Η ΕΣΤΙΑ στο Ψηφιακό Μουσείο της Νέας Σμύρνης

You are currently viewing Η ΕΣΤΙΑ στο Ψηφιακό Μουσείο της Νέας Σμύρνης

Αγαπητέ Μικρασιάτη

Οι πολιτικές έριδες μεταξύ προσώπων και θεσμών είναι λυπηρές αλλά συμβαίνουν. Σημασία έχει να κρατήσουμε μακριά την παράδοση και την ιστορία της Μικράς Ασίας και των προσφύγων από τις προσωπικές και κομματικές αντιπαραθέσεις.

Στο Ψηφιακό Μουσείο της Νέας Σμύρνης παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ιστορία της Σμύρνης και των Σμυρνιών μέχρι την πρώτη εγκατάσταση καθώς και η ιστορία της Νέας Σμύρνης από τις πρώτες προσπάθειες της ίδρυσης της.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν αναφορές στα στοιχεία της σμυρναϊκής κληρονομιάς που κληρονόμησε η νέα πόλη, όπως η κεντρική θέση της εκκλησιστικής ζωής, μέσα από το παράδειγμα της Αγίας Φωτεινής, η φιλεκπαιδευτική δράση, κυρίως μέσα από το παράδειγμα της Ευαγγελικής σχολής, και το φίλαθλο πνεύμα μέσα από το παράδειγμα του Πανιωνίου αλλά και του Μίλωνα και του Απόλλωνα.

Η ΕΣΤΙΑ της Νέας Σμύρνης προβλήθηκε ως ο συνεχιστής της παράδοσης των σμυρναϊκών λεσχών, με θέρμη, όπως δείχνει και το αρχικό απόσπασμα  της παρουσίασης της στο Μουσείο:

«Από τα πρώτα βήματα της Νέας Σμύρνης η κοινωνική και πνευματική της ζωή σημαδεύεται από έναν θεσμό ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, την Εστία Νέας Σμύρνης.

Η ιστορία της ξεκινά τον Ιούνιο του 1930 με την ίδρυση από μέλη της Ένωσης Αστών Προσφύγων Νέας Σμύρνης που σχηματίζουν το σωματείο «Λέσχη Νέας Σμύρνης» με στόχο την «καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των μελών» και τη δημιουργία μέσων προς επωφελήν κοινωνικήν δράσιν και ιδία ψυχαγωγίαν». Η εκλογή ως Προέδρου του Αθανάσιου Καρύλλου, προέδρου της Ένωσης και μετέπειτα κοινοτάρχη, δείχνει την ουσιαστική ταύτιση Λέσχης και κοινότητας».

Η κυρίαρχη θέση της Εστίας στην πνευματική ζωή της πόλης τονίζεται και σε άλλα σημεία και υπήρξε και από τα βασικά στοιχεία στην πρώτη παρουσίαση του Μουσείου από την κυρία Ιωάννα Φωτιάδη στην Καθημερινή,

< http://www.kathimerini.gr/832450/article/epikairothta/ellada/gefyra-istorias-me-th-smyrnh>:

“Παράλληλα λειτούργησε στα πρότυπα των λεσχών της Σμύρνης ένα μείζον πνευματικό ίδρυμα, η Εστία Νέας Σμύρνης, στους κόλπους της οποίας διδάσκεται σκάκι, λειτουργεί βιβλιοθήκη και μουσείο, διατίθεται χώρος ομιλιών.”

Η απόφαση της ΕΣΤΙΑΣ να μη σταθεί αρωγός στην προσπάθεια δημιουργίας του Μουσείου και να μην παραχωρήσει υλικό δεν αναιρεί την προσφορά της στον πολιτισμό της Νέας Σμύρνης και δεν επηρέασε καθόλου την αφήγηση στις εφαρμογές και τα βίντεο του Ψηφιακού Μουσείου.

Το Μουσείο προσφέρεται για πολλαπλές επισκέψεις και αναγνώσεις. Η τεκμηριωμένη κριτική όλων μπορεί να το κάνει καλύτερο και να το προφυλάξει από βιαστικές και παρορμητικές κατηγορίες.

Μιχάλης Βαρλάς

Ιστορικός, Επιμελητής και υπεύθυνος τεκμηρίωσης της έκθεσης του Ψηφιακού Μουσείου Νέας Σμύρνης