Έκθεση φωτογραφιών με θέμα: «Φώκαια 1913-1920: Η μαρτυρία του Felix Sartiaux»

«Μάγεψαν» το κοινό οι ανέκδοτες φωτογραφίες του Felix Sartieux από τη Φώκαια.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσε η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Φώκαια 1913 – 1920: Η μαρτυρία του Felix Sartiaux», που παρουσιάστηκε από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010, στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».

Επρόκειτο για μια έκθεση διοργανωμένη σε συνεργασία και με τη στήριξη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, του Φ.Ο. Μυτιλήνης, του Επιμελητηρίου και της νομαρχίας Λέσβου, η οποία περιελάμβανε ανέκδοτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα, τόσο από τη ζωή και την καθημερινή εργασία στη Φώκαια της περιόδου 1913 – 1920, όσο και του λεγόμενου «πρώτου» διωγμού των Ελλήνων από τα μικρασιατικά παράλια, το 1914.

Η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν τόσο στη Σκάλα Λουτρών και το Πλωμάρι, όσο και στην Αθήνα, τη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής και τη Μασσαλία της Γαλλίας – τη «Φώκαια της Γαλλίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, ο ερευνητής ιστορικών φωτογραφιών, συγγραφέας και υπεύθυνος για το συγκεκριμένο λεύκωμα κ. Χάρης Γιακουμής.

Από την παρουσίαση των δύο εκδόσεων, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, το απόγευμα του Σαββάτου

Μοναδικά ντοκουμέντα…

«Ήταν ένα δύσκολο έργο και μια μεγάλη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Γιακουμής στην παρουσίασή του, μιλώντας για τη συλλογή του φωτογραφικού, ιστορικού και άλλου υλικού που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση του λευκώματος, μιας πολυτελούς, δίγλωσσης έκδοσης (τυπωμένη στην ελληνική και στη γαλλική). Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι η ανακάλυψη των φωτογραφικών πλακών που χρησιμοποιήθηκαν έγινε «δια θαύματος», αφού βρέθηκαν στα χέρια του πριν από τρία χρόνια σε έναν πλειστηριασμό, όπου τις αγόρασε από έναν έμπορο της Τουρκίας. Στη συνέχεια, αναζητώντας πληροφορίες για το Felix Sartieux (Φελίξ Σαρτιώ) στο διαδίκτυο, ανακάλυψε πως επρόκειτο για το μόνο ξένο μάρτυρα του διωγμού του 1914 και του μόνου που διέθετε αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Την εκτενή και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των φωτογραφιών του Felix Sartiaux από τον κ. Γιακουμή ακολούθησε η παρουσίαση από τον ερευνητή και συγγραφέα Αλφόνσο Δελή τού βιβλίου τού Κοσμά Πολίτη «Χρυσόστομος ο Σμύρνης», έκδοσης του 1934 της εφημερίδας «Πατρίς», που πρόσφατα επανεκδόθηκε από το Σύλλογό μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ»

… από σήμερα στο Μουσείο του Συλλόγου

Τόσο το λεύκωμα των φωτογραφιών της Φώκαιας, όσο και το βιβλίο «Χρυσόστομος ο Σμύρνης», κατά τη διάρκεια της έκθεσης διατίθεντο σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από την αρχική τους. Μάλιστα, τα διατιθέμενα λευκώματα έφεραν και τη σφραγίδα του Felix Sartieux και αποτελούσαν έτσι, συλλεκτικά κομμάτια.

Σημαντικό είναι ότι το υλικό έχει παραχωρηθεί πλέον στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» της Σκάλας Λουτρών και θα είναι διαθέσιμο για το κοινό.

Η σημασία τόσο της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε, όσο και της δωρεάς του υλικού στο Μουσείο μας, είναι πολλαπλή για εμάς. Ο βασικός λόγος είναι ότι το 60% περίπου των κατοίκων της Σκάλας Λουτρών είναι Φωκιανοί, καθώς και ότι το κοινό της Μυτιλήνης μπορεί να μάθει πλέον πολύ περισσότερα πράγματα για τον πρώτο διωγμό του 1914, που σε πολλούς παραμένει ακόμη άγνωστος. Να μάθουν οι νεώτερες γενιές περισσότερα πράγματα για τις πατρογονικές τους εστίες, να ξεσκονίσουν τη μνήμη τους.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

77  +    =  83