Έκθεση των φωτογραφικών μαρτυριών του Φ. Σαρτιώ στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Phokaia Diwgmos_high

Έκθεση των φωτογραφικών μαρτυριών του Φ. Σαρτιώ στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού εγκαινιάζεται απόψε.

Σπάνιες φωτογραφικές μαρτυρίες από τη ζωή των Ελλήνων στη Φώκαια της Μικράς Ασίας, αλλά και του διωγμού τους, περιλαμβάνονται στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στις 7.00 μ.μ. στην Καλαμαριά, στον δημοτικό εκθεσιακό χώρο «Remezzo», με τίτλο «Φώκαια 1913-1920: Οι φωτογραφικές μαρτυρίες του Felix Sartiaux», η οποία διοργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου.

Ο Γάλλος αρχαιολόγος και μηχανικός Felix Sartiaux (1876-1944) υπήρξε ο πρώτος συστηματικός ανασκαφέας της αρχαίας Φώκαιας στη Μικρά Ασία, από το 1913. Στο δεύτερο ταξίδι του στην περιοχή, τον Ιούνιο του 1914, έγινε μάρτυρας των διωγμών των Φωκιανών και, παρατώντας την ανασκαφή, αφοσιώθηκε στη διάσωση των κατοίκων: υψώνοντας τη γαλλική σημαία σε τέσσερα σπίτια, κατάφερε να θέσει υπό την προστασία της Γαλλικής Δημοκρατίας και να σώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Παράλληλα, αποτύπωνε με τη φωτογραφική του μηχανή τα ιστορικά γεγονότα σε στερεοσκοπικές πλάκες, οι οποίες όμως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας παρά μόνο το 2006, όταν το φωτογραφικό του αρχείο, τεκμήριο για τη μικρασιατική ιστορία, πωλήθηκε σε πλειστηριασμό στο Παρίσι και κατέληξε στα χέρια του ιστορικού της φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή.

Αυτό το σώμα ιστορικών τεκμηρίων, μαζί με άλλο αρχειακό υλικό, θα εκτίθεται από την Κυριακή 6/12 έως και τις 27 Φεβρουαρίου 2010 στην Καλαμαριά, ενώ, παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκειά της θα υπάρχει ένας κύκλος διαλέξεων από ιστορικούς και μελετητές του μικρασιατικού ελληνισμού.

Στα σημερινά εγκαίνια, που θα τελέσουν ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χρ. Οικονομίδης και ο πρόεδρος του ΙΑΠΕ Σ. Γεωργιάδης, θα μιλήσουν ο ιστορικός Κωνσταντίνος Φωτιάδης και ο επιμελητής της έκθεσης Χ. Γιακουμής.

Πηγή: Αυγή

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  59  =  64