Η Ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στην Μικρά Ασία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

You are currently viewing Η Ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στην Μικρά Ασία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως μετά το πέρας της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας για την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στην ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στη Μικρά Ασία.

Πιο αναλυτικά:.

Θα ξεκινήσω από την ανεκτίμητη προσφορά σας στην ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας. Στις λειτουργίες στην Τραπεζούντα, όπου επαναλειτούργησε η Παναγία Σουμελά, έπειτα από 88 έτη και στην Ιωνία, όπου, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά μετά το 1922 και τον ιερομάρτυρα Χρυσόστομο, ποιμαίνει την μητρόπολη Σμύρνης επιχώριος Μητροπολίτης.

Και βεβαίως στην αγιοτόκο Καππαδοκία, την γη των Πατέρων της Εκκλησίας, απ’ όπου έλκω κι εγώ καταγωγή. Εκεί όπου μετά από σχεδόν έναν αιώνα ακούστηκε ο λόγος του Θεού στις λαξευτές εκκλησιές, που ύμνησε ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Με τη σοφή ποιμαντορία σας μας δώσατε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε στο ιερό καθήκον προς τους προγόνους μας, που έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο με το παράπονο του ξεριζωμού.

Το ίδιο, όμως, ανεκτίμητη είναι η προσφορά σας προς την δική σας γενέθλια γη, την αγαπημένη σας Ίμβρο, όπου και πάλι ακούγονται οι χαρούμενες φωνές των παιδιών στο προαύλιο του σχολείου που άνοιξε μετά από 50 χρόνια, και όπου οικογένειες Ιμβρίων επιστρέφουν και εγκαθίστανται στην πατρίδα τους.

Στην αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο., εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Κελέτσης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακίωτης, καθώς και ο σύμβουλος της Οργάνωσης Δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Πηγή: Φως Φαναρίου

Αφήστε μια απάντηση