You are currently viewing «Eλληνες και Κύπριοι Ναΐφ Ζωγράφοι» στην Κωνσταντινούπολη

«Eλληνες και Κύπριοι Ναΐφ Ζωγράφοι» στην Κωνσταντινούπολη

Έκθεση με έργα από τη συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενείται από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου έως και τις 17 Νοεμβρίου η έκθεση «Έλληνες και Κύπριοι Ναΐφ Ζωγράφοι» με έργα από τη συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Φωτο Ευγένιος Σπαθάρης, (Κηφισιά 1924-Αθήνα 2009). Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, 2000. Τέμπερα σε χαρτόνι, 44 x 60 εκ

Περισσότερα από 50 έργα σημαντικών ζωγράφων

Μαρία Μουριάδου, Κωνσταντινούπολη. Λάδι σε καμβά, 60 x 80 εκ.

Συνεχίζοντας την έντονη πολιτιστική του δραστηριότητα, την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης αλλά και την προβολή ελληνικών και τουρκικών συλλογών τέχνης με ελληνοκεντρικό ενδιαφέρον, το Σισμανόγλειο Μέγαρο παρουσιάζει περισσότερα από 50 έργα σημαντικών ελλήνων και κυπρίων Ναΐφ ζωγράφων από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή.

Εστιάζοντας στην ελληνική παράδοση και την καθημερινή ζωή

Γιώργος Σαββάκης, (Αθήνα, 1922-2004). Οδός Αθηνάς (Το τραμ στο Μοναστηράκι). Λάδι σε καμβά, 80 x 120 εκ.

Η έκθεση – που διοργανώνεται από το Σισμανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία με τους συλλέκτες -, εστιάζει στην ελληνική παράδοση και την καθημερινή ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο. Στο επίκεντρό της βρίσκονται θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές ή παραδοσιακά πανηγύρια που αποδίδονται με αυθόρμητη παραστατική και αφηγηματική γλαφυρότητα, εκφραστικές εικόνες εναλλασσόμενου μόχθου και λιγοστής σχόλης, ξεχασμένες σήμερα γεωργικές ασχολίες αλλά και εύγλωττες σκηνές που επαναφέρουν στο βλέμμα του θεατή πολύτιμες ιεροτελεστίες και νοσταλγικές αστικές μνήμες.

Μαρία Πωπ, (Νέο Φάληρο, 1925; – Αθήνα 2009). Απογεματάκι σ΄ ένα σταυροδρόμι της Χαλκίδας. Τέμπερα, 25 x 35 εκ.

Ειδυλλιακά τοπία που προέρχονται και διαφυλάσσουν με τρόπο ανεξίτηλο στο πέρασμα των δεκαετιών το νησιωτικό, το ηπειρωτικό ή το αστικό περιβάλλον του δημιουργού τους, η Θεσσαλία και η Μυτιλήνη, η Αθήνα, η Πλάκα και η Ακρόπολη, η Κύπρος, αλλά ακόμη η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη, συνθέτουν ένα πολύχρωμο και παλλόμενο πανόραμα με ισότιμη ιστορική, λαογραφική και αισθητική αξία.

Η πρώτη παρουσίαση μέρους της συλλογής Κολλιαλή

Ιωάννης Ράππας, Υδραίικο παντοπωλείο, 1970. Λάδι σε καμβά, 62 x 78 εκ.

Στη συλλογή των Ναΐφ Ζωγράφων του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή που αποτελεί μία από τις πληρέστερες του είδους και που αριθμεί περισσότερα από 100 έργα στο σύνολό της, ανήκουν τόσο  σημαντικοί ιστορικοί έλληνες και κύπριοι εκπρόσωποι της Ναΐφ ζωγραφικής καθώς και διακεκριμένοι σημαντικοί καλλιτέχνες με πολυετή καλλιτεχνική παιδεία.

Γιάννης Θεοφίλης, (Βασσαράς Λακωνίας, 1926 – Αθήνα 2006). Ο γάμος, 1990. Λάδι σε ξύλο, 40 x 50,5 εκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο αποτελεί την πρώτη παρουσίαση μέρους της συλλογής Κολλιαλή ενώ για το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η παρουσίασή της και στην Ελλάδα.


Οι συλλέκτες

Ο Χρήστος και η Πόλλυ Κολλιαλή, επιλέγοντας ως μόνιμο τόπο κατοικίας τους και στεγάζοντας τις συλλογές τους στα Μέγαρα της Αττικής, εξακολουθούν να αφουγκράζονται την ιστορία, την εξέλιξη αλλά και τις ανάγκες του γενέθλιου τόπου τους όπου και προσφέρουν συστηματικά ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Χρήστος  Καγκαράς, (Γρανιτσά Ευρυτανίας, 1918 – Λαμία 2010). Γυρνώντας στη στάνη. Λάδι σε καμβά, 89 x 82 εκ.

Συλλέγοντας με θαυμαστή τόλμη για περισσότερα από 20 χρόνια ελληνικά έργα τέχνης σύγχρονα, ιστορικά και Ναΐφ καθώς και σπάνια λαογραφικά αντικείμενα, συνεπικουρούμενοι πλέον από την  φρέσκια ματιά των παιδιών τους που συνεχίζουν το έργο τους και απολαμβάνοντας την πρωτογενή καινοτομία στην τέχνη όσο και την αλάνθαστη λαϊκή αισθητική, διασώζουν με τρόπο υποδειγματικό πολύτιμα δείγματα του παλίμψηστου ελληνικού πολιτισμού, από τον 19ο αιώνα έως και τις ημέρες μας.

Πληροφορίες

Σισμανόγλειο Μέγαρο, Istiklal Caddesi 60, Galatasaray-Beyoglu, Turkey, επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού, εγκαίνια: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ.. Διάρκεια: 26 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 3 μ.μ. – 8 μ.μ., Σαββάτο και Κυριακή 12 μ.μ. – 7 μ.μ.. naftemporiki.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  46  =  53