Με μια απόφαση καταπέλτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Επιτροπή Βενετίας, υποδεικνύει επί της ουσίας στην Τουρκία να αναγνωρίσει εμπράκτως-όπως ο υπόλοιπος κόσμος- την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως καθώς επίσης να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να αλλάξει το καθεστώς που σήμερα προβλέπεται περί της υπηκοότητας των Ιεραρχών του Πατριαρχείου.
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το επίθετο “Οικουμενικός” αποτελεί μέρος του τίτλου του Πατριαρχείου από τον 6ο αιώνα και ότι αυτός ο τίτλος είναι γενικώς αναγνωρισμένος και χρησιμοποιείται παγκοσμίως, η Επιτροπή της Βενετίας δεν βλέπει κανένα πραγματικό ή νομικό λόγο για να μην απευθύνονται οι τουρκικές Αρχές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με αυτό τον ιστορικό και γενικώς αναγνωρισμένο τίτλο του» επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr, στην απόφαση που ελήφθη σήμερα, Σάββατο, από την Επιτροπή της Βενετίας που συνεδρίασε το πρωί στην ομώνυμη πόλη της Ιταλίας.
Με την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου η Επιτροπή θεωρεί απολύτως συνδεδεμένα το ζήτημα της άρσης των όρων και των προβλέψεων σχετικά με την υπηκοότητα των Μητροπολιτών του Πατριαρχείου καθώς και το ζήτημα της εκπαίδευσης των στελεχών του, ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Επίσης καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει Νομική Προσωπικότητα σε όλες τις θρησκευτικές Κοινότητες και ιδιαιτέρως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Υπενθυμίζεται ότι η «Επιτροπή της Βενετίας» υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίος συμμετέχουν 47 κράτη μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Η συζήτηση που οδήγησε στην απόφαση υπέρ των δικαίων του Πατριαρχείου προκλήθηκε ύστερα από ειδικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το πρωί του Σαββάτου παρέστη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκικής Κυβέρνησης καθώς και ανώτατο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος ανέπτυξε επί μακρόν τις θέσεις της Άγκυρας για το ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ωστόσο οι θέσεις του απερρίφθησαν από τα μέλη της Επιτροπής.
Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέστη ο δικηγόρος Γιάννης Κτιστάκης, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Πηγή: amen.gr