You are currently viewing Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας

Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας

mikrasiatis-enosi-spartis-mikras-asias

Η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας είναι ένα μικρασιατικό σωματείο, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών,  με πλούσια δραστηριότητα  και συνεχίζει μια ιστορική διαδρομή 81 ετών από την δημιουργία και ίδρυση της τo 1933.  Και όμως δεν είναι πολλά… Είναι λίγα, αν αναλογιστεί κανείς το έργο που έχει επιτελεστεί, την προσφορά στο μικρασιατικό στοιχείο, την αδιάλειπτη παρουσία στα πράγματα αυτής εδώ της πόλης, της Νέας Ιωνίας…

Ξεκίνησε ως μια ζεστή εστία με σκοπό την αποκατάσταση των προσφύγων τα πρώτα χρόνια του ξεριζωμού, ως ένας “οίκος” στη φιλόξενη αγκαλιά του οποίου έβρισκαν ανακούφιση, υλική και ηθική στήριξη οι κατατρεγμένοι Σπαρταλήδες, η πλειοψηφία των οποίων είχε εγκατασταθεί στη συνοικία της Νέας Ιωνίας.

Στη συνέχεια, καθώς οι δημιουργικοί αυτοί άνθρωποι πρόκοβαν, προόδευαν και διακρίνονταν όλο και περισσότερο, το σωματείο προόδευε και διακρινόταν κι αυτό παράλληλα.

Με τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές του εξελισσόταν σε ένα δυναμικό και πρωτοπόρο σωματείο, με ιδιαίτερη συμβολή στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης στην οποία έδρευε, τη Νέα Ιωνία, αλλά και με ξεχωριστή φροντίδα να αποτελεί πάντα το σημείο αναφοράς όλων των Σπαρταλήδων που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου..

Οι παλιότεροι, της πρώτης γενιάς, συνήθως την έλεγαν “τα Σπάρτα”.

Αργότερα, μετά τον πόλεμο, καθώς και ο σύλλογος των Σπαρταλήδων μετονομάστηκε από “Σύλλογος Σπαρταλήδων – τα Σπάρτα” σε “Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας”, επικράτησε ο όρος “Σπάρτη” ή “Σπάρτη Μ. Ασίας” περισσότερο και “Σπάρτη Πισιδίας” λιγότερο.

Ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι οι λόγιοι επέμεναν αρκετά χρόνια, ακόμα πριν από τον ξεριζωμό του ’22, να τη λένε “Σπάρτη”.

Τελευταία χρησιμοποιήθηκε κι ο όρος “Σπάρτη της Ανατολής” για διάκριση από τη Λακωνική Σπάρτη.

Μ’αυτά τα λόγια δεν προσπαθούμε να αναλύσουμε το πώς και το γιατί ονομάστηκε “Σπάρτα” ή “Σπάρτη” κι αν είμαστε ή όχι απόγονοι Λακεδαιμονίων…

Όμως, καθώς περνάει ο καιρός, φεύγουν πια από τη ζωή και οι τελευταίοι εκπρόσωποι της πρώτης γενιάς των προσφύγων, αυτής της πολύπαθης αλλά και πολύπειρης γενιάς. Σήμερα η δεύτερη και η τρίτη γενιά έχουν αναλάβει το χρέος και το ιερό καθήκον να συνεχίσουν το έργο τους και να το μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.

Σκοπός μας είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τη διάσωση και ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της αλησμόνητης εκείνης πατρίδας, της Σπάρτης της Πισιδίας της Μικράς Ασίας. Τα τεχνολογικά μέσα της εποχής μας διευκολύνουν στο έργο αυτό. Όμως, μας δυσκολεύει η απόσταση που μεγαλώνει από το πέρασμα του χρόνου, από τα πρόσωπα που χάνονται, από τις μνήμες που κινδυνεύουν να σβήσουν..

Στοχεύουμε, όμως, ακόμα παραπέρα από τη μουσειακή επιβίωση του ιστορικού και λαογραφικού υλικού που κατέχουμε. Αναζητούμε και επιθυμούμε να αναδείξουμε την ύπαρξη και μετεξέλιξη όλων αυτών των χαρακτηριστικών που μεταφέρει ο μικρασιατικός πολιτισμός στις μέρες μας, στην προσωπικότητα και την ταυτότητά μας, στην καθημερινότητά μας, στα έργα της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

Η γνώση του παρελθόντος οδηγεί κάθε γενιά στην κατανόηση του παρόντος της και διαμορφώνει εποικοδομητικά το μέλλον και τη συνέχειά της.

Eπικοινωνείστε μαζί μας

Ώρες Επικοινωνίας:

Καθημερινά 9.00 – 1.00 το πρωί

Στη γραμματειακή υποστήριξη της Ένωσης, η δις Νίτσα Ετζιρίδου είναι πάντα

πρόθυμη να σας εξυπηρετήσει με οποιαδήποτε πληροφορία, λεπτομέρεια,

ενημέρωση επιθυμείτε.

Διεύθυνση: Αλατσάτων 27, 142 31

Ν.Ιωνία, Αθήνα

Τηλ./Fax: 210 . 2770.978

E-mail: contact@enosispartis-mikrasasias.gr

www.enosispartis-mikrasasias.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  42  =  47