You are currently viewing Η Δράμα τίμησε τη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

Η Δράμα τίμησε τη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

drama-smyrnis5

Η μαρτυρική πόλη της Δράμας πανδήμως εόρτασε εφέτος την φωτοφόρο μνήμη του μεγάλου προστάτου και συμπολιούχου της Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Δράμας – Σμύρνης, με λαμπροπερίλαμπρες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η Αντιπεριφέρεια Δράμας και ο Δήμος Δράμας.

Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου 2014 στις 6:30μ.μ., τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας τη Ελλάδος Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ.Γαβριήλ, και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ.Βενεδίκτου από το Αμμάν της Ιορδανίας, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.Παύλου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Δράμας. Μετά την Αρτοκλασία, και ενώπιων των Πολιτικών, Στρατιωτικών και λοιπών Αρχών, μέσα στον κατάμεστο Ναό, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ.Ιουστίνος Μπαρδάκας, εκφώνησε βαρυσήμαντο λόγο, αναφερόμενος στη βιοτή και στο φρικτό μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου, με κεντρικό άξονα τις δύο προτεραιότητες που χαρακτήριζαν την προσωπικότητά του, τον Χριστό και την Ελλάδα.

Το δεύτερο τμήμα της βραδιάς, το πολιτιστικό, έλαβε χώρα στον αυλόγυρο της Εκκλησίας όπου στήθηκαν οι κατάλληλες εξέδρες, οι οθόνες, τα καθίσματα, οι ηχητικές, οι φωτιστικές και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, μέσα σε ένα φοινικοστόλιστο διάκοσμο, όπου δέσποζε η μορφή του Αγίου Χρυσοστόμου σε δύο μεγάλα πορτρέτα, όπου ο λαός του Θεού είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα άρτιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών και μουσικής από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία μας, που απέδωσαν τα τμήματα των “Εκπαιδευτηρίων Ελληνικής Παραδόσεως” Δράμας, πλαισιωμένα από την ορχήστρα χάλκινων οργάνων από την Κοζάνη και την Γουμένισσα υπό την ηγεσία του κ.Γιώργου Μπέτσου. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι ώς αργά τη νύχτα, όπου οι ευσεβείς Δραμινοί μετά την πνευματική πανδαισία του Εσπερινού, διατράνωσαν την αφοσίωσή τους στην Ελληνορθόδοξη παράδοση με τρανό χορό και σπιτικά εδέσματα που ευγενώς προσέφεραν οι κυρίες της Φιλοπτώχου Επιτροπής της Ενορίας.

drama-smyrnis3

Προηγήθηκαν, όμως, οι χαιρετισμοί των επισήμων, που παρουσίασε ο Εφημέριος της ενορίας πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ.Γεράσιμος Βλατίτσης ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην μοναδική παραδοσιακή πανήγυρη στην πόλη της Δράμας, που εκφράζει η πιστότητα της πεποίθησης του Γένους μας ότι άξονας ζωής των προγόνων μας ήταν ανέκαθεν το “ιερό”, όταν διαχρονικά έστηναν χορό στην αυλή της Εκκλησίας αμέσως μετά τον Εσπερινό ή τη Θεία Λειτουργία στις εορτές των Αγίων, και όχι άνοστα και άοσμα πανηγύρια και φεστιβάλ σαρδέλας, καλαμποκιού και άλλων εδωδίμων, αποκεκομμένων από τη γνήσια Ελληνορθόδοξη παράδοση που η σύγχρονη υλόφρων αντίληψη προωθεί. Επίσης, αναφέρθηκε στο Ποιμαντικό έργο με έμφαση στη νεανική συντροφιά της Ενορίας “Η ΚΙΒΩΤΟΣ”, με τα νέα τμήματα χορωδίας και Ακαδημίας ποδοσφαίρου που δημιουργήθηκαν προσφάτως.

drama-smyrnis1

Πρώτος στο βήμα εκλήθη να χαιρετίσει ο Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ.Δημήτριος Κυριαζίδης ο οποίος κατά τους παρελθόντες μήνες αποπλήρωσε την κεντρική περίτεχνη θύρα της καινούριας Εκκλησίας. Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.Ανάργυρος Πατακάκης ο οποίος συνεχάρη το όλο ενοριακό έργο. Έπειτα, ο νέος Δήμαρχος Δράμας κ.Χριστόδουλος Μαμσάκος εξέφρασε τις ευχές του και δήλωσε την συμπαράσταση του Δήμου στις ανάγκες της Εκκλησίας. Τους χαιρετισμούς έκλεισε με την προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης Δράμας κ.Παύλος, που ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους τους ενορίτες που σηκώνουν το βάρος της αποπερατώσεως του Ιερού Ναού, αλλά και της ζωηρής και ουσιαστικής παρουσίας στη Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Προέτρεψε άπαντας να συνεχίσουν την ενίσχυση της αποπερατώσεως του Ιερού Ναού παρ όλες τις δυσκολίες των καιρών και ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς που ελάμπρυναν την εφετεινή πανήγυρη και όλους τους παρευρισκομένους.

drama-smyrnis2

Το πρωί της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου 2014 στις 7:00π.μ. ξεκίνησε ο Όρθρος της εορτής όπου χοροστάτησε ο Επίσκοπος Διαυλείας κ.Γαβριήλ, ο οποίος προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ.Βενεδίκτου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.Παύλου, και ετέρων Κληρικών. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Θεοφιλέστατος Άγιος Αρχιγραμματεύς κ.Γαβριήλ με έναν πύρινο λόγο που αναφέρθηκε στον μεγάλο μάρτυρα Ιεράρχη της Σμύρνης και της Δράμας, εξαίροντας την μέχρι τέλους παραμονή του στις επάλξεις του καθήκοντος, ώς γνήσιος Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, και προ της απολύσεως λιτανεύτηκε η Ιερή εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο της Εκκλησίας, προπορευομένων: της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, στρατιωτικού Αγήματος από την Ε’ Μοίρα Καταδρομών, αντιπροσωπειών Πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, σημαιών, λαβάρων, εξαπτερύγων, φανών και λαμπάδων. Μετά το πέρας της Λιτανείας απολύθηκε η Θεία Λειτουργία στα νέα προπύλαια του Ναού όπου έγινε και διανομή του αντιδώρου και των κολλύβων. Κατόπιν παρετέθη εόρτιο κέρασμα σε όλους.

drama-smyrnis4

Το Αναλόγιο της πανηγύρεως κατά τον Εσπερινό αλλά και κατά την Θεία Λειτουργία, εξυπηρέτησε η Βυζαντινή χορωδία ¨Οι Δομέστικοι της Δράμας¨ με πολυμελή ομάδα Ιεροψαλτών, υπό την ηγεσία του Μουσικολογιωτάτου Άρχοντος Πρωτοψάλτου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ.

drama-smyrnis6

Στις 7:00μ.μ. τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός, κλείνοντας δι’ αυτού του τρόπου τις φετινές διήμερες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Αγίου ενδόξου Ιερο-Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας.

Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  72  =  80