Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 120 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1963
Φέτος, από την αρχή του χρόνου, η οικογένεια των, ανά τον κόσμο, Ζωγραφειωτών άρχισε να προετοιμάζεται για τον εορτασμό των 120 χρόνων από την ίδρυση του Ζωγραφείου Λυκείου ενώ οι απόφοιτοι του έτους 1963 να εορτάσουν τα 50 χρόνια της αποφοίτησης τους ( κάθε χρόνο γιορτάζει και μια τάξη αποφοίτων με μεγάλο ενθουσιασμό).
Ανταλλαγή μηνυμάτων και άπειρα τηλεφωνήματα, έκφραση απόψεων και προτάσεις, συνεδριάσεις του Συλλόγου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών , έγκαιρη προετοιμασία από πλευράς του Λυκειάρχη Γ.Δεμιρτζόγλου αλλά κυρίως η επιθυμία της επίσκεψης στην Πόλη και στη Μητέρα Σχολή των αποφοίτων. Οι επιθυμίες όμως δεν γίνονται πάντοτε πραγματικότητα. Δυστυχώς για τους πολλούς, όπως αποδείχτηκε,απόφοιτους το ταξίδι στην Πόλη παρέμεινε μια ανεκπλήρωτη επιθυμία για οικονομικούς, επαγγελματικούς, οικογενειακούς ακόμη και για λόγους υγείας. Έτσι πολλοί Ζωγραφειώτες που είχαν να πάνε στην Πόλη , ακόμη και δεκαετίες θα συνεχίσουν να την ονειρεύονται…
Τους απόντες αντικατέστησαν, επάξια, οι Ρωμιοί της Πόλης αλλά και μαθητές με τις οικογένειές τους, οι οποίοι συνέρρευσαν στις εκδηλώσεις ,που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός της Σχολής.
Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών ξεκίνησε με τη γνωστοποίηση, αρχικά, μιας εκδρομής, με συντονιστή τον υπογραφόμενο, και των εκδηλώσεων στη Σχολή από τον Ιούνιο με ανακοινώσεις στην ¨Ανατολή¨ και τον ¨Πολίτη¨.
Στην πορεία, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι και Νοέμβριο, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί ήταν αυτοί που με διάφορα μέσα,για να νοιώσουν πιο ανεξάρτητοι προγραμμάτισαν να ταξιδέψουν στην Πόλη για να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις των 120 χρόνων της αγαπημένης τους Σχολής τους αλλά και να κάνουν το καθιερωμένο προσκύνημα στη γενέτειρα.
Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως γιόρτασε φέτος τα 120 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στη Κων/πολίτικη Παιδεία. Είχε αρχίσει τη λειτουργία του το 1893 ενώ το 1899 έδωσε τους πρώτους απόφοιτους και έκτοτε καθιερώθηκε στη συνείδηση των Ρωμιών σαν το Αρρεναγωγείο του Ηπειρώτη Χρηστάκη Ζωγράφου ο οποίος χρηματοδότηση με 10.000 χρυσές λίρες την ανοικοδόμηση της Σχολής, έμβλημα της οποίας ήταν η Σφίγγα ( και φυσικά παραμένει μέχρι σήμερα σε πείσμα των καιρών ! )
Οι μαθητές όλα αυτά τα χρόνια ανδρώθηκαν σε μια εξαιρετικού σχεδιασμού Σχολή, έργο του Περικλή Φωτιάδη ( ο οποίος σε ηλικία 34 ετών έκτισε το Ζωγράφειο αφού κέρδισε το διαγωνισμό με το ψευδώνυμο ¨Αναξαγόρας¨ ενώ μετά συνέχισε με την Αγία Κυριακή, τη Θεολογική Σχολή Χάλκης, κτίρια στο Νοσοκομείο Μπαλουκλή αλλά και εκκλησίες, σχολεία και νοσοκομεία στην Τουρκία και μετά το 1923 στην Ελλάδα ) και «νίκησαν με το φως απέναντι στο σκοτάδι της αμάθειας» με τα γράμματα που τους έμαθαν οι εξαιρετικοί τους δάσκαλοι. Αυτός είναι,ίσως ο λόγος που οι ανά τον κόσμο Ζωγραφειώτες (πολλοί από τους οποίους διάσημοι και επιτυχημένοι επαγγελματικά) έχουν ακόμη τέτοιους ισχυρούς δεσμούς και με τη Σχολή τους , με τους δασκάλους τους (παράδειγμα μοναδικό ο Δημ.Φραγκόπουλος ο τόσο αγαπητός σε όλους τους αποφοίτους κάτι που φάνηκε και στην απονομή των αναμνηστικών στους αποφοίτους του 1963 ) αλλά και μεταξύ τους. Δεσμοί δεκαετιών που συνεχίζουν λες και ήταν μόλις χτες, που τρέχανε στα σοκάκια της Πόλης ή ανεβοκατεβαίνανε τις μαρμάρινες , φαρδιές, σκάλες της Σχολής………Xρόνια, γεμάτα με ωραίες αναμνήσεις !
