3 Σεπτεμβρίου έως 11 Σεπτεμβρίου 2011
Η πόλη της Ξάνθης γιορτάζει στο τέλος κάθε καλοκαιριού, χαρίζοντας απλόχερα σ’ όλους τους Ξανθιώτες αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της, νύχτες γεμάτες ζωντάνια, κέφι, γλέντι και χορό, νύχτες γεμάτες εκδηλώσεις.
Εκδηλώσεις που σμίγουν αρμονικά το χτες με το σήμερα, που σέβονται την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου αυτού καθώς και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιείται στον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό της Ξάνθης, τη λεγόμενη « Παλιά Πόλη», στα σοκάκια της οποίας στήνονται τα στέκια των πολιτιστικών και καρναβαλικών συλλόγων.
O Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης επιβεβαιώνει με τη δράση του, το ρόλο ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Πόλης μας. Στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι στο όλο κλίμα της απαισιοδοξίας, της μιζέριας και της πρόκλησης, προβάλλοντας ένα τοπίο όπου ανθούν οι μύθοι και οι παραδόσεις του Έθνους μας και ζωντανεύει το παραδοσιακό γλέντι….
Καλούμε όλους τους δημότες και επισκέπτες της περιοχής μας, εκεί, στο στέκι μας, στην Ιωακείμ Σγουρού (απέναντι από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής), στην παλιά Πόλη, να αγκαλιάσουν μαζί μας τις φετινές γιορτές της Παλιά Πόλης με ξεχωριστό ενδιαφέρον ….
Το πρόγραμμα στο στέκι του Συλλόγου διαμορφώνεται ως εξής:
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου : Μικρασιάτικη βραδιά
Ξεκινάμε τις φετινές γιορτές διοργανώνοντας μια ξεχωριστή Μικρασιάτικη βραδιά. Όσοι βρεθούν στην εκδήλωση, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν «γεύσεις νοσταλγίας και παράδοσης από τις Αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, δεμένες με την αντίστοιχη μουσική και τους χορούς που θα πλημμυρίσουν τον χώρο, σε ένα μαγικό ταξίδι, με ήχους και γεύσεις της δικής μας Ανατολής,
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου : Μικρά Ασία – Καππαδοκία
Ο ελληνισμός της Καππαδοκίας διατήρησε μια ιδιαίτερη δική της μουσική παράδοση που είναι εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν του Πόντου και των παραλίων της Μ. Ασίας. Συνθέτες και στιχουργοί είναι κατά βάσιν ανώνυμοι, άγνωστοι και χάνονται στα βάθη του χρόνου, όπως στα δημοτικά μας τραγούδια κι έτσι μπορούμε να πούμε πως αυτά τα τραγούδια είναι παραδοσιακά.
Ως προς τον στίχο, υπήρχαν τα αφηγηματικά τραγούδια που εξιστορούσαν αληθινές ιστορίες, για να μην ξεχασθούν. Τραγούδια δηλαδή, που λειτουργούσαν σαν βιβλία Ιστορίας και ήταν μάλιστα γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο. Ας μην ξεχνάμε πως στην Καππαδοκία γεννήθηκε το ακριτικό τραγούδι! Άλλα τραγούδια μίλαγαν για την αγάπη, την θρησκεία, τον νόστο, την ξενιτιά, την φιλία
Η μουσική παράδοση της Καππαδοκίας έχει ακούσματα κυρίως κρουστών, όπως ο νταϊρές, το ντέφι, το ταψί και τα χουλιέρια, όπως λέγονται τα ξύλινα κουτάλια. Χαρακτηριστικοί είναι και οι ήχοι των έγχορδων, όπως το ούτι, το σάζι, το βιολί, το κεμανές και το κανονάκι. Σε πολλές από τις καταγραφές αναφέρεται όμως ότι οι άνθρωποι ήταν τόσο απλοί, που τα μόνα όργανα που χρησιμοποιούσαν συνήθως ήταν τα κουτάλια, το ταψί κι ενίοτε το ντέφι ή ο νταϊρές, συνοδευμένα μόνο από τραγούδι.
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου : Πολίτικη βραδιά
Σας καλούμε σε ένα Μουσικό και γευστικό ταξίδι, ένα ταξίδι ήχων, μυρωδιών, χρωμάτων και γευστικών απολαύσεων. Θα ταξιδέψουμε γαστριμαργικά στην Πόλη με τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια μας, τον παστουρμά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, τις αλμυρές αντζούγιες το χειροποίητο τουρσί, τα φασόλια φούρνου μαγειρεμένα από μας, τις καυτερές πιπεριές ψημένες εκείνη τη στιγμή στα κάρβουνα, τη χειροποίητη επίσης από μας πατατοσαλάτα, τον ταραμά, τα βραστά αυγά.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το καθημερινό μας μενού από ντόπια επίσης κρέατα, με κεμπάπ, σουβλάκια, σουτζουκάκια, πικάντικα λουκάνικα, και ντόπιο κρασί και τσίπουρο.
