Εκθεση «1922-2012: Από τη γη της Ιωνίας στον Πειραιά»

4-21 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Ακμή, ξεριζωμός & εγκατάσταση στην Ελλάδα

      Οι θύμησες ενενήντα χρόνια μετά παραμένουν ζωντανές για τους Έλληνες της Ιωνίας. Σε όποιο σημείο της μητέρας πατρίδας αλλά και του κόσμου  και εάν βρέθηκαν μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες αποτέλεσαν δύναμη προόδου και ανάπτυξης.

Ενενήντα χρόνια μετά  ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών διοργανώνει έκθεση αφιερώματος με τίτλο:

 

Από τη γη της Ιωνίας στον Πειραιά, 1922-2012. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Ακμή, ξεριζωμός & εγκατάσταση στην Ελλάδα

 

Στόχος μας με αφορμή τα ενενήντα χρόνια από τον ξεριζωμό  να αφήσουμε πίσω   κλαυθμούς, οδυρμούς, συναισθηματικές αντιδράσεις και μιζέρια. Χωρίς να λησμονούμε την Ιστορία μας επιλέξαμε να δώσουμε βάρος στη δημιουργικότητα, στις παραδόσεις, στις Τέχνες, στα Γράμματα και τις γεύσεις όλα εκείνα τα αναγεννησιακά στοιχεία που μπόλιασαν τον Ελληνισμό της μητέρας πατρίδας από την πνευματική δημιουργικότητα των παιδιών  της Ιωνίας.

Όπως είναι γνωστό ένα μεγάλο κομμάτι των ξεριζωμένων από τη γη των πατέρων τους Μικρασιατών έφτασαν στον Πειραιά και αρκετοί από αυτούς παρέμειναν  στην πόλη μας. Την έκαναν  δεύτερη πατρίδα τους. Πέτυχαν και ξεχώρισαν με την δημιουργικότητα και την εργατικότητα τους. Έκαναν την “προσφυγιά” τους όπλο αναγέννησης.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε μια έκθεση που τα εγκαίνια της θα γίνουν στις 7 Δεκεμβρίου στις 6 μμ στο νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου 91 & Κανθάρου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-20.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-14.00.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, χάρτες, έγγραφα, ελληνόφωνες και καραμανλίδικες εκδόσεις, καταστατικά και κανονισμούς συλλόγων και σχολείων, χειρόγραφα, μουσική και παρτιτούρες τραγουδιών από την Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Καππαδοκία και τις υπόλοιπες Μικρασιατικές επαρχίες.

Επίσης φωτογραφίες από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, την Καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922, καθώς και φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες και βιογραφικά σημειώματα προσφύγων πρώτης γενιάς από την προσφυγική εγκατάσταση στην Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στους προσφυγικούς συνοικισμούς του Πειραιά.

 

Σε χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται οι ταινίες:

« Από την Μικρά Ασία, Χαίρε» (Αρχείο ΕΡΤ)

« Δύο φορές ξένος» (Anemon Productions)

«Μας χωρίζει μία θάλασσα» (Αντώνης Παπαδόπουλος, Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων, «Ομάδα Έφεσος»)

«Διαφύλαξη της μνήμης & καλλιέργεια της γνώσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού» (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)

 

Παράλληλα θα υπάρξουν ομιλίες, μουσικά αφιερώματα, εργαστήρια κεντήματος, παραδοσιακά παιχνίδια της εποχής, καθώς και βραδιά αφιερωμένη σε χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά εδέσματα και σμυρναίικες συνταγές.

Εγκαίνια

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 ώρα 18.00μ.μ.

-Ομιλία κ. Βασίλειου Ι. Μιχαλολιάκου, Δημάρχου Πειραιά

-Ομιλία κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης & Γενικού Γραμματέα του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών με θέμα: «Παρουσίαση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και της συνεισφοράς του»

-Ομιλία κ. Ευάγγελου Τσίρκα, Αντιστράτηγου ΕΑ, Διοικητή ΓΣΣ, Πρόεδρου Ενώσεως Σμυρναίων με θέμα: «Ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού από την Μικρά Ασία»

Στη τελετή των εγκαινίων θα προσφερθούν γευστικά παραδοσιακά εδέσματα από την Μικρά Ασία από τους σεφ του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Πειραιά και θα διανεμηθούν παραδοσιακές συνταγές μαγειρέματος.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 18.00 μ.μ.

