You are currently viewing Eνας μητροπολίτης στις κερκίδες της Τούμπας

Eνας μητροπολίτης στις κερκίδες της Τούμπας

geron-derkon

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2001 οι Βετεράνοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, πλάι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την υποδοχή τους στη μεγάλη αρχιερατική αίθουσα, έστεκε μια μειλίχια ιερατική μορφή, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, ο Μοσχονησίων Απόστολος.

Με βλέμμα εκστατικό και αναγνωρίζοντας έναν προς έναν όλους τους φημισμένους άσους του βορειοελλαδικού συλλόγου, άρχισε να τους απευθύνει τον λόγο. “Εσείς είστε ο κ. Κούδας. Σας έχω μέσα στην καρδιά μου από την εποχή της δράσης σας” είχε πει, απευθυνόμενος στον “Μεγαλέξανδρο” του μακεδονικού ποδοσφαίρου. “Εσείς είστε ο κ. Μπέλλης. Σας ενθυμούμε καλώς για το δυνατό αμυντικό σας παιχνίδι. Εσείς είστε ο κ. Ορφανός, που κάποτε μας φύγατε για τον Ολυμπιακό, αλλά παραμένετε στις καρδιές μας” συνέχισε, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους.

Έκπληκτοι, οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ διερωτήθηκαν πώς ήταν δυνατόν ένας άνθρωπος της Εκκλησίας και, μάλιστα, σε βαθμό υψηλό, να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, που ενδεχομένως οι απλοί φίλαθλοι να είχαν σχεδόν λησμονήσει με το πέρασμα των χρόνων. Τότε, ο σεβάσμιος ηγούμενος, τούς εξήγησε: “Κατά την τριετία 1972-75, όταν ήμουν σπουδαστής της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, η σταθερή διέξοδός μου ήταν η κερκίδα της Τούμπας. Τότε απολάμβανα την παρουσία ποδοσφαιριστών με αξία και αυτές τις μορφές δεν θα μπορούσα να τις ξεχάσω. Και σήμερα χαίρομαι πάρα πολύ, που έχω μπροστά μου τους ήρωες των φοιτητικών μου χρόνων πού ήλθαν εδώ στο Πατριαρχείο”.

Έκτοτε, πέρασαν δώδεκα χρόνια και στο μεταξύ ο ηγούμενος της μονής Αγίας Τριάδος στη Χάλκη Απόστολος ενθρονίστηκε ως Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, Υπέρτιμος καί Έξαρχος Βοσπόρου Θρακικού καί Κυανέων. Αυτό έγινε στις 29 Αυγούστου 2011 αλλά δεν άλλαξε τον χαρακτήρα και τις συμπάθειες του ΠΑΟΚτσή μητροπολίτη, που παραμένει ένας αγνός φίλος του Δικεφάλου της Θεσσαλονίκης, σε σημείο μάλιστα να παρακολουθήσει από τις κερκίδες της Τούμπας, τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος με τον ΠΑΟ.

Τον συναντήσαμε πριν επιστρέψει στην έδρα του και το ποίμνιό του και ρωτήσαμε το εύλογο: “Πώς τα αυξημένα καθήκοντα του, τού επιτρέπουν να παρακολουθεί ποδόσφαιρο και πώς συνέβη να ταυτιστεί με τον ΠΑΟΚ”; Μας απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: “Οταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, το 1972 οι φίλοι και συμφοιτητές μου στη Θεσσαλονίκη μου είπαν πως ο ΠΑΟΚ τους συγκινεί και δεδομένου πως ήταν μια ομάδα με καταβολές από την Κωνσταντινούπολη, έχοντας μάλιστα σαν έμβλημα τον βυζαντινό δικέφαλο αετό, τους ακολούθησα στο γήπεδο και ομολογώ πως ενθουσιάστηκα. Οι δικές μου καταβολές ξεκινούν από την Καππαδοκία και είμαι γεννημένος στον Γαλατά της Πόλης, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που τον σεβόμεθα και αυτόν τον σεβασμό τον ανταποδίδει στον αγωνιστικό χώρο”.

-Την Κυριακή ήρθατε πάλι στη Θεσσαλονίκη και μέσα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας βρήκατε τον χρόνο να παρακολουθήσετε ένα παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ποιές οι εντυπώσεις σας;

“Ηρθα στη Θεσσαλονίκη για υποχρεώσεις που είχα και μέσω ενός φίλου δικηγόρου βρέθηκα στην Τούμπα που ενθυμούμαι καλώς από την εποχή της πρώτης μου παρουσίας εδώ. Γεγονός είναι πως από το θέαμα που παρουσίασε η ομάδα δεν έμεινα απολύτως ικανοποιημένος, ει μή μόνον από το αποτέλεσμα. Βεβαίως ο κόσμος αναμένει καλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα από μια ομάδα υψηλών απαιτήσεων όπως είναι ο ΠΑΟΚ, αλλά ελπίζω πως και αυτό θα συνδυασθεί σύντομα στην προσπάθεια ων παικτών και της ομάδας γενικότερα. Νομίζω από όσα βλέπω ο ΠΑΟΚ δεν προσφέρει το θέαμα που απολάμβαναν οι θεατές της δικής μου εποχής. Ο θεατής πρέπει να βλέπει θέαμα και γκολ. Σήμερα ο ΠΑΟΚ παίζει ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο που έχει στόχο το αποτέλεσμα. Κάποτε με χιονοθύελλες πετύχαινε τρία γκολ σε ομάδες σαν την ΑΕΚ, τον Αρη, τον Ηρακλή, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τίποτα δεν τους εμπόδιζε. Τώρα δεν βλέπουμε τέτοιο θέαμα”.

