Γενική Συνέλευση και νέο Διοικητικό Συμβούλιο των Ποντίων Εκπαιδευτικών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών (14η από την ίδρυσή του το 1998) το Σάββατο 7 Μαΐου 2011 στη Θεσσαλονίκη. Η επιτυχία αναφέρεται τόσο στη συμμετοχή των μελών, όσο και στον γόνιμο και πλούσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε. Παρά τη μεγάλη γκάμα των θεμάτων που συζητήθηκαν, δύο απ’ αυτά απασχόλησαν περισσότερο τη Γενική Συνέλευση: Οι σημαντικές πρωτοβουλίες του Συνδέσμου σχετικά με το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας και η απόφαση, μετά το επιστημονικό συνέδριο της Κατερίνης το 2009, για τη συγγραφή ενός εγχειριδίου για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου.

Ως προς το πρώτο ζήτημα έγινε σε βάθος ενημέρωση σχετικά με τα δύο διεθνή συνέδρια με τίτλο «Τρεις Γενοκτονίες μια Στρατηγική» που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Συνδέσμου, το πρώτο στην Κομοτηνή το Μάιο του 2008 και το δεύτερο και σημαντικότερο το Σεπτέμβριο του 2010 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους λαούς της Ανατολής, Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Αρμένιους και Ασσύριους. Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν και από τη συζήτηση σχετικά με τη συνέχεια του αγώνα αυτού και ειδικότερα για τις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση των Τριών Γενοκτονιών και το επόμενο 3ο συνέδριο, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη.

Ως προς το ζήτημα της συγγραφής του εγχειριδίου για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου έγινε ευρεία ενημέρωση για το έργο και τις αποφάσεις της 12μελούς επιτροπής του Συνδέσμου που ανέλαβε τη συγγραφή: Το εγχειρίδιο αυτό θα αποτελείται από 3 επίπεδα («τάξεις») με 20 διδακτικές ενότητες το καθένα, δηλαδή συνολικά θα περιλαμβάνει 60 διδακτικές ενότητες. Κεντρικό στοιχείο της κάθε ενότητας θα είναι το κείμενο, που κατά κανόνα θα είναι σχετικά σύντομο (όχι πάνω από 15 σειρές), θα ακολουθεί βασικό λεξιλόγιο, σύντομες γραμματικές παρατηρήσεις, ασκήσεις εμπέδωσης και οπτικοακουστικό υλικό. Αποφασίστηκε ο χωρισμός της επιτροπής σε 3 υποεπιτροπές, που η κάθε μία θα έχει την υποχρέωση για το επόμενο 6μηνο να ετοιμάσει 20 ενότητες, οι οποίες θα επικυρωθούν στην επόμενη συνάντηση κατά το τέλος του Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου σε τόπο που θα οριστεί. Οι υποεπιτροπές αυτές είναι: 1. Δυτικής Μακεδονίας με Συντονιστή το Θόδωρο Κωνσταντινίδη, Φιλόλογο και Παιδαγωγό και μέλη τους: Αδαμίδη Νίκο (Δάσκαλο με μεταπτυχιακά) Κασκαμανίδη Γιάννη (Δάσκαλο, Διδάκτορα). 2. Κεντρικής Μακεδονίας με Συντονιστή το Στάθη Πελαγίδη (Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας) και τους: Αλκμήνη Θεοδωρίδου (δασκάλα που διδάσκει για 4ο χρόνο την ποντιακή), Αλέκο Σπανίδη (Φιλόλογο) και Καϊλάρη Γιάννη (Σχολικό Σύμβουλο, Διδάκτορα). 3. Ανατολικής Μακεδονίας με Συντονιστή τον Παιδαγωγό Χατζηθεοδωρίδη Βασίλη και μέλη τους: Διαμαντή Λαζαρίδη (Δάσκαλο, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών), Φρόσω Χαραλαμπίδου (δασκάλα με μεταπτυχιακά) και Γιάννη Καλπακίδη (Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων). Τα λοιπά μέλη που δεν συμμετέχουν στις υποεπιτροπές, θα τις βοηθήσουν στο έργο τους μεμονωμένα το καθένα.

Μετά τη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Ελεγκτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια το νεοεκλεγέν ΔΣ (του οποίου η θητεία είναι διετής) συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παυλίδης Αντώνης (Δρ Ιστορίας, Σχολικός

Σύμβουλος, Αττική)

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Χαριτίδου Γεωργία (Δρ Παιδαγωγικής,

Προϊσταμένη Διεύθυνσης ΔΕ, Αττική)

Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πελαγίδης Στάθης (Ομότιμος Καθηγητής

Ιστορίας, Θεσσαλονίκη)

Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανθόπουλος Κώστας (Δάσκαλος,

Θεσσαλονίκη)

ΤΑΜΙΑΣ: Αβραμίδης Κώστας (τ. Καθηγητής

Πανεπιστημίου Τυφλίδας, Μαθηματικός,

Θεσσαλονίκη)

ΜΕΛΗ: -Αμαραντίδης Νίκος (τ. Προϊστάμενος ΔΕ

Κοζάνης, Κοζάνη).

-Καϊλάρης Γιάννης (Δρ Κοινωνιολογίας,

Σχολικός Σύμβουλος, Ημαθία).

-Καμενίδης Χρήστος (Oμότιμος Καθηγητής

ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη)

-Κουμλίδου Κατερίνα (Δρ Κοινωνιολογίας,

Φιλόλογος, Θεσσαλονίκη)

-Πανικίδης Χάρης (Επίτιμος Σχολικός

Σύμβουλος, Αττική)

-Χατζηθεοδωρίδης Βασίλης (Παιδαγωγός,

Δράμα).

Στην Ελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι:

-Λαζαρίδης Διαμαντής (Δάσκαλος, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών

Μελετών, Δράμα)

-Παπαδόπουλος Γιάννης (Δάσκαλος, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕ, Κιλκίς)

-Σαρασίδης Κώστας (Καθηγητής ΔΕ, Κοζάνη)

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ Παυλίδης Αντώνης               Δρ Χαριτίδου Γεωργία

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  4  =