Φωτογραφική έκθεση για την Συνθήκη της Λωζάνης στη Μελβούρνη

You are currently viewing Φωτογραφική έκθεση για την Συνθήκη της Λωζάνης στη Μελβούρνη

Ένας αιώνας έχει περάσει απ΄την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο ομογενειακός φορέας απ΄την Μελβούρνη “Return to Anatolia” διοργανώνει φωτογραφική έκθεση σε βιβλιοθήκη κεντρικού προαστίου.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος απ΄την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, μια συνθήκη που, μεταξύ άλλων, είδε την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με βάση την θρησκευτική ταυτότητα ενώ οδήγησε στην προσφυγιά εκατομμύρια Έλληνες και Τούρκους.

Απόγονοι προσφύγων απ΄την Μικρά Ασία, Καππαδοκία, του Πόντου και άλλων περιοχών των «αλησμόνητων πατρίδων» βρίσκονται και στην Αυστραλία.

Ανάμεσα στους συλλόγους που ίδρυσαν είναι και ο φορέας «Επιστροφή στην Ανατολία», περισσότερο γνωστός με την αγγλική του ονομασία «Return to Anatolia”.

Φέτος με την βοήθεια του ιστορικού Σταύρου Σταυρίδη η «Επιστροφή στην Ανατολία» διοργανώνει φωτογραφική έκθεση στην βιβλιοθήκη του Preston, στην Μελβούρνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα μέσα του Αυγούστου και είναι ανοικτή στη διάρκεια των ωρών λειτουργίας της βιβλιοθήκης του Preston.

Aν και περιορισμένης σε έκταση και αριθμό φωτογραφιών, το υλικό βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη.

Το ταμπλώ με το υλικό της έκθεσης βρίσκεται ακριβώς αμέσως μετά το άνοιγμα της αυτόματης πύλης της βιβλιοθήκης και είναι το πρώτο που αντικρύζει ο κάθε επισκέπτης.

Κύριο θέμα των φωτογραφιών είναι οι πρόσφυγες, αμφοτέρων των πλευρών, ενώ σημαντικό κομμάτι της έκθεσης περιλαμβάνει αποσπάσματα από άρθρα εφημερίδων της περιόδου 1922 – 23 καθώς και σκίτσα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο κ. Σταυρίδης μίλησε για τις συνέπειες και επιπτώσεις της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο κ. Σταυρίδης επιδιώκει να περιοδεύσει η έκθεση σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας αλλά και να παρουσιαστεί σε άλλες χώρες.

Πηγή: sbs.com.au

Αφήστε μια απάντηση