You are currently viewing Για πρώτη φορά από τη Μικρασιατική Καταστροφή  εξελέγη Μητροπολίτης Σμύρνης

Για πρώτη φορά από τη Μικρασιατική Καταστροφή εξελέγη Μητροπολίτης Σμύρνης

Η χειροτονία του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου (Σαμαρά) θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις 11 Σεπτεμβρίου στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η χειροτονία του Επισκόπου Ερυθρών κ. Κυρίλλου (Συκή) θα γίνει στη Σμύρνη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 25 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα το απόγευμα θα γίνει και η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Εξελέγη Μητροπολίτης Σμύρνης

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΡΥΘΡΩΝ Ο ΑΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΥΚΗΣ

Ενενήντα τέσσερα χρόνια μετά από την Μικρασιατική καταστροφή η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε, στις 29 Αυγούστου, παμψηφεί Μητροπολίτη Σμύρνης, ο οποίος είναι ο πρώτος διάδοχος του αγίου ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου. Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης είναι ο μέχρι τώρα αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Βαρθολομαίος Σαμαράς.
Επίσης, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί, ως βοηθό Επίσκοπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον αρχιμανδρίτης Κύριλλο Συκή, μέχρι τώρα ιερατικώς προϊστάμενο της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης. Ο κ. Κύριλλος θα φέρει τον τίτλο του Επισκόπου Ερυθρών και θα είναι στην διάθεση του νέου ποιμενάρχη της πρωτεύουσας της Ιωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή χθες των δύο αρχιερέων συμπίπτει με την ημερομηνία (27 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο ― 9 Σεπτεμβρίου με το νέο) της πυρπόλησης της Σμύρνης το 1922.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ (ΣΑΜΑΡΑΣ)

arximandritis_vartholomaios_samaras

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος Σαμαράς (κατά κόσμον Μιχαήλ), γεννήθηκε στα Άνω Λεχώνια Βόλου το 1972 και αποφοίτησε από το Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1990. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (ειδικότητας Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου.
Το 1995 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1996 πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο και διηκόνησε επί επταετία στην Ι. Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας της Μητροπόλεως αυτής. Το 2002 προσελήφθη στην Πατριαρχική Αυλή, αναλαβών καθήκοντα παρά την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και ως γραμματέας διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών. Το 2005 διορίστηκε Υπογραμματεύων και το 2011 Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Μετείχε διαφόρων εκκλησιαστικών αποστολών, ιδιαιτέρως δε διορθοδόξου χαρακτήρος.

sykis

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΡΥΘΡΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΣ (ΣΥΚΗΣ)

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Ερυθρών, Κύριλλος Συκής, γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1963. Βαφτίστηκε Ιωάννης και μαζί με το μεγαλύτερο αδερφό του, το Στρατή, και τη μικρότερη αδερφή του, την Παναγιώτα, ήταν τα τρία παιδιά του Γρηγόρη και της Κατερίνας Συκή, από την Αγιάσο. Η οικογένειά τους, καταγόταν από το Αϊβαλί και είχε περάσει στη Λέσβο λίγο πριν την καταστροφή του 1922, με μέριμνα του παππού του, που φρόντισε να φύγουν για να προλάβουν τις εξελίξεις, αφού επέστρεψε τραυματισμένος από τις μάχες.
Τελειώνοντας το Δημοτικό, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Γυμνάσιο της Μυτιλήνης, από τους πρώτους στο νησί. Τελικά, επειδή είχε αγάπη προς την Εκκλησία, προτίμησε την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή της Αθήνας, όπου σπούδασε με υποτροφία, έχοντας επιλεγεί από το διοικητικό συμβούλιο της Σχολής. Στη συνέχεια, εργαζόμενος για να βοηθήσει την οικογένεια του, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.
Το 1990 εκάρη μοναχός στο Μοναστήρι του Υψηλού, από μοναχούς του Αγίου Όρους, όπου πήγαινε τακτικά στο κελί του Αγίου Νικολάου του Χαλκιά, παίρνοντας πλέον το όνομα Κύριλλος. Ανήμερα του Σταυρού χειροτονήθηκε διάκονος και την επόμενη χρονιά πρεσβύτερος. Ως αρχιμανδρίτη και τοποθετείται υπεύθυνος του προσκυνήματος της Αγιάσου, ενώ παράλληλα ορίζεται ηγούμενος της Μονής Πιθαρίου.
Το 2001 ο Οικουμενικός Πατριάρχης του ζητά να αναλάβει τη διακονία της Μικράς Ασίας και τού απονείμει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 τοποθετήθηκε μόνιμα στην Σμύρνη και μέχρι σήμερα συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανασύσταση της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  29  =  36