You are currently viewing Εκδρομή των Μικρασιατών Πεύκης στην Αρχαία Επίδαυρο

Εκδρομή των Μικρασιατών Πεύκης στην Αρχαία Επίδαυρο

aias

Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ»

“Αίας” του Σοφοκλή παράσταση στην Αρχαία Επίδαυρο

Το Σάββατο 18 Ιουλίου 2015 ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» πραγματοποιεί εκδρομή στην Αρχαία Επίδαυρο όπου θα παρακολουθήσουμε την παράσταση “Αίας” του Σοφοκλή σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής: Αναχώρηση από την Πεύκη. Στάση μετά τον Ισθμό της Κορίνθου και από εκεί αναχώρηση για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Μετά το θάνατο του Αχιλλέα, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων είναι ο Αίας. Ωστόσο, κατά την κρίση των όπλων, οι Έλληνες αρχηγοί αποφασίζουν τα όπλα του νεκρού ήρωα να δοθούν στον Οδυσσέα. Ο Αίας θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. Θυμωμένος, επιχειρεί να επιτεθεί τους Αχαιούς, όμως η Αθηνά θολώνει το μυαλό του και η φονική του μανία ξεσπάει στα κοπάδια τους. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, η αξιοπρέπειά του έχει πληγεί τόσο ώστε ο ήρωας επιλέγει να αυτοκτονήσει.
Ο Αίας θεωρείται η παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, ενδεικτική ωστόσο της θεατρικής ιδιοφυΐας του.
Ο κεντρικός ήρωας, ανυπέρβλητα γενναίος, παλεύει με τη μοίρα του, καθώς επιθυμεί μόνος του να ορίζει ζωή και θάνατο, απορρίπτοντας σταθερά τη θεϊκή βοήθεια. Ακέραιος χαρακτήρας με έμμονη πίστη στις ηθικές του αξίες, αρνείται και την παραμικρή έκπτωση σ’ αυτές. Ταυτίζει την τιμή με την ύπαρξή του κι όταν χάνει την πρώτη, η δεύτερη δεν έχει πια κανένα νόημα. Ο δυνατός ήρωας έχει απόλυτη αδυναμία να υποχωρήσει και να προσαρμοστεί σε οτιδήποτε αντιβαίνει στις αντιλήψεις του. Μακριά από το πεδίο της μάχης, όπου το προβάδισμα κερδίζουν η πολιτική και η διπλωματία, ο άριστος πολεμιστής απομονώνεται, δεν έχει πια θέση στη νέα τάξη πραγμάτων.

Παίζουν: Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Ουζουνίδου, Παντελής Δεντάκης, Γιάννης Κλίνης, Δημήτρης Παπανικολάου

Το Μεγάλο Θέατρο της Επιδαύρου (ή αλλιώς Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου) είναι ίσως το πιο γνωστό αρχαίο θέατρο της χώρας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Για πολλούς ηθοποιούς αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη τιμή να λάβουν μέρος σε παράσταση που διοργανώνεται στον συγκεκριμένο χώρο. Από την πλευρά του θεατή, η παρακολούθηση μίας παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι μία μυσταγωγία. Η ελαφρώς ανηφορική είσοδος, το θέατρο που ξεπροβάλλει μέσα από τα πεύκα, η περίφημη ακουστική, τα φώτα που ανάβουν λίγο πριν την έναρξη, ο έναστρος ουρανός και η αίσθηση του ταξιδιού στο χρόνο είναι εμπειρίες μοναδικές. Είτε πάει κανείς για πρώτη φορά είτε έχοντας πάει αρκετές φορές στο χώρο, η απόλαυση οξύνει τις αισθήσεις. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ξένους οι οποίοι είτε γνωρίζουν αρχαία ελληνικά είτε καθόλου, να απολαμβάνουν πραγματικά τις παραστάσεις. Παλιότερα στο χώρο παίζονταν μόνο αρχαία δράματα, τα τελευταία χρόνια όμως οι παραστάσεις έχουν εμπλουτιστεί σε μία προσπάθεια να ανοίξει το κοινό του Φεστιβάλ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναχώρηση: Σάββατο 18 Ιουλίου και ώρα 16:30 από το ζαχαροπλαστείο «Dalia» πρώην Μαργαρίτη επι της Λεωφ. Ειρήνης 32, Πεύκη.

Ώρες θεατρικής παράστασης:  από τις 21:00 έως 22:30

Επιστροφή: Μετά το τέλος της παράστασης προς Πεύκη

Α) Τιμή Εισιτηρίου για το πούλμαν €10

Β) Ειδικές τιμές Εισιτηρίων Θεάτρου  για τον Σύλλογο μας: κατ’ άτομο
> Α’ ζώνη €24
>Β’ ζώνη €16
> Άνω διάζωμα €12

Τηλέφωνα επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής: κ. Γιώργος Γαζεπίδης 6973805584,
κα Σμαρώ Ηλιοπούλου 6947428586 και κα Βούλα Σταυρίδου 6947783309.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +  4  =