You are currently viewing Εκδρομή στην Πάτρα από τους Μικρασιάτες Πεύκης-Λυκόβρυσης
εκδρομή στην Πάτρα από τους Μικρασιάτες Πεύκης

Εκδρομή στην Πάτρα από τους Μικρασιάτες Πεύκης-Λυκόβρυσης

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΤΡΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ACHAIA CLAOUS
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ – ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ “ΙΩΝΙΑ”
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

 

Μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 στον Άγιο Ανδρέα Πάτρας, πραγματοποιεί ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ”, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Οινοποιΐας Achaia Claous.

Αναχώρηση ώρα 7:45 το πρωί από την Πεύκη, ζαχαροπλαστείο “DALIA” (πρώην Μαργαρίτης) Λεωφ. Ειρήνης 32, για την Πάτρα με ενδιάμεση στάση για καφέ στην περιοχή της Ακράτας.

Φθάνοντας στην Πάτρα θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται και λειτουργεί από το 2009,σε νεόδμητο κτήριο που κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟΤ από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου.

Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι οργανωμένη κατά τρόπο ώστε ο επισκέπτης με απλό και κατανοητό τρόπο να μπορεί να περιηγηθεί τα εκθέματα τα οποία αναπτύσσονται σε τρεις θεματικές ενότητες και προβάλλουν τον Ιδιωτικό βίο, τον Δημόσιο βίο και τα Νεκροταφεία (Νεκρόπολη) των κατοίκων της περιοχής και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ανάμεσα στα εκθέματα αξιόλογη θέση κατέχουν τα μυκηναϊκά πήλινα αγγεία και τα όπλα, τα θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα της ρωμαϊκής περιόδου και το άγαλμα της Αθηνάς, που είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου, έργου του Φειδία.

Συνεχίζουμε για να προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, τον Πολιούχο της Πόλης.

Ο Ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού με τρούλο και έχει επιφάνεια 1800 τ.μ. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εκκλησία στα Βαλκάνια, μετά τους Καθεδρικούς Ναούς της Σωτηρίας του Ρουμάνικου λαού στο Βουκουρέστι, του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και του Αλεξάντρ Νέφσκυ στη Σόφια. Η κατασκευή του άρχισε το 1908, υπό την επίβλεψη του Αρχιτέκτονα Ανασταδίου Μεταξά, τον οποίο ακολούθησε ο Γ. Νομικός.

Εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974. Μαζί με την παλαιά εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, αποτελούν χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο.

Επόμενος σταθμός μας, το οινοποιείο “Αχάια Κλάους”. Βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία Γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο.

 

Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο – Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα. Το γλυκό κόκκινο κρασί που πρώτο παρήγαγε ο Gustav Clauss το 1873, ονομάστηκε “Μαυροδάφνη”, προς τιμήν της Ελληνίδας αγαπημένης του, με τα όμορφα μαύρα μάτια, της Δάφνης, που πέθανε σε νεαρή ηλικία.

Μετά την επίσκεψή μας στο Οινοποιείο θα μεταβούμε στα Βραχναίϊκα για να γευματίσουμε σε ταβέρνα της περιοχής.

Το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Άφιξη στην Αθήνα νωρίς

το βράδυ. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή.

 

Κόστος συμμετοχής 10€.

Καλό μας ταξίδι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ”.

 

Πληροφορίες:

Γιώργος Γαζεπίδης:
Κ: 6973805584 Ε: g.gazepidis@profilmedia.gr

Βούλα Σταυρίδου:

Κ: 6947783309 Ε: nikosstavridis@gmail.com

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

22  +    =  25