Η ετήσια γιορτή της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας

 

Την περασμένη Κυριακή, 29 Απριλίου 2012 έγινε η καθιερωμένη Ετήσια Εορτή της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, του αειθαλούς προσφυγικού σωματείου της Νέας Ιωνίας, που συμπλήρωσε 79 χρόνια συνεχούς κι αδιάλειπτης παρουσίας στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Ο εορτασμός άρχισε με την παρουσία στον Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων για την τέλεση της Αρτοκλασίας και του Ιερού Μνημοσύνου για όλους όσοι χάθηκαν στη Μικρασία, αλλά και για Ιδρυτές, τους Ευεργέτες ακόμη δε και για τους διατελέσαντες προέδρους και μέλη των Δ.Σ. και των Εξελ. Επιτροπών. Εχοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Κωνσταντίνος.

Παρόντες ήσαν ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Παν. Μανούρης, Δεσπ. Θωμαΐδου, Λίτσα Αμανατίδου-Χατζηπαυλή και φυσικά ολόκληρο το Διοικ. Συμβούλιο της Ενώσεως.

Ακολούθως στις 11.15 π.μ. στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ενώσεως έγινε το λεγόμενο «πανηγυρικό» μέρος της εκδηλώσεως.

Αρχικά ο Γεν. Γραμματέας κ. Λουκάς Χριστοδούλου καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στο ιστορικό και τη σημασία αυτού του «εορτασμού» ιδιαίτερα μέσα στη σκληρή οικονομική κρίση που βιώνει η πατρίδα και τη συγκυρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μίλησε για τις συνεχείς προσπάθειες της Ενώσεως να οργανώνει, αλλά και να συνεργάζεται με το Δήμο και με άλλους φορείς σε κοινές εκδηλώσεις ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς όλων των Μικρασιατών και όχι μόνο των καταγομένων από τη Σπάρτη.

Έτσι τόνισε την επιτυχία που είχε η οργάνωση της Έκθεσης για τη Σμύρνη, μέσα από εκατοντάδες καρτ-ποστάλ, βιβλία χάρτες, εικονιστικό υλικό κλπ. που την παρακολούθησαν (διότι υπήρχε και προβολή) περισσότεροι από 1.200 μαθητές και σχολεία της Νέας Ιωνίας αλλά και πέριξ δήμων.

Ζήτησε τελειώνοντας την στήριξη, ηθική και υλική, όλων των μελών και φίλων της Ενώσεως, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

Στη συνέχεια κλήθηκε ν’ απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης.

Ο κ. δήμαρχος επαίνεσε την Ένωση για τη διαχρονική προσφορά της στην πόλη. Είπε ότι τιμά τις προσπάθειες όλων των σωματείων που τείνουν σ’ ένα σκοπό: την ανάδειξη του πολιτισμικού παρελθόντος και της ιστορίας της.

Υπεσχέθη ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο Δήμος θα έλθει αρωγός στους φορείς, οι οποίοι έχουν πολλές δαπάνες για να συντηρούν μεγάλους χώρους για τις εκδηλώσεις.

Στο βήμα ακολούθως κλήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Τάκης Κωστιδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων συγχάρηκε το Τμήμα Σκακιού της Ένωσης για την άνοδο του στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Σειρά είχε ν’ ανεβεί στο βήμα ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Χάρης Σαπουντζάκης, προκειμένου ν’ αναπτύξει το θέμα: «Πισίδες δημιουργοί 1ης και 2ης γενιάς (στο χώρο της Λογοτεχνίας, των Εικαστικών Τεχνών, της Μουσικής, του Θεάτρου)».

Ο κ. Σαπουντζάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Πισιδίας και της Σπάρτης και την ανάπτυξη της Παιδείας και του Πολιτισμού από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητά της, σε πολλούς τομείς (βυζαντινή μουσική, σχεδιασμός χαλιών, συγγραφή «καραμανλίδικων κειμένων κλπ.)

Στη συνέχεια παρουσίασε τους δημιουργούς της 1ης και της 2ης γενιάς μαζί, κατά τομείς της δράσης τους (Λογοτεχνία, Εικαστικές Τέχνες, Μουσική, Θέατρο).

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε 100 τουλάχιστον Σπαρταλήδες και λοιπούς Πισίδες(από την Πάρλα, το Βουρδούρι, το Νησί, το Ουλούμπουρλου κλπ.) που ξεχώρισαν στα Γράμματα και τις Τέχνες στην περίοδο 1900-1970 (δυο γενιές μαζί).

Στον επίλογο της ομιλίας παρουσίασε έναν πρώτο πίνακα 30 νέων δημιουργών (γεννημένοι από το 1970 κι εντεύθεν) και παρεκάλεσε να βοηθήσουν όλοι στην ολοκλήρωση του καταλόγου, ώστε στη μεγάλη έκθεση Πισιδών δημιουργών, το 2013, να συμπεριλαμβάνονται όλοι.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις.

Πρώτα βραβεύθηκε ο Σπάρταλης από την Κοζάνη κ. Σταύρος Καπλάνογλου, ο οποίος έχει παρουσιάσει στα τοπικά Μ.Μ.Ε. (κυρίως στην Τηλεόραση) την ιστορία της Σπάρτης κι έχει έτοιμο να εκδώσει σχετικό βιβλίο.

Ο κ. Καπλάνογλου πολύ συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή και μίλησε για την ανταπόκριση που βρήκε στην περιοχή του η προσπάθειά του ν’ αναδείξει τα στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού των Σπαρταλήδων.

Ακολούθησε η βράβευση του τμήματος Σκακιού για την επιτυχία του να πάρει την 1η θέση στο Τοπικό Πρωτάθλημα Αττικής και ν’ ανέβει έτσι στην Γ’΄Εθνική Κατηγορία. Το κύπελο της Ε.Σ.Σ.Ν.Α παρέδωσε ο αντιπρόεδρος της κ. Νίκος Χατόγλου στον πρόεδρο της Ενώσεως.

 

Ο κ. Χατόγλου, που θεωρείται ως η ψυχή της λειτουργίας του Τμήματος Σκακιού της Ένωσης, παρουσίασε μετά την ομάδα των νικητών: Κυριάκος Γρυπαίος, Ιωάννης Παντελίδης, Γεώργιος Καλδής, Αντώνης Αμπατζής, Ανδρέας Κονδύλης, Ανδρέας Λυκερίδης, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Μαριάνθη Ελμαλόγλου, Βαγγέλης Τριανταφύλλης, Ιωάννης Λάλλος, Κων/νος Πανταζής.

Ο αρχηγός της ομάδας κ. Κυριάκος Γρυπαίος τηρήθηκε ξεχωριστά με τιμητική πλακέτα, που του επέδωσε ο δήμαρχος.

Και η εορτή έκλεισε με την Παραδοσιακή Χορωδία του Ο.Π.Α.Ν του Δήμου, η οποία υπό τη διεύθυνση του κ. Βαγγέλη Σαραντίδη εξετέλεσε ένα ειδικό πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  1  =