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου : Μικρασιάτικη Βραδιά
Το αποψινό μας αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, θα παρουσιάσει πολιτιστικά στοιχεία από την Μικρά Ασία αφήνοντας τον αθάνατο πολιτισμό να μιλήσει, τινάζοντας από πάνω του τη σκόνη των αιώνων κι εξιστορώντας τα γεγονότα μέσα από μουσικές και χορούς….
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου : Ρεμπέτικη – Λαϊκή βραδιά
Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το ελληνικό αστικό τραγούδι στη απαρχή του. Εξελίχθηκε μέσα από την ελληνική μουσική παράδοση, του δημοτικού τραγουδιού και των κλέφτικων από τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων Στις αρχές του 1900 τα ρεμπέτικα αποτελούσαν το λαϊκό τραγούδι των φτωχών συνοικιών των κυριοτέρων πόλεων.
Η καταστροφή της Σμύρνης και η προσφυγιά από την Μικρά Ασία εμπλουτίζουν το Ρεμπέτικο Ελληνικό τραγούδι με αμανέδες, ταξίμια, Σμυρνιές τραγουδίστριες και ανατολίτικα όργανα (σάζι, σαντούρι, ούτι, κανονάκι). Τα καφέ-αμάν γίνονται κύριος φορέας αυτής της μουσικής και αρχίζουν οι πρώτες γραμμοφωνήσεις τραγουδιών (1910). Το ρεμπέτικο τραγούδι δεν ήταν τρόπος έκφρασης ομαδικού συναισθήματος, ήταν κυρίως η αυτοσχέδια λαϊκή δημιουργία, το μεράκι, ο πόνος, το συναίσθημα που εκφραζόταν μέσα από τις νότες και τις “ψαγμένες” εκφράσεις, που τότε μάλλον φαίνονταν σαν παρενόχληση σε “εκλεπτυσμένα αυτιά”.
Σας καλούμε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε μαζί αναπολώντας το παλιό καλό ρεμπέτικο τραγούδι, να γευτούμε παραδοσιακούς μεζέδες του ούζου του τσίπουρου και του κρασιού, τον παστουρμά , τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, τις αλμυρές αντζούγιες το χειροποίητο τουρσί, τα φασόλια φούρνου μαγειρεμένα από μας. τις καυτερές πιπεριές ψημένες εκείνη τη στιγμή στα κάρβουνα, τη χειροποίητη επίσης από μας πατατοσαλάτα, τον ταραμά, τα βραστά αυγά.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα γευστικά κρέατα της ντόπιας αγοράς και την καλή μας διάθεση να γλεντήσουμε μαζί σας…..
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου : Μουσικό ταξίδι ανά την Ελλάδα
Στο Σύλλογο Μικρασιατών με τις γιορτές Παλιάς Πόλης επιδιώκουμε να διατηρήσουμε άρρηκτα τους δεσμούς μας με την παράδοση κι αυτό το καταφέρνουμε μέσα από την πηγαία χαρά του γλεντιού, της μουσικής και του χορού, της πιο αυθόρμητης και αποτελεσματικής επικοινωνίας.
Ελάτε μαζί μας σε ένα μουσικό και χορευτικό ταξίδι ανά την Ελλάδα .Σε μια νύχτα γεμάτη τραγούδια και χορούς που αγαπάμε, που θα μας ταξιδέψουν με συγκίνηση και εκρηκτική νοσταλγία. Έτσι θα συνεχιστεί αυτό που έχει γίνει παράδοση πια στο Σύλλογό μας , μια παράδοση που θέλει τα μέλη του και τους επισκέπτες του να είναι πρώτοι στο γλέντι, στο πιοτό και στους μεζέδες .
Θα εντυπωσιάσουμε και φέτος με τη γνωστή σε όλους πια οργάνωση, την ποιότητα του φαγητού μας την καταπληκτική μουσική μας, διατηρώντας έτσι την παράδοση και το θεσμό που υπηρετούμε. Με την ποικιλία των μουσικών οργάνων και την πολυρυθμία των τραγουδιών και χορών, θα ταξιδέψουμε ανά την Ελλάδα σε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι χωρίς φραγμούς μιας και η μουσική δεν έχει σύνορα, είναι μια κοινή γλώσσα για όλους τους λαούς της γης.
