You are currently viewing Η Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας γιόρτασε τα 80 χρονα της

Η Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας γιόρτασε τα 80 χρονα της

esnosisp2

Την περασμένη Κυριακή, 19 Μαΐου 2013, το πρωί η  Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας εόρτασε τα 80/χρονά της στα πλαίσια της παραδοσιακής Ετήσιας Εορτής της.

Η Ετήσια Εορτή άρχισε με την τελούμενη στο ναό των Αγ. Αναργύρων Αρτοκλασία, αλλά και στη συνέχεια το Ιερό Μνημόσυνο, στη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν στη Μικρασία, αλλά και των Ευεργετών της Ένωσης και των μελών των Διοικητικών της Συμβουλίων.

Στη θεία λειτουργία εχοροστάτησε, όπως πάντα πράττει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Κωνσταντίνος.

Στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης αμέσως μετά ακολούθησε το πανηγυρικό μέρος της εκδήλωσης.

Ο Πρόεδρος κ. Χάρης Σαπουντζάκης, αφού καλωσόρισε τους επισήμους αλλά και τα μέλη και τους φίλους της Ενώσεως, τους φορείς και τα σωματεία, αναφέρθηκε με λίγα λόγια σε ορισμένους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του συλλόγου, από το 1933 έως σήμερα. Δεν παρέλειψε μάλιστα ν’ αναφερθεί και στους Προδρομικούς της Ενώσεως συλλόγους, το «Σύλλογο Πισιδών» της Σμύρνης (1913) και το «Σύλλογο Πισιδών, η Σπάρτη» (1923) στην Αθήνα, για να καταδείξει ότι ουσιαστικά οι Σπαρταλήδες με τους συλλόγους τους έχουν διαγράψει μια διαδρομή 100 χρόνων!

Τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας ήταν ο Ακαδημαϊκός κ. Κων. Δεσποτόπουλος, ο οποίος μάλιστα εορτάζει εφέτος τα 100/χρονά του.

Ο κ. Πρόεδρος συνέδεσε την απονομή αυτής της τιμής στο Σμυρναίο Ακαδημαϊκό φιλόσοφο, καθώς συμπληρώθηκαν εφέτος 20 χρόνια, από τότε που ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, είχε απονείμει στην Ένωση Σπάρτης το βραβείο της, για όλα όσα είχε πράξει ως τότε (1933-1993) για την ιστορία και τη μνήμη του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Για τον κ. Δεσποτόπουλο και το πολυσχιδές έργο του μίλησε ο διδ. Οικονομικών Επιστημών κ. Χρήστος Μπαλόγλου. Ο ομιλητής, με σύντομο αλλά και πλήρως εμπεριστατωμένο λόγο, αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσφορά του τιμώμενου στα Γράμματα, ο οποίος έχει τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης, ως προεξάρχων πλατωνιστής.

Όμως ολόκληρη η αίθουσα, μεγαλύτεροι και νεότεροι, συγκινήθηκαν, όταν με όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως να τον περιβάλλουν ο κ. Δεσποτόπουλος δεχόμενος την τιμή μίλησε για Μικρασία, για Ιωνία, για προσφυγιά. Έζησε ως μικρό παιδί τη μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης και δε δίστασε να θεωρήσει ως ανιστόρητους όσους τολμούν να ισχυρίζονται ότι τη φωτιά που την κατέκαψε δεν την έβαλαν οι Τούρκοι. Είπε ωστόσο ότι δεν πρέπει μεν να μνησικακούμε, αλλά και δεν πρέπει να ξεχνούμε την ιστορία και τα γεγονότα.

Λόγια σοφά, λόγια σταράτα από το βάρος και το βάθος μιας 100/χρονης διαδρομής ανάμεσα στους κορυφαίους σοφούς, τους λογοτέχνες, τους δημιουργούς, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά του κόσμου ολόκληρου! Και μάλιστα από έναν άνθρωπο των Γραμμάτων που δε δίστασε στα νιάτα του να αγωνιστεί για τη Δημοκρατία και τη Λευτεριά και να εξοριστεί δυο φορές!!

Έτσι όταν τελειώνοντας απευθύνθηκε στο κοινό για να ευχαριστήσει για την προσοχή και την αγάπη τους, ολόκληρη η αίθουσα όρθια χειροκροτούσε.

Μετά τον 100/χρονο, τα 18/χρονα παιδιά του Τμήματος Σκακιού, που πέτυχαν στις Ανώτατες σχολές.

Πρώτα ανέβηκε στο βήμα ο υπεύθυνος του Τμήματος κ. Νίκος Χατόγλου, ο οποίος παρουσίασε το έργο της Ενώσεως στον τομέα αυτού του πνευματικού αθλήματος, που τη χρονιά που πέρασε έφερε στην Ένωση αλλά και τη Ν. Ιωνία την άνοδο στην Α΄ Εθνική Κατηγορία!

Στη συνέχεια εκάλεσε τους νέους να παραλάβουν τις αναμνηστικές πλακέτες τους από τα χέρια του Δημάρχου κ. Ηρακλή Γκότση.

enosisp1

Ο κ. Δήμαρχος αρχικά χαιρέτισε το κοινό και συγχάρηκε την Ένωση για την πολυετή δράση της και τη συνολική προσφορά της στην πόλη στους τομείς του πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Κοινωνικής προσφοράς.

Τόνισε ότι, παρά τις τρομερές δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Δήμος προσπαθεί να είναι κοντά στους Συλλόγους, τους οποίους κι ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους.

Οι νέοι που βραβεύτηκαν ήσαν:

1) Αντώνης Αμπατζής που εισήχθη στο Οικονομικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών

2) Σταύρος Σουλτανίδης, που εισήλθε στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Παν/μίου Πειραιά.

3) Βασιλική Τσούλη, που εισήχθη στο Μαθηματικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών

4) Βασίλειος Τριανταφύλλης, που εισήχθη στο Μαθηματικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών

5) Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Χορωδία του Ο.Π.Α.Ν του Δήμου Ν. Ιωνίας, υπό τη διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Στάθη Ουλκέρογλου. Η χορωδία εξετέλεσε ένα ειδικό πρόγραμμα από μικρασιατικά τραγούδια και λαϊκά.

Την όλη παρουσίαση του προγράμματος είχε ο γεν. γραμματέας κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος κ. Κων/νος Ψαλτάκης, εκ μέρους του σεβασμιότατου μητροπολίτου Κωνσταντίνου, ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κολμανιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Χρ. Χατζηϊωάννου και Δημ. Κωστιδάκης. Επίσης ήσαν παρόντες εκπρόσωποι των σωματείων της πόλης μας: του Ιωνικού Συνδέσμου, του συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, του σωματείου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, του συλλόγου Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», του «Φυσιολατρικού Ομίλου Ν. Ιωνίας»,της ΔΙΑΠΕ, της Ρουμελιώτικης Εστίας, του συλλόγου Συνταξιούχων, του συλλόγου Προκοπιέων, του συλλόγου Φίλων Καζαντζίδη. Επίσης ήσαν εκπρόσωποι του πολιτιστικού και Αθλ. Συλλόγου Πεύκης «οΑριστοτέλης» και του σωματείου «Νέα Σινασσός».

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Δ. Ν. Ιωνίας εκπροσωπούσαν η κ. Ζ. Καραβά και ο κ. Σ. Καλαμάρης.

Επίσης παρέστησαν ο σπουδαίος γλύπτης Κων. Παλαιολόγος και ο δικηγόρος κ. Πλαγιανάκος , εκ μέρους του δημάρχου Σπαρτιατών.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  17  =  19