«Η μνήμη ζωντανεύει μέσα από καρτ-ποστάλ & βιβλία»

-Ομιλία κ. Λουκά  Χριστοδούλου, Αντιπροέδρου του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) & Γεν. Γραμματέα Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας,  με θέμα: « Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ – ποστάλ»

-Ομιλία κ. Αθηναίου Ευάγγελου, εκπαιδευτικού, συγγραφέα & ερευνητή με θέμα: «Η φυγή των προσφύγων του 1922 και η παρουσία τους στην Ελλάδα»

-Αφήγηση βιβλίου: Η ηθοποιός Έφη Βλαχογιάννη αφηγείται ζωντανά για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, την “Υπόσχεση”,  μια ιστορία για  τη φιλία, τον αποχωρισμό και τη δύναμη της μνήμης σε κείμενο της Anna Conomos & εικόνες της Ντανιέλας Σταματιάδη (εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ & Anemon).

Υποστηρικτές εκδήλωσης Πειραϊκός Σύνδεσμος

Μ.Φ.Κ. Σύλλογος Φοίβος Πειραιά

Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

 

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 18.00 μ.μ.

 

«Ταξίδι στην ιστορία, τη μουσική & τα παιχνίδια από τη Σμύρνη…στον Πειραιά»

 

Η βραδιά θα ξεκινήσει με μελωδίες από τη μικρασιατική χορωδία της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας & Πειραιά υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου, κ. Χαράλαμπου Μιχαηλίδη.

– Ομιλία κ. Στυλιανού Διαμαντίδη, Γενικού Γραμματέα Δήμου Πειραιά με θέμα: «Η Μικρά Ασία πριν και μετά την καταστροφή: Σημαντικές ιστορικές στιγμές μνήμης και υπερηφάνειας»

-Ομιλία κ. Γκιουλιστάνη Δημήτρη, Προέδρου της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας & Πειραιά με θέμα: «Μικρασιατική Καταστροφή-Σμύρνη»

Ομιλία κ. Νικόλαου Παραδείση, Συγγραφέα-Ιστοριογράφου, πρώην Αντιπροέδρου του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. με θέμα: «Ο προσκοπισμός στις αλησμόνητες πατρίδες 1919-1922»

– Ομιλία κ. Ζήση Φωτάκη, Λέκτορα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων με θέμα: «Διεθνοπολιτικές και στρατιωτικές παράμετροι της ελληνικής εμπλοκής στη Μικρά Ασία, 1919-1922»

-Ομιλία κα Ξανθένιας Μαντά, Προέδρου Πολύμορφης Έκφρασης Πολιτισμού & Παράδοσης «Λίνα-Λαβούτα Μαντά» με θέμα: «Από τη Σμύρνη στον Πειραιά», τραγούδι, χορός, αφήγηση  & «γεύσεις στο χαρτί».

 

Υποστηρικτές Εκδήλωσης: Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας & Πειραιά &

Η βραδιά θα κλείσει με χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά εδέσματα

&  σμυρναίικες  συνταγές.

 

                                 Είσοδος Ελεύθερη

Υπόλοιποι Υποστηρικτές (Τυχαία Σειρά Αναφοράς):

Εστία Νέας Σμύρνης, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού, ΕΛ.Τ.Α, Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού & Παράδοσης «Λίνα Λαβούτα-Μαντά», ΙΕΚ ΞΥΝΗ

Περιεχόμενο Αφιερώματος

-Εργαστήρι επίδειξης βελονιάς μικρασιατικού κεντήματος από την εθελοντική ομάδα του τμήματος κεντήματος της Εστία Νέας Σμύρνης κατόπιν συνεννοήσεως

-Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου: εθελοντές πρόσκοποι θα παρουσιάσουν παραδοσιακά παιχνίδια της εποχής (ώρες 11.00-13.30).

Ταινίες Προβολής

-Προβολή Ταινίας από το αρχείο της ΕΡΤ «Από την Μικρά Ασία, Χαίρε»

-Προβολή ταινίας «Δύο Φορές  Ξένος», Anemon Productions

-Προβολή ταινίας «Μας χωρίζει μία θάλασσα», του Αντώνη Παπαδόπουλου, Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων «Ομάδα Έφεσος»

 

Οι ταινίες θα προβάλλονται καθημερινά 18.00-20.00μμ και τα Σαββατοκύριακα 10.00-14.00μμ στους χώρους της έκθεσης.

 

Επίσκεψη σχολείων της πόλης κατόπιν επικοινωνίας με το τμήμα Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Πειραιά στο τηλέφωνο 210 41 94 351 & 356.

[mappress mapid=”92″]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

7  +    =  8