Εορτή Αγίων Πατέρων από τους Προσφυγικούς Συλλόγους της Νίκαιας

1922-2012

• Ενενήντα χρόνια αγώνα και πάλης για να ριζώσουμε στη μητροπολιτική Ελλάδα.

• Ενενήντα χρόνια με τα όνειρά μας να ταξιδεύουν αδιάκοπα στη γη των Πατέρων μας, ποτισμένη με αίμα και ιδρώτα.

• Ενενήντα χρόνια χωρίς να κόψουμε τους δεσμούς και να λησμονήσουμε τις πατρίδες που γέννησαν τους πατέρες μας και λίκνισαν τα όνειρα μας.

Στην Νίκαια του Πειραιά, ομώνυμη με την ένδοξη εκείνη Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας, κάθε χρόνο την Κυριακή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου τιμάμε τους Πατέρες, τιμάμε την Ορθόδοξη Πίστη μας, τιμάμε τη Μικρασία. Διατρανώνουμε την Μικρασιατική μας συνείδηση και ταυτότητα που είναι ο σταυρός και το καύχημά μας.

 

Ετοιμάζουμε το μέλλον βυθίζοντας τις ρίζες μας στο παρελθόν. Θυμόμαστε το Γολγοθά μας για να ελπίζουμε στην Ανάσταση.

 

Στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Νίκαιας πριν 65 χρόνια , το 1947, αγιογραφήσαμε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και τελέσαμε με λαμπρότητα για πρώτη φορά την εορτή. Ταυτόχρονα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και ο Δήμος της Πόλεώς μας, με ομόφωνες Αποφάσεις έδωσαν επίσημο χαρακτήρα και κύρος στις εκδηλώσεις μας.

 

• Έτσι βιώνουμε εμείς οι πρόσφυγες, την «Ιστορική Ιερότητα» της Πόλεως της Νίκαιας .

• Έτσι επωμιζόμαστε το ιερό φορτίο του θεματοφύλακα της Ορθόδοξης Πίστεώς μας, που περιφρούρησαν και διατύπωσαν με δόγματα σεπτά οι 318 Θεοφόροι Πατέρες.

Οι  Προσφυγικοί Σύλλογοι της Νίκαιας  διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία Τριήμερες εκδηλώσεις 25-27 Μαΐου 2012 από τις 10πμ.- 10μμ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Μάνος Λοΐζος (Μηχανική Καλλιέργεια) με απαγγελίες ποιημάτων, προβολές, εκθέσεις,  χορούς και ομιλίες .

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:
Παρασκευή 25 /5: Ώρα: 7.30 μ.μ.΄: Έναρξη – Απαγγελία Ποιήματος από την κ. Μαρία Αμερικάνου – Προβολή ντοκυμαντέρ « ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ».
Σάββατο: 26 /5: Ώρα 7.30 μ.μ.΄: Απαγγελία Ποιήματος από την κ. Μαρία Αμερικάνου – Χορωδία Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων – Προβολή «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ» από την κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου, Πρόεδρο Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας – Χορευτικά Ενώσεων Δαρδανελλιωτών και Ποντίων Νικαίας.
Κυριακή: 27 / 5: Ώρα 7.30΄ μ.μ. : Χορωδία Νικαίας – Ομιλία Καθηγητή ΕΜΠ κ. Νικ. Ουζούνογλου « Βιθυνία, η ανατολική ενδοχώρα της Κων/πολης» – Χορευτικό Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Προσφυγικοί Σύλλογοι της Νίκαιας

Αδελφότης Βιθυνών,
Αδελφότης Σεβδικιωτών,
Ένωση Δαρδανελλιωτών,
Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας,
Ένωση Νησίου Πισιδίας,
Ένωση Ποντίων Νικαίας / Κορυδαλλού,
Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων,
Ένωση Ρενκιωτών
και Ένωση Σμυρναίων Νικαίας

Δείτε  σε λίγο βίντεο από το mikrasiatistv.gr

[nggallery id=36]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

82  +    =  87