Στην Πόλη τέσσερεις ήταν οι εκδηλώσεις που θύμισαν τις παλιές καλές μέρες, έφεραν δάκρυα στα μάτια και πόνο στην ψυχή. Η πέμπτη η παραδοσιακή κρουαζιέρα στο Βόσπορο που την διοργανώνει το Ζωγράφειο κάθε χρόνο παραδοσιακά, ακυρώθηκε λόγω βροχής αλλά και μη επαρκούς συμμετοχής.
1.Η προγραμματισμένη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. της Παναγίας του Πέρα χοροστατούντος της Α.Θ.Π. του Οικ Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου παρουσία πλήθος κόσμου από την Πόλη και την Ελλάδα. Μια λειτουργία που θύμισε σε πολλούς τις παλιές καλές μέρες…τότε που οι σημερινοί απόφοιτοι κάθε ηλικίας, έτρεχαν στον αυλόγυρο της εκκλησίας και δημιουργούσαν ενοχλητικό θόρυβο που εμπόδιζε την ακολουθία.
2.Το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων δασκάλων και συμμαθητών του Ζωγραφείου στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος στο Ταξίμ, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κ.Γερμανού. Πολλοί ασφαλώς θυμήθηκαν τους συμμαθητές και φίλους που ¨έφυγαν¨ κάπως πρόωρα αλλά και τους δασκάλους με τους οποίους τους ένωναν τόσα πολλά.
3.Η παράδοση, από τον Λυκειάρχη, τους καθηγητές αλλά και ειδικότερα του προσφιλούς σε όλους Δάσκαλου του Γένους κ. Δημ Φραγκόπουλου των αναμνηστικών μεταλλίων των 120 χρόνων,των διπλωμάτων και των αναμνηστικών πλακετών στους 15 αποφοίτους όλων των τμημάτων του έτους 1963 ( όποιος επιθυμεί μπορεί να δει την απονομή στην ιστοσελίδα του Ζωγραφείου Λυκείου ).
Αυτή η εκδήλωση ήταν από η πιο συγκινητική γιατί η αιτία της συγκίνησης δεν ήταν η απονομή όσο η συνάντηση, μετά από δεκαετίες, τόσων φίλων και συμμαθητών στον ίδιο ¨ιερό¨ χώρο. Εκεί που τους ένωναν πίκρες και χαρές…καθώς και οι ίδιες τάξεις και τα θρανία
4.Η εξαιρετική μουσική εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων Δημ.Φραγκόπουλος, παρουσία επισήμων, προσκεκλημένων και μαθητών.
Λόγω χώρου θα ¨σταθούμε¨ σε δύο μονάχα εκδηλώσεις.
Στην απονομή και στη μουσική εκδήλωση του Ζωγραφείου.
Η απονομή έγινε μετά από τα θερμά λόγια που απηύθυνε ο Λυκειάρχης του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Γ.Δεμιρτζόγλου ( ο οποίος μάλιστα κατέβαλλε τα μέγιστα μαζί με την γλυκύτατη σύζυγο του παρά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του ) τόσο στους αποφοίτους όσο και στον υπογραφόμενο, λόγω της συμβολής του στην εκδήλωση.
Ακολούθησαν ομιλίες καθηγητών και αποφοίτων. Αυτές όμως που πραγματικά συγκίνησαν το ακροατήριο ήταν ασφαλώς του αγαπημένου μας δάσκαλου Δημ.Φραγκόπουλου (ο οποίος προέβη και σε..αποκαλύψεις της εποχής του ) καθώς και του ομογάλακτου φίλου και συμμαθητή μας Βασίλη Σιδηρόπουλου από το Επιστημονικό Τμήμα (ζει στη Θεσσαλονίκη )
Η σκηνή της αίθουσας σύντομα γέμισε από τους τέως ..μαθητές ,νυν αποφοίτους του 1963 οι οποίοι με μεγάλη συγκίνηση αγκάλιαζαν τον τότε λυκειάρχη και καθηγητή τους Δημ. Φραγκόπουλο από τον οποίο έπαιρναν με χαρά τα μετάλλια και διπλώματά τους.Τα λόγια και οι περιγραφές είναι δύσκολα να παρουσιάσουν τα συναισθήματα που ένιωσαν όλοι τις στιγμές αυτές…
Είναι σίγουρο ότι στη μνήμη του καθενός ήρθαν στιγμές από το παρελθόν που πέρασαν σαν ταινία και έφεραν δάκρυα στα μάτια ή εμφανή σύγχυση.
