Γεώργιος Αναστασιάδης, ο Σουρής της Σμύρνης

You are currently viewing Γεώργιος Αναστασιάδης, ο Σουρής της Σμύρνης

Ο  δημιουργός του Κόπανου και της Ημερησίας της Σμύρνης, Γεώργιος Αναστασιάδης, πρωτότοκος γιός του Ιάκωβου Αναστασιάδη , γεννήθηκε το 1874, στη Βατούσα της Μυτιλήνης. Σπούδασε όπως και ο πατέρας του , στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Πόλης και μετά την αποφοίτηση του , εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη ως τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην αρχή εργάστηκε ως λογιστής  στα μεγάλα καταστήματα του Γιώργου Αθανασούλα στη Σμύρνη. Αργότερα όταν ο Αθανασούλας διέθεσε κεφάλαια για την έκδοση από τον Νικόλαο Τσουρουκτσόγλου  της εφημερίδας Ημερησίας, μεγάλης νεωτεριστικής εφημερίδας, ανέθεσε τη διαχείριση της στον Αναστασιάδη.

Ο Γεώργιος Αναστασιάδης κατέγινε με όλα τα είδη της δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε ως αθλητικογράφος με το ψευδώνυμο “Αίας”  και συνέχισε με χρονογραφήματα με το ψευδώνυμο “Θεατής”.

Η Ημερησία  από το 1906 απαλάσσεται από  την υποχρέωση να έχει στήλη γραμμένη στη τουρκική γλώσσα  και δίνει ανακαινιστική ώθηση στην πνευματική ζωή της Σμύρνης, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην εξέλιξη του εκεί ελληνικού τύπου. Εκδίδεται σε μεγάλο σχήμα, τετρασέλιδη και εξάστηλη. Η αρθρογραφία της έχει παλμό και τα χρονογραφήματα της είναι πνευματώδη.

Την ίδια χρονιά η Ημερησία περνά στην ιδοκτησία του Νικόλαου Τσουρουκτσόγλου με συντάκτες τους Αντώνιο Οικονομίδη, Λέανδρο Κοκκινίδη και Γεώργιο Αναστασιάδη. Αργότερα -1909- η ιδιοκτησία της Ημερησίας περνά στους Νικόλαο Τσουρουκτσόγλου, Λέανδρο Κοκκινίδη  και Γιώργο Αναστασιάδη που είναι και ο ουσιαστικός της εκδότης.

Η Ημερησία συνέχισε την έκδοση της ως το 1913, οπότε η καταδίκη του Αναστασιάδη από το τουρκικό στρατοδικείο, επέφερε τη διάλυση του συνεταιρισμού, την απομάκρυνση του Αναστασιάδη  και τελικά τη διακοπή της εφημερίδας.

Η Ημερησία έβγαλε το 1906 και 1907 πολυσέλιδα πρωτοχρονιάτικα φύλλα στα οποία συνεργάστηκαν οι Σοφ. Αναστασιάδης, Χρ. Βασιλακάκης, Ιω. Γιαννίκης, Δημήτρης Γληνός (με…ποιήματα), Σκεύος Ζερβός (με αξιόλογη πραγματεία για την “ιατρικήν εν τω γάμω”, Δημ. Καλιγέρης, Δημ. Κοτζαμάνης (Ροδοκανάκης), Στ. Σπεράντσας, Σύλβιος, Ν.Τσουρουκτσόγλου, Αλ. Φωτιάδης,  και Δ. Χαμουδόπουλος. Δημοσίευσε ακόμα και μουσικά τεμάχια με συνθέσεις του Σμυρναίου μουσικοσυνθέτη Δημ. Μιλανάκη και στίχους Σπεράντσα. Εκαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η μελέτη  του Δ. Μαρκόπουλου ” Συμβολή εις την ιστορίαν του μουσείου και της βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής”.

Από την Ημερησία άρχισε ο Αναστασιάδης τους τολμηρούς αγώνες του για τον δημοτικισμό. Ωστόσο η δόξα του υπήρξε ο Κόπανος, που εξέδοσε το 1908. Οπως έγραψε ο Γεώργιος Βαλέτας στα Αιολικά Γράμματα νεκρολογώντας τον , το πνεύμα , η ζωντάνια, η πτριαωτική ορμή, η εύστροφη σάτιρα κατά των Τούρκων κυριάρχων, η πνοή , η δροσιά, η χάρη, δίνουν στον “Κόπανο” μια εξαιρετική θέση ανάμεσα στα παλιά σατιρικά περιοδικά.

Το 1910 εξέδωσε το ευθυμογραφικό Ημερολόγιο του Κοπάνου, με πλούσια φιλολογική και σατιρική ύλη. Η Μικρασιατική Καταστροφή επέφερε  μαζί με την κατάρευση του Ελληνισμού και τη διακοπή του Κόπανου, που έβγαλε το τελευταίο φύλλο του στις 29 Ιουνίου του 1922.

Στην Αθήνα ο Γεώργιος Αναστασιάδης πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ” Ενωσης Σμυρναίων” και στην έκδοση των Μικρασιατικών Χρονικών.

Πλήρης ημερών, πέθανε στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου 1971 σε ηλικία 97 ετών! Ακολούθησε στον τάφο, μέσα σε λίγους μήνες, τον μικρό αδελφό του Τέρπανδρο, με τον οποίο, κατά τη ρήση του Βαλέτα αποτελεί το “δίδυμον άστρον” της δημοσιογραφίας της Ανατολής.

Δημήτρης Παντέλας

Πηγές: Δημήτρης Νικορέτζος, Κόπανος  Ο Ρωμηός της Σμύρνης,  εκδόσεις Εντός

Αφήστε μια απάντηση