Για 3η χρονιά εκδηλώσεις μνήμης στο Λαύριο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυρίου Η ΜΙΚΡΑΣΙΑ πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά από την ίδρυσή του εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας  από το Τουρκικό Κράτος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα εθνικής μνήμης σύμφωνα με το Ν. 2645/98 και ολοκληρώθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου. Στις 14 Σεπτεμβρίου  στον Ιερό Ναό Του Αγίου Ανδρέα, μετά τη θεία Λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων μαρτύρησαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ ακολούθησε ομιλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής από τη Γενική Γραμματέα του συλλόγου Τριανταφυλλιά Μήτρου. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Παλαιού Μηχανουργείου, όπου, μετά από το χαιρετισμό του Προέδρου Παναγιώτη Μούτση, ακολούθησε ομιλία από το Γενικό Γραμματέα της Ενώσεως Σμυρναίων, κύριο Νίκο Βικέτο με θέμα: «Τρεις μαρτυρίες για το μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης».  Την ίδια ημέρα η Νεανική Μαθητική Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου αποτελούμενη από τους Βαττή Χρήστο, Γερασιμίδη Κων/νο, Δουκέρη Χρήστο και Λάρδη Κων/νο έψαλε ύμνους αφιερωμένους στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν  στις 18 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο με την προβολή   του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη», ενώ η  Μουσική Σχολή της Άννας Τεμπερεκίδη με τους Σαλβατόρε Μπέτση, Άννα Τεμπερεκίδη,  Γιώργο Γκουλιώνη, Δημήτρη Πρέκα, Στέργιο Πουλιέζο,  Σπυριδούλα Παπαθεοδώρου, Δήμητρα Ζησιμοπούλου και Εύα Ράπτη πλαισίωσε μουσικά τη βραδιά.

Τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων, κύριος Τζώγας Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών, κύριος Γιαννακός Παύλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Θηραίων, κυρία Ευαγγελία Ξαγοράρη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λαυρίου, κύριος Κιρκίνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντισμού «Δίανθος», κύριος Νίκος Βαφειάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εθελοντισμού «Δίανθος», κύριος Κορακιανίτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Μεσογείων, κυρία Ματίνα Πανταζή, η Έφορος του Συλλόγου Ποντίων, κυρία Ειρήνη Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών, κύριος Γιώργος Ζωπιάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων, κυρία Βουτσινά, η κυρία Κουμπλή Μαρία από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης των Λαών, κύριος Σωτήρης Σκουλικαρίτης και  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας,  κύριος Μαρτάκης Κυριάκος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του τριημέρου εκδηλώσεων μνήμης, όπως, επίσης, και όλους εκείνους που τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής και  των μικρασιατών προσφύγων.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +  3  =