Η γιορτή του Αγίου Θεοδώρου στην Περαία της Πέλλας

Με συμπαραστάτη και  σύμμαχο την φύση γιόρτασε και φέτος η Περαία του Ν.  Πέλλας    την μοναδική για το χωριό λαμπρότερη ημέρα του χρόνου, την  γιορτή του Άγιου Θεοδώρου. Οι επισκέπτες και οι προσκυνητές κατέκλισαν το μικρό ακριτικό  χωριό για να χαρούν την  φύση που δειλά δειλά  ετοιμάζεται  να υποδεχθεί την άνοιξη.

Οι κάτοικοι από το χάραμα φρόντισαν να  ανάψουν  τις φωτιές για το ψήσιμο της ρεβυθάδας [ δεκαπέντε χύτρες των 100  λίτρων!!] που αποτελεί γεύμα προσφοράς για τους προσκεκλημένους, συνηθεια  και έθιμο των προγόνων από τις αλησμόνητες  πατρίδες. Ξημέρωμα Σαββάτου  και ο ήλιος πρόβαλε στις κορυφογραμμές του Βερμίου υποσχόμενος για μια  ηλιόλουστη γιορτινή  ημέρα στο τέλος του χειμώνα. Οι πραματευτάδες  αραδιασμένοι στα πόστα τους  στο στενό κεντρικό δρομάκι του χωριού  στόλιζαν με μεράκι την πραμάτεια τους αποσκοπώντας στο μελλούμενο  μεροκάματο. Δεν άργησε ο ήλιος να ανέβει δυό μπόγια και τα σοκάκια του  χωριού πλημύρισαν από τους  ηχους και τα χρώματα των επισκεπτών.

Στις  πλαγιές των λόφων γύρω από το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων οι προσκυνητές  ανεβοκατέβαιναν ίσαμε το γιαλό , να χερετήσουν την θαυματουργή εικονα και παράλληλα να απολαύσουν την μοναδική θέα του τοπίου. Η λίμνη ήρεμη καθώς την κοιτάς από ψηλά προσμένει κιʼ αυτή  υπομονετικά τʼ απαλό φώς του  ήλιου, για να καθρεπτιστεί ο χιονισμένος  Βορας στα καταγάλανα νερά της.
Επάνω στο χωριό οι κάτοικοι σμίγουν με το πλήθος σαν άλλοι  ξεναγοί,  συνοδεύουν  και εξιστορούν στους επισκέπτες την ιστορία του, μέσα από τον  πλούτο των εκθεμάτων του λαογραφικού μουσείου. Ήχοι χρώματα χοροί και μουσικές πλημυρίζουν την ατμόσφαιρα ανάκατα με χαρούμενες φωνές ,  καλωσορίσματα και ευχές των συμμετεχόντων. Όμως  όπως όλα τα καλά και όμορφα τελειώνουν γρήγορα, έτσι και η γιορτή του πανέμορφου χωριού έφυγε  βιαστικά χαρίζοντας σʼ αυτούς  που παρευρέθησαν στιγμές αξέχαστες από έναν τόπο που φροντίζει να μην χαθεί η ακριβή μας παράδοση.
Πολίτης Ντουμπάρατζης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών  Περαίας Ν. Πέλλας

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  67  =  69