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου : Μικρά Ασία – Σμύρνη
Η Σμύρνη υπήρξε το σταυροδρόμι συνάντησης για τη μουσική Δύσης και Ανατολής. «Τα σμυρναίικα τραγούδια τα γέννησε η ανάγκη της ψυχής να επικοινωνήσει και να μιλήσει ποιητικά και μουσικά σε άλλες ψυχές και δεν τα γέννησε η ψυχρή ανάγκη των δισκογραφικών εταιρειών. Γι’ αυτό είναι διαχρονικά κι όχι ευκαιριακά, όπως τα σύγχρονα φτηνοτράγουδα της καψούρας, με ημερομηνία άμεσης λήξης! Γι’ αυτό δημιουργούν πολιτισμό ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά την εποχή τους και επιβιώνουν τόσο στα πάλκα, όσο και στις πίστες αλλά και στη δισκογραφία, ενώνοντας τις γενιές στη διασκέδαση. …Τα σμυρναίικα τραγούδια δείχνουν επίσης σε τι επίπεδο πολιτισμού είχε φτάσει η Ιωνία σε όλους τους τομείς, αν πάρει κάποιος ένα από τα μέτρα σύγκρισης, την άφθαρτη μουσική και τα τραγούδια της. Δηλαδή τη Σμυρναίικη μουσική σχολή. Τα τραγούδια αυτά είναι οι προπομποί των κατοπινών ρεμπέτικων της Πειραιώτικης σχολής, έξω απ’ το ότι μπόλιασαν ολόκληρη την νεότερη ελληνική μουσική….»
Ελάτε μαζί μας απόψε σε μια μικρή μουσική όξυνση της μνήμης, ώστε να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι, συμμετέχοντας έτσι σε μια σημαντική αλυσίδα μεταφοράς…., δυναμώνοντας έτσι την μουσική αισθητική μας και τις αξίες μας.
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου : Ρεμπέτικη – Λαϊκή Βραδιά.
«Γιαννιώτικα, Σμυρνιώτικα, Πολίτικα ,μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα λυπητερά !
Πώς η ψυχή μου σέρνεται μαζί σας, είναι χυμένη από τη μουσική σας και πάει με τα δικά σας τα φτερά».
Κάπως έτσι η ποιητική φλόγα του Κωστή Παλαμά περιέγραψε το συναίσθημα που σου περνά το λαϊκό μας τραγούδι! Μια φλόγα ορμητική με ερωτική υφή, έκσταση και πάθος! Ένα γλυκό χαρμάνι Σμυρναίικου και Πολίτικου ύφους μπόλιασε το ρεμπέτικο ασματολόγιο δίνοντας τη βάση για δημιουργία. Είναι αναμφισβήτητο ότι τραγούδια με ρεμπέτικο ύφος υπήρχαν στην Μικρά Ασία πριν από την μικρασιατική καταστροφή. Τα μουσικά διαμάντια της Μικράς Ασίας ήταν η μαγιά του ρεμπέτικου. Τα οργανάκια που έπιαναν τις γλυκές μελωδίες ήταν κατά βάση το βιολί, το ούτι, η κιθάρα, το κανονάκι και κάποια άλλα.
Ένα μουσικό ταξίδι στις ηχογραφήσεις του λαϊκού μας τραγουδιού λειτουργεί σαν «καθαρτήριο ψυχής» από τα μολυσματικά εμπορικά τραγουδάκια που εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας. Ευτυχώς προς απάντηση στις σειρήνες του καιρού υπάρχουν σημερινοί καλλιτέχνες που αναβιώνουν την ελληνική μας παράδοση και δοκιμάζονται στα εύκολα και όχι στα πρόχειρα.
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου: Μικρασιάτικη Βραδιά.
«Το καράβι της παράδοσης είναι φορτωμένο από μουσικές ανείπωτες, ιερές, αθάνατες! Οι καπεταναίοι του αντέχουν στις αντάρες της εποχής! Κλείνουν τ’ αυτιά τους στις απαίσιες σειρήνες με μοναδικό αντάλλαγμα την αγάπη μας για τα ταξίδια που μας χάρισαν».
Στο τελευταίο ραντεβού αυτών των γιορτών και όσο θα απολαμβάνουμε όλοι μαζί τα εκλεκτά προϊόντα της Θρακικής αγοράς, η μουσική θα μας οδηγήσει για μιαν ακόμη φορά στο νοσταλγικό παρελθόν της Μικρά Ασίας. Θα ανασύρουμε από κει ευχάριστες μουσικές και χορευτικές μνήμες και θα δημιουργήσουμε έτσι μια μαγική ατμόσφαιρα, θα γλεντήσουμε και θα χορέψουμε όσο τραβάει η ψυχή μας, εκφράζοντας την αντίθεσή μας σε όλα αυτά που επιτάσσουν οι καιροί….
Μουσικοί οδηγοί μας όλες τις μέρες των γιορτών θα είναι:
Μπαρτζόπουλος Χρήστος – Κανονάκι
Κατσούλης Γιάννης -Τραγούδι, Ούτι
Τράκας Αστέριος – Βιολί
Σκύφτας Μανώλης- Λαούτο, Μπουζούκι
Φουρλάκης Αναστάσιος – Κρουστά, Πλήκτρα
Στα τρία τελευταία βράδια των εκδηλώσεων θα είναι μαζί μας στο τραγούδι και
η Ευγενία Μαυρομάτη.