You are currently viewing Hurriyet: Ντροπή να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Hurriyet: Ντροπή να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

agia sofia

Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία σχετικά με το φημολογούμενο σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν να λειτουργεί ξανά ως τέμενος η Αγία Σοφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σενάριο μεταφέρουν Τούρκοι αναλυτές ως σκέψη ακραίων εθνικιστών και ισλαμιστικών κύκλων που ανακινούν το θέμα για να συσπειρώσουν τους οπαδούς του Ερντογάν ενόψει εκλογών.

Μάλιστα, βάσει των διαρροών, η σκέψη είναι να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τέμενος την 30η Μαίου, μια μέρα με ισχυρό συμβολισμό.

Ενδεικτικό της έντασης που πυροδοτεί το θέμα στο εσωτερικό της γείτονος είναι άρθρο του Ερτουγρούλ Οζκιόκ στην εφημερίδα Hurriyet στο οποίο εξαπολύει μύδρους σε όσους έχουν επικεντρωθεί στην επαναλειτουργία του συμβόλου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως τζαμί.

«Διαβάζω εδώ κι εκεί για αυτό… Αλλά δεν έχω στη διάθεσή μου αξιόπιστες πληροφορίες από πρώτο χέρι ή ανεξάρτητες πηγές. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, η κοινότητα του Γκιουλέν έχει αναθερμάνει το ζήτημα του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας για προσκύνημα».

«Ο στόχος τους θεωρείται ότι είναι να φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, ειδικότερα στη διεθνή αρένα. Πραγματικά δεν το πιστεύω και για αυτό ρωτώ ανοιχτά: Ευσταθούν αυτές οι φήμες;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

«Πριν απαντήσουν, ας πω τη δική μου γνώμη: αν αυτές οι φήμες αληθεύουν, απλά δεν αρμόζουν στην τουρκική κοινωνία. Εάν είναι αλήθεια, τότε όλα αυτά τα μηνύματα για διάλογο και αμοιβαία κατανόηση που στέλνονται στη διεθνή κοινότητα σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά υποκρισία, λέω. Αυτό που λέω είναι ότι όλη αυτή η ανεκτικότητα, ο σεβασμός στην πίστη κλπ είναι υποκρισία. Για το θεό, είναι αυτό το κύριο πρόβλημα της Τουρκίας του 21ου αιώνα;», συνεχίζει ο Οζκιόκ.

«Μπορεί αυτό να είναι το όραμα για το κίνημα Χιζμέτ που προσπαθεί να ρίξει φως στον εσωτερικό κόσμο, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε θρησκεία, φυλή και πολιτισμό; Οχι μόνο αυτά, αλλά εγώ θέλω να απευθυνθώ σε όλους όσους ανακατεύονται σε όλα αυτό: Αυτή είναι υποτίθεται η μεγάλη Τουρκία, ο οικονομικός γίγαντας, το ΑΕΠ που φτάνει το 1,4 τρισ. δολάρια, το στολίδι του μουσουλμανικού κόσμου, αυτή η χώρα, η Τουρκία μας… Θα πάμε να πιαστούμε από τέτοιες συμβολικές πρωτοβουλίες αυτόν τον αιώνα;», συμπλήρωσε.

Και συνεχίζει:

«Μία χώρα που κάθε μέρα γίνεται κάλεσμα σε προσευχή από 80.000 τεμένη, όπου οι πιστοί προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, τώρα θα πάει να ανοίξει ξανά ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του ορθόδοξου κόσμου; Εχουμε χτίσει από τα ομορφότερα τεμένη στον ισλαμικό κόσμο… Έχουμε κάνει γνωστά σε όλο τον κόσμο τα αισθητικά θαύματα του αρχιτέκτονα Σινάν. Σε αυτά τα μέρη κάθε μέρα γίνονται προσευχές. Αλλά μάλλον αυτό δεν σας αρκεί.. Εποφθαλμιάτε το συμβολικό τόπο λατρείας του Χριστιανικού Κόσμου και θέλετε να το ανοίξετε για προσκύνημα. Θα σας άρεσε ένα τέμενος στο κέντρο της Ευρώπης να μετατρεπόταν σε εκκλησία;»

«Φίλοι μου, η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων εδώ και 560 χρόνια. Η Αγία Σοφία έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας εδώ και 90 χρόνια. Τι παραπάνω θέλετε να αποδείξετε και σε ποιον; Ντροπή σας, ντροπή σας», κατέληξε.

 

Πηγή: Hurriyet Daily News

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  78  =  88