 

Η συζήτηση συνεχίστηκε ως εξής:

 

-Βλέπετε και άλλους αγώνες του ΠΑΟΚ ή άλλους ποδοσφαιρικούς αγώνες;

“Βεβαίως στο μέτρο του δυνατού και στον διαθέσιμο χρόνο μου. Παρακολουθώ τηλεοπτικά αρκετά τον ΠΑΟΚ αλλά και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μπορείς σήμερα να παραγνωρίσεις την αξία ποδοσφαιριστών σαν τον Μέσι ή τον Ρονάλντο, και να αγνοήσεις όμορφο ποιοτικό ποδόσφαιρο που παίζουν ομάδες σαν την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ, την Μπάγερν, την Ντόρτμουντ, τις δυο ομάδες του Μάντσεστερ, την Τσέλσ, ή ομάδες από κορυφαία πρωταθλήματα, όπως το ισπανικό, το γερμανικό, το αγγλικό.”

-Οταν συναντήσατε και γνωριστήκατε με τους βετεράνους του ΠΑΟΚ τι γνώμη σχηματίσατε γι’ αυτούς;

“Γνώρισα τον Γιώργο Κούδα, που είναι ένας έξοχος και ακέραιος χαρακτήρας, και δικαίως ήταν αρχηγός. Ακόμα και μετά τη δράση του, που ολοκληρώθηκε στα 38 του χρόνια, παρέμενε ο αρχηγός των βετεράνων και ο τίτλος αυτός δεν του εδόθη τυχαία. Ηταν ένας πραγματικός αρχηγός, αλλά μαζί γνώρισα και τα άλλα παιδιά της εποχής εκείνης, όπως τον Κούλη Αποστολίδη, τον Κώστα Ορφανό, τον Σάκη Παντελίδη, που ήρθαν τόσες φορές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχουμε συνάψει με όλους σχέσεις ειλικρινούς φιλίας”.

-Το τότε με το σήμερα του ΠΑΟΚ έχουν διαφορές;

“Ναι έχουν και αυτό το βλέπω εγώ. Και η σημερινή ομάδα του ΠΑΟΚ έχει ταλαντούχους και πολύτιμους ποδοσφαιριστάς, όπως ο Σαλπιγγίδης και ο Κατσουράνης που είναι και μέλη της εθνικής ομάδας αλλά εκείνο το σύνολο των Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη, Παρίδη, Αποστολίδη, Ασλανίδη και Γούναρη, δεν μπορεί να το προσεγγίσει η σημερινή ομάς. Μπορεί βεβαίως -και το ενθυμούμαι- να είχε κι εκείνη η ομάδα άτυχα αποτελέσματα, όπως το 3-5 με την Παναχαϊκή, αλλά να μην λησμονούμε πως η ομάδα της Πάτρας, έκανε 6 επιθέσεις και σημείωσε πέντε τέρματα”.

-Πόσο τακτικά παρακολουθείτε αγώνες του ΠΑΟΚ;

“Οπως είπα, είμαι τακτικός στην τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων της ομάδας μου. Παρακολούθησα πρόσφατα τους αγώνες με την Άλκμααρ στην Ολλανδία και με τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Παρακολουθώ όταν μπορώ και δεν έχω υποχρεώσεις την ώρα εκείνη”.

– Να υποθέσω σεβασμιότατε πως παρακολουθήσατε και προ τριετίας την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στην Πόλη απέναντι στη Φενέρ Μπαχτσέ για το Γιουρόπα Λιγκ;

“Οχι, γιατί δεν ήθελα να έρθω σε ένα σοβαρό δίλημμα. Στην έδρα μου, την Κωνσταντινούπολη, είμαι φίλαθλος της Φενέρ Μπαχτσέ και δεν θα ήθελα για λόγους συναισθηματικούς να είμαι στο πλευρό της μιας ή της άλλης ομάδας. Θα ήταν συγκεχυμένα τα συναισθήματά μου και για τον λόγο αυτό δεν παρακολούθησα τον αγώνα από κοντά, που όμως ήταν πολύ ενδιαφέρων”.

Ο ΠΑΟΚ έχει πιστούς ανά τον κόσμο φίλους και οπαδούς. Ο Απόστολος (Δανιηλίδης) Μητροπολίτης της Γεροντικής Επαρχίας Δέρκων, επιστάτης της εν Χάλκη Ιεράς Σκήτης του Αγίου Σπυρίδωνος και της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη – και πολύ ψηλά στην ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου – είναι από κάθε άποψη πιστός. Στην Εκκλησία της Ορθοδοξίας και τον ΠΑΟΚ.

imerisia.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +    =  15