You are currently viewing Η Εστία Νέας Σμύρνης τίμησε τον παππά της Σμύρνης Κυριλλο Συκή (video)

Η Εστία Νέας Σμύρνης τίμησε τον παππά της Σμύρνης Κυριλλο Συκή (video)

kyrillos2

Εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του αρχιερατικού προιστάμενου Σμύρνης, αρχιμανδρίτη Κύριλλου Συκή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Εστία Νέας Σμύρνης, για το θαύμα που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα της Ιωνίας, με την δημιουργία Ορθόδοξης Κοινότητας. Στον π. Κύριλλο που έφθασε αυθημερόν από τη Σμύρνη στην Αθήνα και έφυγε αμέσως μετά την εκδήλωση για να προλάβει να  λειτουργήσει το πρωί στη Σμύρνη,  απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα και ο τίτλος του επίτιμου Αντιπροέδρου της Εστίας Νέας Σμύρνης.

“Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος, κατάφερε μετά από 94 χρόνια να αναστήσει την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στην ευλογημένη αυτή περιοχή της Μικράς Ασίας, την αγαπημένη μας Σμύρνη”, τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εστίας Γιάννης Παπαδάτος, ο οποίος μολις χθές επέστρεψε, από τη Σμύρνη όπου παρακολούθησε την Πατριαρχική επίσκεψη και το Β Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης.

Η έφορος Βιβλιοθήκης και Μουσείων της Εστίας Θέμιδα Παπαδοπούλου, η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης αναφέρθηκε στην μικρασιατική καταγωγή του π. Κύριλλου και στις  αξίες με τις οποίες μεγάλωσε και την διδαχή από την γιαγά του να λατρεύει τη Μικρασία. “Δεν ήταν τυχαίο, ήταν θεικός χειρισμός, ότι μέσα στην ομάδα των κληρικών που πρωτοπάτησαν το πόδι τους στη Μικρά Ασία και λειτούργησαν την εκκλησία των Ταξιαρχών στα Μοσχονήσια στο Αιβαλί, βρισκόταν και ο πατέρας Κύριλλος. Και πάλι η χάρη του Θεού φέρει τον πατέρα Κύριλλο στη Σμύρνη για να γίνει ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας”, επισήμανε η κα Παπαδοπούλου.

Στη συνέχεια η Χορωδία της Εστίας υπό τη διεύθυνση του πιανίστα κορεπετητέρ Γιώργου Θάνα ερμήνευσε Μικρασιάτικα τραγούδια και αμέσως μετά ακολούθησε η βράβευση του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου και η αναγόρευση του ως επίτιμου Αντιπροέδρου της Εστίας. Για τον π. Κύριλλο μίλησαν με θερμά λόγια οι καθηγητές  Γιώργος Γαλίτης και Αριστείδης Πανώτης.

“Είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν να αναφερόμαστε σε χαμένες πατρίδες, αργότερα σε αλησμόνητες, σήμερα θα αλλάξουμε και αυτή την έκφραση, γιατί δεν θυμόμαστε τις πατρίδες, αλλά τις ζούμε τις πατρίδες, είναι ζωντανές, σήμερα η Σμύρνη, η Μικρασία, η Ρωμιοσύνη και ο Ελληνισμός ζει και υπάρχει.Αυτή την εκδήλωση τιμής την αποδέχομαι όχι στο πρόσωπό μου αλλά στο Σμυρνιό παππά, στη συνέχεια του Γενους και της φυλής, όλων εκείνωνπου ζούμε εκεί και συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο σήμερα”, τόνισε ο π.Κύριλλος, ο οποίος έκανε αναφορά στην αμέριστη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχη Βαρθολομαίου, τις δυσκολίες  και την προκατάληψη που αντιμετώπισε αρχικά, για να φθάσουμε σήμερα στην δημιουργία μιας μικρής Ορθόδοξης Κοινότητας στη Σμύρνη, η οποία όμως μεγαλώνει συνεχώς και δημιουργεί προσδοκίες. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς για πρώτη φορά τελέστηκαν τα Θεοφάνια με καθαγιασμό των υδάτων στο  μαρτυρικό λιμάνι και η πατριαρχική επίσκεψη στη Σμύρνη καθιερώνεται σε ετήσια βάση όχι μόνο με τηνάδεια αλλά και την στήριξη των τοπικών αρχών. Ο π. Κύριλλος τέλος,  ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το ΔΣ  της Εστίας για την τιμή και κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί τη Σμύρνη και να στηρίξει την Ορθόδοξη Κοινότητα.

δπ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  4  =