Εορτασμός για τα 12 χρόνια του «Ελληνικού Κόσμου»

Δώδεκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας συμπλήρωσε το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και τα γιόρτασε με μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ξαναχτίζοντας τις μνήμες»  τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στις ασφυκτικά γεμάτες αιθουσες του Κέντρου.

Στις 18:30 ο Δ/Σ του Ιδρύματος Δημήτρης Εφραίμογλου καλωσόρισε το κοινό, η Κλεοπάτρα Φέρλα
Προϊσταμένη Τομέα Έρευνας και Διαχείρισης Πολιτισμικής Πληροφορίας ΙΜΕ
διάβασε το πρόγραμμα και αμέσως ξεκίνησε η παρουσίαση του διαδικτυακού κόμβου «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» www.ehw.gr   η οποία είναι διαθέσιμη για το κοινό, από τον Γιώργο Τζεδόπουλο, Υπεύθυνο Ομάδας Νεότερης Ιστορίας του IME.Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό έργο, αποτέλεσμα δεκάχρονης έρευνας έγκριτων επιστημόνων, στελεχών και συνεργατών του ΙΜΕ, με αντικείμενο τη συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση, παρουσίαση και προβολή του ελληνικού πολιτισμικού στοιχείου σε όλη τη χωροχρονική του εξέλιξη.Τα λήμματα πραγματεύονται την ιστορία τοπωνυμίων, προσώπων, αρχιτεκτονημάτων, σημαντικών γεγονότων, αλλά και θεσμών, κοινωνικών και οικονομικών δομών, θρησκευτικών φαινομένων και άλλων θεμάτων της ιστορίας και του πολιτισμού. Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό και πολυμεσικό υλικό, καθώς και αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις κτηρίων. Υποστηρίζονται από γλωσσάρι, παραθέματα, πηγές, βιβλιογραφία και δικτυογραφία.

Στις 19:00 ακολούθησε η  παρουσίαση του προγράμματος «Γενεαλογίες και Προφορική Ιστορία» από τον Μιχάλη Βαρλά, Επικεφαλής του Τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του ΙΜΕ.

Μέσα από φωτογραφίες, ιστορικά τεκμήρια, βίντεο και συνεντεύξεις  παρουσιάστηκαν ιστορίες οικογενειών και ανθρώπων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και την Τένεδο, όπως τις κατέγραψε η έρευνα του Τμήματος Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, από το 1997 μέχρι σήμερα.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Στις 19:30  ακολούθησε η Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΙΜΕ: «ΕΦΕΣΟΣ – Ιστορία και Αρχιτεκτονική».


Τη νέα έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Έφεσος – Ιστορία και Αρχιτεκτονική» προλογίζει η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ήταν παρούσα και  χαιρέτισε και την εκδήλωση.  Σύντομο  χαιρετισμό απηύθυναν και οι Πρέσβεις της Αυστρίας και Τουρκίας.

Η έκδοση «Έφεσος – Ιστορία και Αρχιτεκτονική» είναι ένα πρωτότυπο συλλογικό έργο. Σε έναν τόμο συγκεντρώνονται πρώτη φορά αναλυτικά κείμενα, λεπτομερής τεκμηρίωση, ακριβή σχέδια και πλούσια εικονογράφηση για όλα τα κτίσματα και μνημεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική και ανασκαφική έρευνα, την οποία διενεργεί περισσότερο από έναν αιώνα στην Έφεσο το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Χορηγός της έκδοσης είναι το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:

– Δρ. Georg Ladstatter, Διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα

– Καθ. Κώστας Μπουραζέλης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

– Δρ. Αθανάσιος Σίδερης, Προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΙΜΕ και επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης

Στις 20:30 ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο «Μίλητος, Πριήνη – Στα χνάρια του Ελληνισμού»  εμπνευσμένο από την ιστορία και βασισμένο στην εικονική αναπαράσταση των δύο πόλεων της Μικράς Ασίας,  με τον πρόεδρο του ΙΜΕ Λάζαρο Εφραίμογλου να προλογίζει την τελευταία εκδήλωση της βραδιάς .


Το δρώμενο βασίζεται σε μια τεχνολογικά προηγμένη εφαρμογή με την παρουσία ουσιαστικά ενός avatar που χρησιμοποιείται πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση και πραγματικά ενθουσίασε το κοινό που την παρακολούθησε.

Αφήγηση: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, Χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης

βιντεο με το σύνολο των εκδηλώσεων


Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  81  =  89