You are currently viewing Η 14η Μικρασιατική Συνάντηση στο Άσπρο Χωριό Πάρου

Η 14η Μικρασιατική Συνάντηση στο Άσπρο Χωριό Πάρου

«Από την Γή της Μικρασίας στα Νησιά μας»

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών φορέων, συλλόγων και θρησκευτικών αρχών έλαβαν χώρα οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης στο πλαίσιο του προγράμματος της 14ης Μικρασιατικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκαν και φέτος με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Άσπρο Χωριό Πάρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ατλαντίς» το τριήμερο 7,8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Κεντρικός ομιλητής της φετινής διοργάνωσης  στο πρώτο μέρος της πρώτης βραδιάς ήταν ο Ιατρός – Αναισθησιολόγος Δρ. Νικόλαος Λειβαδάρας Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, ο οποίος στην ομιλία του με θέμα: «1922 προσφυγιά – 2001 προσκύνημα στις εστίες των προγόνων μας», παρέθεσε προσωπικά βιώματα και συναισθήματα από την επίσκεψή του το 2001 στα πάτρια εδάφη, προκαλώντας έντονη συγκινησιακή φόρτιση στους παρισταμένους.

Το πέρας της ομιλίας του κ. Λειβαδάρα ακολούθησε στο δεύτερο μέρος μουσική εκδήλωση με τον Νίκο Στόκα στο τραγούδι και την συμμετοχή της Παιδικής/Νεανικής Χορωδίας του Ωδείου «Μυθωδία» και την Μαρουλία Κοντού στην διεύθυνση και στο πιάνο.

Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ το πρωί της τρίτης ημέρας Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου, αντιπροσωπείες  του φετινού φιλοξενούμενου Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΙΟΛΙΔΑ» Νέας Σμύρνης και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα» Πάρου  πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μουσικοχορευτική παράσταση «ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» η οποία ξεκίνησε με ένα μουσικό θεατρικό  δρώμενο του Συλλόγου «ΑΙΟΛΙΔΑ», ενώ ακολούθησαν τα τραγούδια της Χορωδίας Νάουσας Πάρου υπό την διεύθυνση της κ. Φένιας Θεοφίλου συνοδεία αποσπασμάτων κειμένων με εξιστορήσεις γεγονότων από την καθημερινότητα της ζωής στην Μικρά Ασία πριν την καταστροφή από γνωστά μυθιστορήματα.

Ακολούθησαν οι εκπληκτικοί χοροί του Πολιτ.Συλλόγου «ΑΙΟΛΙΔΑ» και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα» Πάρου με χορούς της Προποντίδας, της Ερυθραίας, των Επτανήσων και των Κυκλάδων που μάγεψαν και άγγιξαν και ενθουσίασαν τις ψυχές των θαμώνων.

Οι εκδηλώσεις και τις δύο βραδιές έκλεισαν με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, και την υπόσχεση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους όλων – σε πείσμα όσων θέλουν να σβήνουν την Εθνική Μνήμη – να την διατηρήσουν ζωντανή και άσβεστη στο διάβα του χρόνου. Στις εκδηλώσεις του τριημέρου παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας, ο Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Μανώλης Μαλαματένιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παντελής Τζανακόπουλος, οι Πρόεδροι των Δ.Κ. Μάρπησσας κ. Άννα Αντωνοπούλου, Αγκαιριάς κ. Κώστας Πούλιος και Νάουσας κ. Γιώργος Μπαρμπαρήγος, οι Δημοτ. Σύμβουλοι κ. Αθανάσιος Μαρινόπουλος, κ. Γεώργιος Λουκής, κ. Άγγελος Άγουρος, κ. Μαρία Χανιώτου και κ. Άννα Κάγκανη, το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων κ. Απόστολος Δαγδελένης, η εκπρόσωπος και μέλος της Ένωσης Σμυρναίων κ. Κική Ζευγώλη,  εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Μουσική στην κεντρική εκδήλωση έπαιξαν για το συγκρότημα της Πάρου ο Μανώλης Δελέντας στο βιολί, ο Χάρης Κόχυλας στο λαούτο, η Φένια Θεοφίλου στο τουμπερλέκι, και η Άννα Ρούσσου στο τραγούδι. Στο συγκρότημα του πολιτ. Συλλόγου «ΑΙΟΛΙΔΑ» συμμετείχαν στο βιολί ο Στέλιος Κουτσούκος, στο λαούτο και τραγούδι ο Μιχάλης Παντελιάς, και στο μπουζούκι ο Νίκος Αντωνάκης. Τσαμπούνα και τουμπάκι στο τέλος της εκδήλωσης έπαιξαν οι Βασίλης Τριαντάφυλλος και Νίκος Σαρρής.

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος είχε και την ευθύνη διοργάνωσης των φετινών εκδηλώσεων ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτές, τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες για την εμφάνισή τους, και τον κόσμο για την παρουσία τους.

[photo_gallery_wp id=”21″]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

29  +    =  37