Η εκδήλωση για την Μικρασιάτισσα γυναίκα, από την Ένωση Μικρασιατών Λαμίας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαρτίου η εκδήλωση για την Μικρασιάτισσα γυναίκα, από την Ένωση Μικρασιατών Λαμίας.

Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα, η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας, τίμησε τη Μικρασιάτισσα γυναίκα με μαρτυρίες όπως αναφέρει στο βιβλίο της “Ματωμένα Χώματα”, η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου, περιγράφοντας έτσι τη ζωή της πριν, κατά την διάρκεια και μετά την μικρασιατική καταστροφή, ως πρόσφυγας.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η μικρασιάτισσα δεύτερης γενιάς και μέλος της Ένωσης Μικρασιατών, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η οποία κατέθεσε αναμνήσεις και ιστορίες που της διηγούνταν η μικρασιάτισσα γιαγιά της. Μίλησε για τη ζωή στην Μικρά Ασία, τις δυσκολίες της προσφυγιάς και τη δύναμη που έδειξαν οι γυναίκες εκείνη την εποχή. Τέλος η Υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή αναφέρθηκε στους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Μικρασιατών, λέγοντας ότι μεταφέρουν με σεβασμό την ιστορία,τον πολιτισμό και τα έθιμα των προγόνων τους στις νεότερες γενιές.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το αφιερωματικό βιβλίο του Γιάννη και της Νάντιας Σαραντοπούλου, με τίτλο “Γυναίκα και Γη της Μικράς Ασίας και του Πόντου”. Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας τίμησε το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου”, για την προσφορά της “γιαγιάς” των Μικρασιατών που γεννήθηκε το 1899 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και πέθανε σε ηλικία 108 χρόνων. Για την ζωή και το έργο της αναφέρθηκε και ένας από τους επίσημα προσκεκλημένους, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας κ. Σταύρος Κόντος.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρασιάτικα τραγούδια που παρουσίασε η χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών συνοδευόμενη από χορωδούς και την ορχήστρα της σχολής “Έν Ωδαίς” , υπό την επιμέλεια του χοράρχη κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και αρκετοί επίσημοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς,εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  1  =