“Η Δύση της Ανατολής”: Νέο βιβλίο του Παρασκευά Συριανόγλου

Στα μονοπάτια της Μικράς Ασίας, τα αρώματα, τους ανθρώπους, την ιστορία και πάνω απ’ όλα τις ανθρώπινες σχέσεις της εποχής θα ταξιδέψει όποιος διαβάσει το βιβλίο «Η Δύση της Ανατολής» του Παρασκευά Συριανόγλου, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ρεθύμνου το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο ξεδιπλώνονται οι ιστορίες των προσφύγων που προσπάθησαν να διαφύγουν από τη Σμύρνη. Τη Σμύρνη που την σκέπασε ένα πέπλο στάχτης από τη φωτιά που έκαψε μέρος των όσων άφησαν πίσω τους οι Μικρασιάτες προσπαθώντας να ξεφύγουν από το θάνατο κι όσα η φωτιά δεν έκαψε οι λεηλασίες τα σκόρπισαν στα χωριά της Ανατολής. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μια οικογένεια πασχίζει να φύγει από τη Σμύρνη και έρχεται αντιμέτωπη με τα εμπόδια που συνάντησαν τότε όλοι οι πρόσφυγες. Πίσω της αφήνει το μεγάλο γιο της οικογένειας που ο πόλεμος τον κράτησε μακριά από το φευγιό και που τον έσωσε η αγκαλιά μιας Τουρκάλας μάνας της οποίας το ένα παιδί σκοτώθηκε στον πόλεμο και το άλλο μπροστά στο θάνατο του αδελφού του λιποτάκτησε. Οι ιστορίες των δύο οικογενειών υφαίνουν το πέπλο της τότε πραγματικότητας μέσα από συγκινητικές στιγμές. Όμως ο συγγραφέας δε μένει μόνο στα όσα έγιναν στη Σμύρνη αλλά μέσα από την ιστορία αυτή μιλά στον αναγνώστη για τις πόρτες που κάποιες έμειναν ερμητικά κλειστές και κάποιες ορθάνοιχτες για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης παρουσία του Δημάρχου κ. Γιώργου Μαρινάκη, εκπρόσωπων των τοπικών και των εκκλησιαστικών αρχών καθώς και μελών του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών ο οποίος διοργάνωσε αυτήν την εκδήλωση, έγινε ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου και παρουσιάστηκαν πτυχές του έργου και της ζωής του συγγραφέα.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, για το βιβλίο μίλησαν η δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών κ. Ανθούλα Μουμουτζή, η σκηνοθέτις κ. Μαρία Σακκαδάκη – Σακαράκη και η φιλόλογος κ. Βίκυ Κόλλια. Επίσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την χορωδία του Συλλόγου, υπό τον ήχο της οποίας έκλεισε η βραδιά.

Μιλώντας στο ακροατήριο ο κ. Συριανόγλου αναφέρθηκε και στα επόμενα βιβλία του εκ των οποίων το ένα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, αναφέρεται στις γεύσεις και τις διατροφικές συνήθειες της Ανατολής ενώ το δεύτερο αφορά στην εγκατάσταση των Μικρασιατών στο Ρέθυμνο και πρόκειται όπως σημείωσε ο ίδιος να μπει στο τυπογραφείο μέχρι τα Χριστούγεννα. «Με αυτό το βιβλίο θα πικράνω Μικρασιάτες, Ρεθυμνιώτες και κάποιους ανώριμους εκπροσώπους της εκκλησίας αλλά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα θα είναι με παραπομπές» τόνισε ο κ. Συριανόγλου σημειώνοντας πως θεωρεί ιερό σκοπό του να καταγράψει τα όσα έγιναν εκείνη την εποχή και πως βασική του πηγή ήταν τα τότε δημοσιεύματα.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα πορευτώ σωστά και στη συνεχεία γιατί αν δεν το κάνω θα προδώσω μια μεγάλη ιδέα, όχι την ιδέα της Ελλάδας αλλά την ιδέα της ιστορικής αλήθειας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Συριανόγλου στο επόμενο διάστημα σχεδιάζει να ασχοληθεί με τη συγγραφή ενός βιβλίου που θα αναφέρεται στις σχέσεις Κρήτης – Μικράς Ασίας και τους Κρήτες που διέπρεψαν στη Μικρά Ασία πριν το 1922, καθώς και με ένα βιβλίο που θα είναι βασισμένο στο ημερολόγιο μιας 16χρονής τότε Αιβαλιώτισσας, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2004.

