You are currently viewing Εκστρατεία 1919-1922. Εκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

Εκστρατεία 1919-1922. Εκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

Ένα σπάνιο ταξίδι στην ιστορία και σε μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές προσπάθειες της Ελλάδας, παρουσιάζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου μέσα από την έκθεση “Εκστρατεία 1919-1922” που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και σπάνια αντικείμενα της περιόδου λίγο πριν την Μικρασιατική Καταστροφή

Ο τίτλος “Εκστρατεία 1919-1922” ρίχνει “φως” μέσα από τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του προέδρου του συλλόγου φίλων Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δημήτρη Σκαρτσιλάκη και τη συλλογή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, στην νεότερη ιστορία που κορυφώνεται με την Μικρασιατική καταστροφή και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά, δραματικά και ξεχωριστά ταυτόχρονα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, περιλαμβάνει εννέα φωτογραφικές ενότητες με τα κυριότερα στρατιωτικά γεγονότα της περιόδου έως την είσοδο του Τουρκικού στρατού στη Σμύρνη. Όπως περιέγραψε ο δημιουργός της έκθεσης, Δημήτρη Σκαρτσιλάκης, οι εφημερίδες και τα έντυπα, στρατιωτικοί χάρτες, λάφυρα, εξοπλισμός Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών, είναι μερικά από τα αντικείμενα που μπορεί κάποιος να δει στο πλαίσιο της έκθεσης, καθώς και τρία διοράματα σε φυσικό μέγεθος που αναπαριστούν με μεγάλη ακρίβεια την στρατιωτική καθημερινότητα της εποχής. Μοναδικά εκθέματα είναι και κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου, θα λειτουργεί από τις 10:00-15:00 Δευτέρα έως Παρασκευή και την Τετάρτη 18:00-21:00 το απόγευμα και υλοποιείται με την στήριξη της Π.Ε Ρεθύμνης, του ΔΣ του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου, του Γεωργίου Φραγάκη Bio Hotel Suites και του ζαχαροπλαστείου SKARTSILAKIS.

ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης πρόεδρος φίλων Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου αναφορικά με την έκθεση που παρουσιάζεται επεσήμανε: “Η μεγαλύτερη πολεμική προσπάθεια της Ελλάδας, όπου χιλιάδες Ελλήνων στρατιωτών, έφτασαν πολεμώντας έως τα βάθη της Ανατολίας, παρουσιάζεται στον επισκέπτη, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα.

Στόχος της έκθεσης είναι να ανακινήσει το ενδιαφέρον για την εκστρατεία 1919-22 μέσα από σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες που προσδίδουν μια δραματικότητα. Πρόκειται για ένα θέμα λιγότερο γνωστό σε εμάς καθώς έχουμε μείνει με τις εντυπώσεις και τις ιστορίες του δράματος του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που ακολούθησε μετά. Η Μικρασιατική εκστρατεία, ήταν η πιο εκτενής φωτογραφική καταγραφή πολεμικών γεγονότων της χώρας, που λόγω της ατυχούς έκβασης δεν έγινε και τόσο γνωστή. Επαγγελματίες φωτογράφοι, πολεμικοί ανταποκριτές και ξένοι, συνόδεψαν τα Ελληνικά στρατεύματα πέρα από το Σαγγάριο και κατέγραψαν την καθημερινή ζωή του στρατιώτη στο μέτωπο. Από το μέτωπο όμως στέλνονταν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες των στρατιωτών που πόζαραν μπροστά από ένα πανί με πατριωτικά συνθήματα και την επιγραφή “Ενθύμιον Μικράς Ασίας” η το όνομα μιας πόλης. Σε αρκετές περιπτώσεις η φωτογραφία αυτή θα ήταν το τελευταίο αναμνηστικό ενός ανθρώπου που έμεινε για πάντα εκεί και θα τοποθετούνταν με ευλάβεια σε ένα τοίχο του σπιτιού έως ότου μερικές γενιές παρακάτω σβήσει και αυτή η ανάμνηση…”.

Ο ίδιος τόνισε πως η έκθεση με θέμα την Εκστρατεία 1919-1922 περιλαμβάνει αδημοσίευτες πρωτότυπες φωτογραφίες από φωτογράφους του Ελληνικού στρατού και ιδιώτες καθώς και αρκετά αντικείμενα των αγώνων εκείνης της περιόδου. Ενδεικτικό είναι πως στον χώρο όπου φιλοξενείται παρουσιάζεται ο εξοπλισμός, μικροαντικείμενα Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών και αντίστοιχα των Τούρκων αλλά και λάφυρα που έφεραν οι Έλληνες στρατιώτες.

