H Νέα Μάδυτος των προσφύγων

Είναι ένα καινούργιο χωριό στο ακρότατο σημείο του νομού Θεσσαλονίκης. Στα νοτιοδυτικά λούζεται από τη λίμνη της Βόλβης και στα βορειοανατολικά από τη θάλασσα της Χαλκιδικής. Είναι ένα χωριό προσφύγων που κτίστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή δίπλα από τα Τέμπη της Βόρειας Ελλάδας. Ασφυκτιά στο πράσινο και οι άνθρωποι εκεί ζουν στους ήρεμους ρυθμούς της ομορφιάς της φύσης.

Μας άνοιξαν τις αγκαλιές τους όταν τους είπαμε ότι είμαστε δημοσιογράφοι από την Κύπρο. Μας εξέπληξε ευχάριστα γιατί γνώριζαν τόσα πολλά για την Κύπρο και το πρόβλημά της. Γνώριζαν, επίσης, ότι πολλοί Ελλαδίτες κατηφόρισαν λόγω οικονομικής κρίσης τον τελευταίο καιρό προς το νησί μας. Η Νέα Μάδυτος μαζί με άλλα 24 μεγάλα χωριά της περιοχής ενώθηκαν, βάσει του σχεδίου Καποδίστριας, στο Δήμο της Βόλβης.

Ο νέος Δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, μας δήλωσε πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού και με διασυνδέσεις στην Κύπρο. «Ο φίλος μου βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και ο Τάσος Μητσόπουλος με ενημερώνουν ανελλιπώς», μας είπε, «για τις λεπτομέρειες του χειρισμού του εθνικού μας θέματος».

Ο Δήμαρχος Βόλβης γνωρίζει, επίσης, καλά τους Ελλαδίτες δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθώς και καθηγητές των κυπριακών πανεπιστημίων. Η οικειότητα που νιώθει κανείς στα χωριά της Βόλβης είναι διάχυτη. Είναι στην πλειοψηφία του ξεριζωμένος Ελληνισμός από τη Μικρασία και την Ανατολική Θράκη και γνωρίζουν καλά τι περιμένει και την κατεχόμενη Κύπρο. Ο τροχός της ιστορίας γυρίζει και τα ελληνικά λάθη πληρώνονται με χαμένες πατρίδες. Αφού η ζωή είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει τον αέναο κύκλο της, οι πρόσφυγες έκαναν εκεί νέα πατρίδα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το κυπριακό δαιμόνιο έφτασε μέχρις εκεί και πωλήθηκαν τα πρώτα οικόπεδα και σε Κυπρίους επενδυτές.

Η γη, αν και πανέμορφη, ειδυλλιακή, είναι πάμφθηνη. Τα οικόπεδα στη Μάδητο πωλούνται από 20 μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι μόλις 40 λεπτά, όσα η Λεμεσός από τη Λευκωσία, και η συγκοινωνία γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού, που είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος έξι λωρίδων κυκλοφορίας. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και αποτυπώνει πολύ καλά την αίσθηση της ομορφιάς όλου του νομού. Η διαδρομή αυτή, την άνοιξη, είναι πανέμορφη, μας είπαν οι συνοδοί μας. Δεξιά και αριστερά του δρόμου χωρισμένα τα αγροτεμάχια γεμίζουν αγριολούλουδα σε διάφορους χρωματισμούς. Το μοβ, το κίτρινο και το κόκκινο κυριαρχούν ως να βγήκαν από τις σειρές των ντοκιμαντέρ φυσικής ομορφιάς. Τα βουνά αυτές τις μέρες πήραν στις κορυφές τους τα πρώτα χιόνια. Η περιοχή είναι πανέμορφη και τώρα το χειμώνα. Για μας τους νησιώτες που ζούμε τον αποκλεισμό του μικρού ημικατεχόμενου και άνυδρου χώρου, η βόρεια Ελλάδα, ή Μακεδονία όπως τη φωνάζει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, είναι ό,τι αναζητούν οι αισθήσεις.

Από την Εγνατία Οδό, που πήρε το όνομά της από την εποχή των Ρωμαίων, η πινακίδα έγραφε Νέα Μάδυτος και Σταυρός. Από το στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων στη Ρεντίνα, μέσα από καστανιές, πεύκα και πλατάνια, φτάσαμε στη γη που ζωντάνεψαν οι πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μικρασία, κυνηγημένοι πάλι από τους Τούρκους. Ίσως είναι αυτός ο λόγος που έχουν ένωση ψυχής με τους Κυπρίους και η επίκληση και μόνο της κυπριακής καταγωγής θεωρείται γι’ αυτούς ως συστατικό στοιχείο.

Η ομορφιά των βουνών πλάι στη μαγεία της λίμνης

ΣΤΗ Μάδυτο και στη διαδρομή προς το Σταυρό, τη μεγαλύτερη παράκτια κωμόπολη, είδαμε ότι υπάρχουν καλλιέργειες καλλωπιστικών φυτών και χριστουγεννιάτικων δέντρων. Μας είπαν ότι γίνονται μεγάλες εξαγωγές και προς ευρωπαϊκές ακόμη χώρες, όπως και σε πλούσιες χώρες της Ασίας. Σίγουρα στα σαλόνια κάποιων Κυπρίων θα φθάνουν κάποια από αυτά τα πανέμορφα φυτά. Τα έλατα που βρίσκονταν κατά χιλιάδες στις γλάστρες, δεν ευδοκιμούν στη χώρα μας και ίσως έχουν άλλους προορισμούς.

Στον κάμπο που χωρίζει το χωριό με τη Βόλβη καλλιεργείται αραβόσιτος, άλλα δημητριακά, πατάτες, παντζάρια και πολλά άλλα. Στην περιοχή υπάρχει σήμερα ανεργία γιατί η οικονομική κρίση έκανε τους ανθρώπους πιο συγκρατημένους και ο τουρισμός, που είναι κυρίως εσωτερικός, δεν έκανε την εμφάνισή του. Ίσως οι Κύπριοι, όταν ανακαλύψουν την Μάδυτο και το Σταυρό για τα καλά, να έχουν άλλη μια επιλογή και να δώσουν στην περιοχή μια νέα ώθηση. Ο Σταυρός έχει μικρό λιμανάκι, ψαράδικα και πολύ καλές ταβέρνες. Ο κόσμος ζει ήσυχη, αγροτική και θαλασσινή, ζωή. Όλη η ομορφιά συμπυκνωμένη συνδυάζει την ομορφιά των βουνών και των κάμπων μαζί με τη μαγεία της λίμνης. Τα πουλιά, με χαμηλό πέταγμα, μας ξεπροβόδισαν όταν εγκαταλείπαμε αυτό τον επίγειο παράδεισο, από τους πολλούς που έχει η Ελλάδα. Η δική μας Ελλάδα -γιατί κι ο τόπος μας αλύτρωτη Ελλάδα είναι- αποτελεί φυσική προέκταση του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και κατάλοιπο από το ξερίζωμα της Μικρασίας.

Πηγή:  Η Σημερινή της Κύπρου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

31  +    =  36