Μετά την απονομή ακολούθησε γεύμα στον τελευταίο όροφο του κτιρίου με εξαιρετική θέα την Προποντίδα και την Αγία Σοφία….Επικράτησε ευχάριστη και αδελφική ατμόσφαιρα μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Οι παρευρεθέντες ευχαρίστησαν τον κ.Γ.Δεμιρτζόγλου και τη σύζυγό του ( καθώς και τα παιδιά του Ζωγραφείου ) για την άψογη οργάνωση και τη φιλοξενία. Θα είναι πάντοτε στη μνήμη και την καρδιά όλων αυτές οι μοναδικές στιγμές που έζησαν στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο.Ισως μερικοί να μην μπορέσουν να επισκεφτούν την Πόλη και τη Σχολή τους στο μέλλον…
Πλήθος κόσμου από την Πόλη και την Ελλάδα ,φίλοι και απόφοιτοι του Ζωγραφείου, εκπαιδευτικοί καθώς και μαθητές με τους γονείς τους αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων παρακολούθησαν τη μουσική εκδήλωση.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση:
Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, ο Σεβ.Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, ο Σεβ.Μητροπολίτης Δέρκων κ.Απόστολος, ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας κ.Κων.Γκιουλέκας, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ.Βίκτωρ Μαλιγκούδης, ο Εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στην Άγκυρα κ.Λάκης Βίγκας, ο Εκπρόσωπος της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ κ.Δημ.Φραντζής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ κ.Αντ.Παριζιάνος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών κ.Νίκος Κόλμαν, η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη κ.Αικατερίνη Μαντουλίδου, ο εκδότης της Απογευματινής κ. Μιχ.Βασιλειάδης καθώς και εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Ορισμένοι από αυτούς εξεφώνησαν και λόγους και στις δύο εκδηλώσεις για την περίσταση. Οχι όμως εθιμοτυπικά αλλά γιατί ήταν κάτι που το είχαν …όλοι ανάγκη.
Μεταξύ αυτών ήταν βέβαια παρόντες και οι απόφοιτοι του έτους 1963 σαν οι τιμώμενοι της χρονιάς αυτής.
Πριν την εκλεκτή μουσική εκδήλωση που συγκίνησε το ακροατήριο μίλησαν ο Λυκειάρχης του Ζωγραφείου κ.Γιαν. Δεμιρτζόγλου και ο Εκπρόσωπος των Μειονοτήτων κ.Λάκης Βίγκας ο οποίος τόνισε ότι «στα χέρια μας έχουμε μια ανεκτίμητη περιουσία΄το λαμπρό μας παρελθόν. Ανατρέχοντας σε αυτό και γνωρίζοντας τι μπορούμε να κάνουμε θα δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα, στις αβεβαιότητες και στα προβλήματα του παρόντος, ώστε να διαμορφωθεί λαμπρό και το μέλλον μας.

Οφείλουμε να σταθμίσουμε τις δυσκολίες και να θέσουμε σε εφαρμογή μια μεταρρύθμιση…”μόνο μια σπίθα μας χρειάζεται”.
Τη βραδιά φυσικά έκλεψαν τόσο η Ευανθία Ρεμπούτσικα, με τις εξαιρετικές μελωδίες της,την καλοσύνη και το χαμόγελό της όσο και η εξαιρετική ορχήστρα των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη καθώς και η Χορωδία των μαθητών του Ζωγραφείου Λυκείου.
Τέλος ο Οικ. Πατριάρχης, πήρε το λόγο και ευχήθηκε στο μέλλον το σχολείο (στο οποίο μαθήτευσε και ο ίδιος ) να γεμίσει με παιδιά και «να ακούγονται παντού τα γέλια τους και οι φωνές τους»
ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1964 ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ 15 ,ΟΠΩΣ ΦΕΤΟΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ…..
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