Μέσα σε τρία διοράματα που έχουν στηθεί παρουσιάζεται η καθημερινότητα στο μέτωπο, καθώς και αναπαραστάσεις με πιο χαρακτηριστικές το γραφείο αξιωματικού αλλά και του νεκρού στο πεδίο της μάχης, με το τελευταίο να γεννά έντονα συναισθήματα στον επισκέπτη, συνδέοντάς τον με όλες τις πτυχές των γεγονότων της περιόδου, κυρίως τις πιο δραματικές. Όλα τα παραπάνω προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Δημήτρη Σκαρτσιλάκη καθώς και τη συλλογή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.

Σχολιάζοντας πάντως τον συμβολισμό της έκθεσης που παρουσιάζεται ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης υπογράμμισε: “Είναι τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή όμως εδώ το θέμα είναι η εκστρατεία στη Μικρά Ασία. Αυτό αφορά καθαρά το στρατιωτικό σκέλος και σταματά ακριβώς εκεί που ξεκινάει η μικρασιατική καταστροφή”.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια της έκθεσης, η πρόεδρος του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου κα Φαλή Βογιατζάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων : “Η ιδέα και η πρωτοβουλία της έκθεσης ανήκουν στο Δημήτρη Σκαρτσιλάκη, συλλέκτη, επιτυχημένο επιχειρηματία και πρόεδρο των φίλων του Μουσείου. Πραγματοποιήθηκε χάρη στον ενθουσιασμό, τη γενναιοδωρία του και την κινητοποίηση φίλων. Το Ιστορικό και λαογραφικό μουσείο μετέχει με αρκετά εκθέματα και κυρίως εκθέματα προσωπικών αντικειμένων του Ελευθερίου Βενιζέλου ο οποίος πήρε την απόφαση για επέκταση της Ελλάδος στη Μικρά Ασία με μοναδικό γνώμονα τη σωτηρία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που η ζωή και περιουσία τους βρισκόταν κάτω από διαρκή απειλή. Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας στην εκδήλωση αυτή που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.”

Ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης στην ομιλία του ανέδειξε τις πτυχές της περιόδου και στοιχεία για τα γεγονότα που έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην σύγχρονη ιστορία. Μεταξύ άλλων ο κος Μαργαρίτης στάθηκε ιδιαίτερα και στις στρατιωτικές απώλειες του πολέμου και συγκεκριμένα εξήγησε:“…Για πρώτη και μόνη φορά Έλληνες και Ελλάδα ταυτίστηκαν. Αυτό που λέμε Ελλάδα ήταν ο τόπος όπου όλοι οι Έλληνες κατοικούσαν. Αυτό έγινε με μια καταστροφή, με ένα ξεριζωμό του εκτός συνόρων ελληνισμού και γι’ αυτό μπορούμε να λέμε ότι το 1821 ήταν η επανάσταση που έφτιαξε το Ελληνικό κράτος και το 1922 έφτιαξε την Ελλάδα όπως την ξέρουμε σήμερα και όπου ζούμε. Είναι πολύ σημαντικές ημερομηνίες και αν θέλετε στη σκιά του 1821 η επέτειος για το 1922 αδικείται λίγο, διότι δεν ξέρουμε πως να την πιάσουμε. Μιλάμε για προσφυγιά, για την καταστροφή, για τα δάκρυα, τη Σμύρνη…Έγινε όμως ένας πόλεμος που από πλευράς στρατιωτικών απωλειών -αν δεν υπήρχε ο εμφύλιος αργότερα- ο συγκεκριμένος θα ήταν ο πιο πολύνεκρος στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Έρχεται δεύτερος και αδικείται ο πόλεμος της Μικράς Ασίας σε αυτό, γιατί μετράμε απώλειες μέχρι τις 13 Αυγούστου του 1922. Από εκεί και πέρα οι στρατιωτικές αναφορές και καταγραφές λένε απλώς ότι δεν ξέρουμε τι έγινε όπως είναι και λογικό λόγω του μεγέθους των απωλειών…”.

Πηγή: goodnet.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  62  =  69