Οι επιπτώσεις της εξέγερσης στην πλατεία Ταξίμ (Σταυροδρόμι) στην Ομογένεια της Πόλης

You are currently viewing Οι επιπτώσεις της εξέγερσης στην πλατεία Ταξίμ (Σταυροδρόμι) στην Ομογένεια της Πόλης

Του Γρηγόρη Κεσίσογλου

Η εξέγερση μερίδας της Τουρκικής κοινωνίας, με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ (Σταυροδρόμι), φαίνεται ότι θα έχει επιπτώσεις που αφορούν και την Ομογένεια της Πόλης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι πρόκειται να ανεγείρει τζαμί στην πλατεία Σταυροδρομίου, στο οικόπεδο Μαξίμ που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ιερό του ναού της Αγίας Τριάδας. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την βούληση του να απαλλοτριωθούν τα καταστήματα που βρίσκονται στην εξωτερική περιφέρεια της αυλής του ναού, όπως είπε για να «ανοίξει η όψη της εκκλησίας και να φαίνεται καλύτερα από την πλατεία».

Όπως είναι γνωστό, η πίσω πλευρά της Αγίας Τριάδας, που ‘βλέπει’ στην πλατεία καλύπτεται από καταστήματα, τα οποία είναι κυρίως φαστ-φουντ, γυροπωλεία (ντονερτζίδικα) κ.α.

Η ιδιοκτησία των 25 περίπου καταστημάτων ανήκει στο ίδρυμα των Νοσοκομείων Βαλουκλή και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επιφέρουν σημαντικά έσοδα σε αυτό, αφού η περιοχή είναι από τις πιο εμπορικές και τουριστικές της Κωνσταντινούπολης.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το κόστος απαλλοτρίωσης με το βακούφι των Νοσοκομείων Βαλουκλή, προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα, αφού είναι γνωστή η κατάσταση που υπάρχει με την Διοίκηση του ιδρύματος.

Η υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Καραγιάννη, Εφορεία των Νοσοκομείων Βαλουκλή, διοικεί το ίδρυμα από το 1991, χωρίς να κάνει εκλογές, παρ’ ό,τι ο βακουφικός νόμος της Τουρκίας, επιβάλλει την διεξαγωγή εκλογών σε μη μουσουλμανικά βακούφια κάθε τέσσερα χρόνια.

Το αυτοδιοίκητο των μη μουσουλμανικών βακουφίων είναι κατοχυρωμένο με την Συνθήκη της Λωζάννης. Αλλά αποτελεί και εθιμικό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο οι μη μουσουλμανικές κοινότητες εκλέγουν τις διοικήσεις (εφορείες) των ιδρυμάτων τους.

Για τους παραπάνω λόγους, στην συνείδηση της Ομογένειας η Διοίκηση Καραγιάννη είναι έκπτωτη και ουσιαστικά σφετερίζεται την διοίκηση, παρά τον νόμο. Γι’ αυτό οι δηλώσεις του κ. Καραγιάννη σχετικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν γι’ απαλλοτρίωση των καταστημάτων, αποτελούν ωμή πρόκληση κατά της Ομογένειας.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραγιάννης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Star δήλωσε: «Δωρητής αυτού του νοσοκομείου ήταν η σύζυγος του Πορθητή Σουλτάνου Μεχμέτ, ιδρυτής ήταν ο εγγονός του Πορθητή, ο Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ. Ο Πρωθυπουργός ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που ενδιαφέρθηκε με εμάς. Εάν αντιμετωπίσει τα έξοδα του νοσοκομείου, με μεγάλη χαρά θα αποδεχτώ την απαλλοτρίωση».

Και συνέχισε λέγοντας «Ο Σουλτάνος Σελίμ ίδρυσε το νοσοκομείο κατά την επιδημία πανούκλας στην περιοχή Καράκιοϊ, μετά ήρθαμε εδώ που βρισκόμαστε. Οι Ρωμιοί δεν είχαν τίποτα, οι Οθωμανοί τους παραχώρησαν αυτό το ακίνητο. Κι εμείς με τα ενοίκια από τα ακίνητα μας, αντιμετωπίζουμε τα έξοδα και μισθοδοτούμε 510 εργαζόμενους μας, οι οποίοι όλοι είναι Τούρκοι».

Ο κ. Καραγιάννης με τις δηλώσεις του αυτές προσβάλλει την μνήμη αμέτρητων επωνύμων και ανωνύμων ομογενών ευεργετών και δωρητών, χάρη στην γενναιόδωρη προσφορά των οποίων, υπάρχουν σήμερα τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Βαλουκλή. Όπως επίσης αγνοεί επιδεικτικά την οικονομική συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην λειτουργία και ανάπτυξη του ιδρύματος.

Όπως είναι γνωστό τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Βαλουκλή, ιδρύθηκαν με την ενοποίηση τριών προϋπαρχόντων Ρωμέϊκων νοσοκομείων, μετά από πρωτοβουλία του Μεγάλου Διερμηνέα Γεώργιου Μουρούζη. Με πατριαρχικό σιγίλλιο το 1794 ορίστηκαν επίτροποι του ιδρύματος οι συντεχνίες «…οι τε γουναράδες και των Χίων οι τζοχατσήδες και οι χεταετζήδες και οι τζεβαερετζήδες και οι απατζήδες χριστιανοί», οι οποίες ανέλαβαν τα έξοδα των νοσοκομείων.

Μπορεί το αρχικό οικόπεδο των Νοσοκομείων να δωρήθηκε από τον Σουλτάνο Μαχμούτ το 1836, όμως με την παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο των εσόδων από τα προσκυνήματα της Παναγίας Βαλουκλιώτισσας και Παναγίας Σούδας, με τις γενναίες δωρεές ευεργετών όπως ο Γεώργιος Ζαρίφης, ο Αμπρουζής Μαυρογορδάτος, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Ιωάννης Χαριτωνίδης, και άλλων λιγότερο γνωστών και ανωνύμων δωρητών, κτίστηκαν τα μεγαλοπρεπή κτίρια των Νοσοκομείων Βαλουκλή και εξασφαλίστηκε η λειτουργία τους.

Πλην των ανωμάλων περιόδων, όπως αυτή του διορισμένου από το κράτος “Tek Mutevelli” εξωμότη Stamat Zinhni, βασική μέριμνα όλων των Εφορειών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ίδρυμα ήταν κατ’ έτος να αποδίδουν κανονικό λογαριασμό πεπραγμένων καθώς και στατιστική κίνηση των Νοσοκομείων, παρουσία του Πατριάρχου και της ηγεσίας της ομογένειας.

Ο κ. Καραγιάννη, αντί να επιδιώκει να γίνει αρεστός στον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με τις αναφορές του στον Πορθητή και τον εγγονό του Σελίμ, ο οποίος ήρθε πρόσφατα στην δημοσιότητα με αρνητικό τρόπο, θα έπρεπε ν’ απολογηθεί γιατί μέχρι τώρα δεν έχει κάνει εκλογές στο ίδρυμα που διοικεί. Όπως επίσης να απολογηθεί πλήρως για τα οικονομικά πεπραγμένα της θητείας του, πριν η Ιστορία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης τον καταγράψει στις μελανές σελίδες της.

Μόνο μία νέα εκλεγμένη Εφορεία των Νοσοκομείων Βαλουκλή, έχει το έννομο και ηθικό δικαίωμα να διαχειριστεί αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του ιδρύματος.

anatoliblog.blogspot.gr