You are currently viewing Για 62η χρονιά αναβίωσε το Κεσκέκι στα Μελίσσια

Για 62η χρονιά αναβίωσε το Κεσκέκι στα Μελίσσια

Στις 25/4/2022, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου, ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων “Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε” τήρησε το έθιμο προς τιμή του Αγίου Γεωργίου και πρόσφερε σε όλους το περίφημο ΚΕΣΚΕΚΙ. Το έθιμο που έφερε στα Μελίσσια όπου και ρίζωσε η πρώτη γενιά των προσφύγων Γκιουλμπαξιωτών.

Φέτος είναι το 62ο ΚΕΣΚΕΚΙ, μετά από διετή παύση λόγω των μέτρων καραντίνας τα έτη 2020-2021, που έως τότε πραγματοποιείτο το έθιμο ανελλιπώς.

Οι ιερείς μετά τη λειτουργία ευλόγησαν το ΚΕΣΚΕΚΙ και μέλη του Συλλόγου το πρόσφεραν δωρεάν σε όλους, επισκέπτες, προσκυνητές κλπ., σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο.

Πλήθος κόσμου απόλαυσε το ΚΕΣΚΕΚΙ και γλέντησε επί ώρες στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια, με τη συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος του Π. Βέργου. Προηγήθηκαν τα εξαιρετικά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου “Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Γκατζόλης και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μπολέτης “άνοιξαν” την εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό. Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης η Δήμαρχος Πεντέλης κα Δήμητρα Κεχαγιά και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ιωάννης Κεχρής.

Ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου τόνισαν τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή 1922-2022 και το έτος μνήμης 2022 του Μικρασιατικού Προσφυγικού Ελληνισμού και σημείωσαν πλήθος εκδηλώσεων που θα συμμετέχει ο Σύλλογος “Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε” στη μνήμη τους.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο 62ο ΚΕΣΚΕΚΙ “που αδιάκοπα προσφέρει ο Σύλλογος ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Μικρασιάτες προγόνους μας από ιδρύσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου προς τιμή αυτού του Μεγάλου Αγίου της Ορθοδοξίας και της πατρίδας μας”…

Τόνισε επίσης ότι “οι πρόγονοί μας κατατρεγμένοι Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας και παρότι πέρασαν από σαράντα κύματα μετά τον ξεριζωμό τους από τις Αλησμόνητες Πατρίδες στάθηκαν όρθιοι στα πόδια τους και έφτιαξαν τη ζωή τους… Πρώτο τους μέλημα ήταν να θεμελιώσουν το Ναό του Αγίου Γεωργίου εδώ στα Μελίσσια και ευθύς αμέσως να αναστήσουν το πατροπαράδοτο έθιμο ΚΕΣΚΕΚΙ. Το ΚΕΣΚΕΚΙ είναι ένα έθιμο που κρατά τις ρίζες του από πολύ παλιά, από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, που με τη βοήθεια του Θεού και του προστάτη Αγίου μας διατηρείται μέχρι τις μέρες μας αναλλοίωτο. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι το αποφλοιωμένο στάρι και το μοσχαρίσιο κρέας που βράζουν όλο το βράδυ της παραμονής της εορτής. Το απλό αυτό φαγητό είναι αυτό που περικλείει όλο το γονίδιο της φυλής”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Γκατζόλης ευχαρίστησε την Δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά “για την πολύτιμη στήριξη και προσφορά της στο Σύλλογό μας, καθώς και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την οικονομική ενίσχυση που μας παρέχουν”.

Ευχαρίστησε τους δασκάλους των χορευτικών Αθανασία Σταυροπούλου και Γιάννη Γλυνό για την πολύ καλή δουλειά τους στους μικρούς και μεγάλους, για πάνω από 8 χρόνια.

Στο παραδοσιακο συγκρότημα του Παν. Βέργου έπαιξαν οι μουσικοί Παν. Βέργος Σαντούρι, Σωτήρης­ Μαργώνης Λαούτο, Δημήτρης Ρέντας Λαούτο, Τραγούδι η Μαρία Καραγκιόζη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου π. Λουκάς, ο Γ. Γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, η Δήμαρχος Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Κεχρής, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Βόρειου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Πεντέλης Κωνσταντίνα Λαζή, οι Αντιδήμαρχοι Πεντέλης Άντα Μπούσουλα, Νατάσα Κοσμοπούλου, Κωνσταντίνος Καλλιανιώτης, Ηλίας Τσουχνικάς, Βλάσσης Σιώμος, ο Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Παναγιώτης Μούστρης, ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς Γεώργιος Σκορδίλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πεντέλης Ηλίας Βιλλιώτης, Γιάννης Ζώης, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μελισσίων Νίκος Δροσάτος, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Μελισσίων Σεβαστός Βορέας, Γιώργος Αποστολίδης, η υπεύθυνη Γ΄ΚΑΠΗ Δήμου Πεντέλης Σοφία Ιορδανίδου, η Πρόεδρος της Σ.Ε του Δικτύου Ελλάδος Βαρβάρα Πετρίδου, ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου “Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε” Μελισσίων Σωτήρης Δαγδελένης, ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων και υπεύθυνος της χορωδίας του Δήμου Πεντέλης Νίκος Καμπέρης, ο Πρόεδρος των Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας Κυριάκος Μαρτάκης, η Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Άγιος Γεώργιος Ψυχικού Ντίνα Μακαντάση, ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Ρίζες” Χαλανδρίου Νίκος Καραμπουρνιώτης, η Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλίας Εθνών Λεονταρίδου Ευαγ., ο π. Δημ. Σύμβουλος Πεντέλης Αντώνιος Καβουρίδη

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

54  +    =  59