Σειρά εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου 1453) πραγματοποίησε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω).
Η αρχή έγινε το απόγευμα του Σαββάτου με την ημερίδα με θέμα «Τα δεινά των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής σήμερα», που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου «Φλοίσβος».
Η πρώτη ομιλία με τίτλο «Οι μελλούμενες πολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και οι Ρωμαίικες Κοινότητες», ετοιμάστηκε από τον ειδικό σε θέματα Ισλάμ κ. Ευάγγελο Βενέτη. Λόγω της απουσίας του εκτός Ελλάδος εξαιτίας έκτακτης σοβαρής υποχρέωσης το κείμενο του διαβάστηκε από τον πρόεδρο της Οι.Ομ.Κω Νικόλαο Ουζούνογλου.
Στην ομιλία γινόταν μία σύντομη περιγραφή του Μεσανατολικού Ζητήματος και αναφορά στην πολιτική των κομμάτων Μπάαθ τα οποία είχαν ως στόχο την αραβοποίηση των πληθυσμών στις χώρες όπου είχαν επικρατήσει (Ιράκ, Συρία). Αυτό ακριβώς συνέβη και στη Συρία όπου το μπααθικό καθεστώς της οικογένειας Άσαντ έδινε μεν πλήρη ελευθερία σε θρησκευτικά θέματα, πλην όμως θεωρούσε Άραβες τους πιστούς όλων των θρησκειών και δογμάτων.
Σημειώθηκε επίσης ότι ο ελληνορθόδοξος πληθυσμός σε Συρία και Λίβανο εκτιμάται στο μισό εκατομμύριο και το γεγονός ότι προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερος στον πόλεμο μεταξύ καθεστώτος Άσαντ – αντιπολίτευσης – Ισλαμικού Κράτους.
Η ομιλία του κ. Βενέτη τόνιζε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί τους Ελληνορθόδοξους της Μέσης Ανατολής και κατέληξε στη θέση ότι η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να τους αποδώσει μία ειδική ταυτότητα ώστε να έχουν μία πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση στο θέμα του ασύλου.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας – λαογράφος Γιώργος Λεκάκης με θέμα «Αρχαιοκαπηλίες και καταστροφές αρχαιοτήτων σε πρόσφατα ταραγμένες εποχές και περιοχές της Μέσης Ανατολής».
Ο κ. Λεκάκης σημείωσε ότι όπως και στις Αλώσεις της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Σταυροφόρους και το 1453 από τους Οθωμανούς έτσι και σήμερα στη Μέση Ανατολή ο πόλεμος και η καταστροφή γίνονται από αυτούς που δεν έχουν πολιτισμό εναντίον αυτών που παράγουν πολιτισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λεηλασία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης το 2003 αμέσως μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν, όπου πολλά από τα κλεμμένα εκθέματα πήγαν, όπως είπε, σε βάσεις των ΗΠΑ.
«Αυτά που είδαμε στην τηλεόραση να κάνει ο ISISστις αρχαιότητες ήταν μόνο αυτά που ήθελαν να δείξουν οι τζιχαντιστές οι οποίοι στην ουσία προσκαλούσαν για αγοραπωλησία μνημείων και αγαλμάτων τους ενδιαφερόμενους», υποστήριξε ο κ. Λεκάκης.
Επίσης έκανε αναφορές σε πολιτιστικές λεηλασίες ανά τον κόσμο φέρνοντας ως παράδειγμα προς μίμηση την Αίγυπτο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να επαναπατρίσει περισσότερα από 1.600 αρχαιολογικά αντικείμενα που της είχαν κλαπεί. Όπως σημείωσε, «μόνο το 2015 η αιγυπτιακή κυβέρνηση πέτυχε τον επαναπατρισμό πεντακοσίων αντικειμένων, κάνοντας χρήση της διεθνούς αρχής επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων, κάτι που δυστυχώς δεν κάνει η Ελλάδα». Πρόσθεσε ακόμα ότι το Μνημείο της Όασης Σίβα, το οποίο είχε ανακαλύψει η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή και ενδέχεται να αποτελεί το μνήμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κινδυνεύει άμεσα από τους τζιχαντιστές
Ο κ. Λεκάκης μίλησε και για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιούν οι δυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης, τονίζοντας ότι σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ οι γυναίκες της Φαλούτζα φοβούνται να κάνουν παιδιά γιατί το πιθανότερο είναι να γεννηθούν παραμορφωμένα.
Όπως συμπέρανε η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων ότι οι πόλεμοι δυστυχώς δεν θα σταματήσουν γιατί από την αρχή της ιστορίας ο άνθρωπος βανδαλίζει τον εαυτό του, ειδικά τώρα, όπως σημείωσε, που οι πόλεμοι είναι οικονομικοί ώστε να καταναλώνονται τα όπλα που παράγονται.
«Η Βασιλεύουσα χάθηκε γιατί εκεί είχαν μαζευτεί όλες οι φυλές και οι πολιτισμοί του τότε γνωστού κόσμου και ο πλούτος της έφευγε και πήγαινε σε άλλα χέρια», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ θεώρησε δεδομένο ότι θα υπάρξει στην περιοχή μας νέα γεωπολιτική χάραξη. «Θα προλάβουμε να ζήσουμε αλλαγή συνόρων και σχηματισμό νέων κρατών στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ευθέως ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, εκφράζοντας παράλληλα και τον φόβο για αναγκαστική μεταφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαος Ουζούνογλου είπε ότι πάντα υπάρχει από τη Δύση δίψα για λεηλασία, όπως το 1204, ώστε να εκμεταλλευτεί τον πλούτο άλλων περιοχών, ενώ για το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημείωσε ότι το προστατεύει η Θεία Πρόνοια.
Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι πορεύθηκαν στο άγαλμα του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, το οποίο δεσπόζει στην παραλία του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Στο σημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον γενναίο Αυτοκράτορα και τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης το 1453 και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Την Κυριακή 29 Μαΐου, ανήμερα της αποφράδας επετείου, πραγματοποιήθηκε από την Οι.Ομ.Κω μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους συν αυτώ πεσόντες στον Ιερό Πανεπιστημιακό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Καπνικαρέας, στο κέντρο της Αθήνας, στον πεζόδρομο της Ερμού.
Ακολούθησε πορεία με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, περνώντας αρχικά από το άγαλμα του τελευταίου Αυτοκράτορα της Ρωμανίας, έξω από την Μητρόπολη, όπου εψάλλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω Ν. Ουζούνογλου παραλληλίζοντας την εποχή παραμονές της Άλωσης με τη σημερινή κατάσταση, είπε ότι πάντα υπάρχει η ελπίδα της σωτηρίας και της ανατροπής των αρνητικών εξελίξεων αν σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων όπως έκαναν συλλογικά οι Ρωμιοί την άνοιξη του 1453.
Η πορεία κατέληξε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου έγινε επίσης κατάθεση στεφάνων από φορείς αλλά και εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Θοδωρής Ασβεστόπουλος, κανάλι ένα