Εβδομαδιαία Ενημέρωση Δραστηριοτήτων της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών


(19/11-25/11/2012)
Δραστηριότητες:

  •  Τριμελείς αντιπροσωπεία της Οι.Ομ.Κω συμμετείχε προσκεκλημένη στην συνάντηση εργασίας που οργανώθηκε από την Ελληνική Σχολή του Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως με θέμα την μελλοντική χρήση της Σχολής. Η Οι.Ομ.Κω πρότεινε την δημιουργία υποδομής για δραστηριότητες που αφορούν δράσεις συμπληρωματικής εκπαίδευσης προς τους μαθητές της Ομογένειας, υπόλοιπων σχολείων της Κωνσταντινούπολης και μαθητών της Ελλάδος που επισκέπτονται την Πόλη. Παρεμβάσεις της Οι.Ομ.Κω στις συζητήσεις για την ανάγκη της επιστροφής των 3 Ελληνορθόδοξων Εκκλησιών που σφετερίστηκε η οικογένεια του Ευθύμ Καραχισαρίδη και η ανάγκη κατανόησης ότι η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα είναι ενιαία εντός και εκτός της Πόλης.
  •  Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω συναντήθηκε την 21/11/2012 στην Άγκυρα με τους Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων: Εξωτερικού κ. Χασάν Γκιογούς (ορισθέντα ως αρμοδίου για θέματα επικοινωνίας με την Οι.Ομ.Κω την 10/10/2012 από τον Υπ. Εξωτερικών καθ. Α. Νταβούντογλου) και Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μπουράκ Ερντενίρ για την υλοποίηση των απαιτήσεων της Οι.Ομ.Κω στην κατεύθυνση της αποκατάστασης και θεραπείας που έχει υποστεί η Ελληνική Κοινότητας της Πόλης (δείτε δελτίο τύπου της Οι.Ομ.Κω 10/10/2012).
  • Συνάντηση με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νατζό Κορού για θέματα επανάκτησης των ιθαγενειών που έχουν αφαιρεθεί από τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες.
  •  Προχωράει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα υποτροφιών για μαθήτριες και μαθητές 2ης και 3ης γενιάς με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη που σπουδάζουν στην Ελλάδα. Συμπληρώνονται οι συνεντεύξεις των υποψηφίων από τις αρμόδιες Επιτροπές. Το διαγώνισμα θα πραγματοποιηθεί στις 30/11/2012 σε παράλληλα σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.
  • Πραγματοποιήθηκαν την 23/11/2012 με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια και η εναρκτήρια παρουσίαση της Έκθεσης Ρωμιών Δημοσιογράφων της Κωνσταντινούπολης της περιόδου 1830-1914 στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί. Μίλησαν οι: Ν. Ουζούνογλου, Ε. Κόβη, Α. Φερεντίνου και ο Χ. Σαχίν. Ο Ν. Ουζούνογλου τόνισε την υποστηριχτική στάση του Τουρκικού τύπου κατά την διάρκεια των διωγμών κατά της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας την περίοδο μετά από το 1923 μέχρι προ δέκα ετών και παρουσίασε τα κύρια σημεία του βιβλιαρίου του Θεόδωρου Κασάπη με τίτλο : «Μεταρρυθμίσεις και Εγγυήσεις» που είχε εκδοθεί το 1874 στην Κωνσταντινούπολη. Η κα. Έλλη Κόβη παρουσίασε το περιεχόμενο της Έκθεσης ενώ οι δημοσιογράφοι η κα. Α. Φερεντίνου και ο κ. Χ. Σαχίν τόνισαν την σημασία της αποκάλυψης της άγνωστης ιστορίας του Ελληνικού τύπου της Κωνσταντινούπολης. Στην διάρκεια των ερωτήσεων αναφέρθηκε και η σημασία και του Ελληνικού τύπου της Σμύρνης. ις εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκτός των ακαδημαϊκών και πλήθος φοιτητών.
  •  Επικείμενες εκδηλώσεις:

Παρουσιάσεις βιβλίων στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δ. Σούτσου 46-Αμπελόκηποι):
– Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών και οι Εκδόσεις Αρχονταρίκι το βιβλίο: «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία – Το Δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)»,του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19.30.
– Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών και οι Εκδόσεις Επτάλοφος το βιβλίο «Σεβντίκιοϊ.. Πατρίδα μου… Σεβντά μου!», Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 18.30.
– Παρουσίαση Βιβλίου του Δ. Ζαργκάνα για τον Ευστάθιο Βιγγόπουλο, 10 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 18.30, Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών,
— Καθιερωμένη εκδήλωση εις μνήμην του Απόστολου Ανδρέου του πρωτόκλητου Ιδρυτού της Εκκλησίας του Βυζαντίου, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 & ώρα 18.00 στη Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (Δημ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι, τηλ: 210.64.64.270).
– Μεσογειακό Συνέδριο : «Οι εξεγέρσεις στον Αραβο-Μουσουλμανικό Κόσμο: Ζητήματα Ειρήνης και Σταθερότητας στη Μεσόγειο», 10-12 Δεκεμβρίου 2012. Αμφ. «Άλκης Αργυριάδης», Κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.
– Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 Στρ. Καραϊσκακη & Ηπείρου 1 Χαϊδάρι,1ος όροφος , 12461 Athens, Greece-Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ θα πραγματοποίηση εκδήλωση- ομιλία με θέμα: ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ 1204 ( 4η Σταυροφορία ) . Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  3  =