Η Διαδικτυακή παρουσία της Αδελφότητας Προκοπιέων Μακεδονίας Θράκης “ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ”

Στη Θεσσαλονίκη οι σύγχρονοι Έλληνες Προκοπιείς δημιούργησαν μία στέγη μνήμης, συνάθροισης, περισυλλογής, πραγματοποίησης εκθέσεων και εκδηλώσεων, τιμώντας εκείνους που το 1924 έφθασαν στην Ελλάδα ξεριζωμένοι από το Προκόπι της Καππαδοκίας, πρόσφυγες-ανταλλάξιμοι, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι ένας φόρος τιμής σε αυτούς που ολοκληρώνουν την πολιτισμική μας ταυτότητα, έχοντας μεταγγίσει το δικό τους πολιτισμό στη σύγχρονη Ελλάδα.
Σήμερα, όπως και πάντα άλλωστε, ο χώρος αυτός έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο και ένα ιδιαίτερο νόημα: μας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τη γνώση, και να ενισχύσουμε τη μνήμη μας. Αποτελεί μία πύλη γνωριμίας με το Προκόπι της Καππαδοκίας, με τον πολιτισμό της καθημερινότητας, αλλά και με την ιστορία, τη γεωγραφία, τη λαογραφία, και όλα όσα συνθέτουν τη φυσιογνωμία και τον ψυχισμό ενός λαού. Ένα σημείο πρόσβασης και στο σημερινό Προκόπι, ειδωμένο μέσα από το πρίσμα αυτής της πτυχής της ιστορίας του, το δικό μας Προκόπι.
Ας γίνει αυτός ο χώρος της Αδελφότητας Προκοπιέων, ένας τόπος προσέλευσης και επικοινωνίας για όλους όσους θέλουν να γνωρίζουν και να θυμούνται. Γιατί, όπως μας διδάσκει σε ένα σύντομο μάθημα πρακτικής πολιτικής σκέψης ο Françoise Guizot, ένας λαός που μελετά και γνωρίζει την ιστορία του, κρίνει σχεδόν πάντοτε ασφαλέστερα και ορθότερα τόσο για το παρόν του, όσο και για τους όρους της προόδου του, και για το μέλλον του.

Αδελφότητα Προκοπιέων Μακεδονίας Θράκης “ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ”

Θεόφραστου Σακελαρίδη 25, 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλ – 2310 325550 • Fax – 2310 305655

Ηλ. διεύθυνση – contact@prokopi.gr

Ιστοσελίδα: www.prokopi.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  89  =  92