Μιλώντας για τον συγγραφέα η κ. Μουμουτζή τόνισε πως έχει ήδη βραβευτεί για το βιβλίο του «Λαϊκός Πολιτισμός» το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως σύγγραμμα πανεπιστημιακού επιπέδου σημειώνοντας επίσης πως «σε μια εποχή που όλα τα ιδεώδη εκποιούνται σε τιμή ευκαιρίας, άνθρωποι ανιδιοτελείς και συνεπείς στα λόγια και στα έργα όπως ο Παρασκευάς Συριανόγλου είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και αν έχουν και το συγγραφικό του χάρισμα, αναγκαίοι».

«Ο κ. Συριανόγλου γνωρίζει την ιστορία, επίσημη και μη, διδάσκεται από αυτήν και στη συνέχεια μας διδάσκει δημιουργικά χωρίς εμπάθεια ή συγχωροχάρτια» πρόσθεσε η ίδια.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Σακαράκη Σακαδάκη, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου δίνοντας την ευκαιρία στο ακροατήριο να πάρει μια μικρή γεύση από τα όσα θα συναντήσει στην διάρκεια της ανάγνωσης αυτού του ξεχωριστού συγγράμματος.

Από την πλευρά της η κ. Κόλλια μίλησε για τα έργα του συγγραφέα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βιβλίο «Η Δύση της Ανατολής».

«Το βιβλίο αυτό έχει ανέβει ως θεατρικό έργο ήδη στο Ρέθυμνο, το Λασίθι και το Ηράκλειο και τον επόμενο μήνα θα ανεβεί και στα Χανιά» ανέφερε η ίδια τονίζοντας πως ο συγγραφέας έχει έναν έμπειρο λόγο μέσα από τον οποίο μπορεί να τον αγαπήσει όλη η Ελλάδα.

«Ο κ. Συριανόγλου είναι ένα άνθρωπος πέρα και πάνω από διακρίσεις, φυλές και εθνικισμούς και στο βιβλίο του γίνεται εμφανές πως δεν χωρίζει τίποτα τους Έλληνες από τους Τούρκους παρά μόνο η πολιτική που ακολουθήθηκε και που τα λάθη της τα πλήρωσαν δύο λαοί χωρίς να το έχουν επιλέξει οι ίδιοι» πρόσθεσε η ίδια.

Λ.Σ.

Ρέθυμνο goodnet.gr

Facebook Comments Box

This Post Has One Comment

  1. Καλημερα σας
    Λέγομαι Ελισαβετ Γεωργίου Προεστακη
    Ο Παππούς μου από τον Βαμο Αποκορωνου Κρήτης
    Ονομαζόταν Εμμανουηλ Γεωργίου Προεστάκης,και τον πήραν οι Τούρκοι και έζησε ως Διπλωμάτης και Διερμηνέας και διαχειριστής από το Γερμανικό Κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Πόλη.Ο πατέρας μου Γεώργιος Προεστάκης γεννήθηκε στην Πόλη το 1924.Ο παππούς μου παντρεύτηκε τη γιαγιά μου Ιζαμπελ Γκιουρουνιαν μετά την σφαγή των Αρμενίων.Αργότερα ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες έχω και φωτο πολλές όπως και απομνημονεύματα που κατέγραψε για τη ζωή του στην ζ Κρήτη στην Πόλη στην Τουρκία.Είναι χειρόγραφα και πολλά θέλουν ψηφιοποίηση και ίσως έκδοση Σας ευχαριστω Ελισαβετ Προεστακη

Αφήστε μια απάντηση

  +  89  =  96