Εκδοση ημερολογίου για “τα παιδικά χρόνια στη Μικρά Ασία”

imerologio-mikΣτιγμές της πιο αθώας καθημερινότητας των παιδικών χρόνων, είναι ο τίτλος της έκδοσης του νέου ημερολογίου 2010 της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας.

Κάθε ξεριζωμός στις λιγοστές αποσκευές του , μαζί με την οδύνη, την απώλεια, τις πικρές του ιστορίες, κουβαλάει  την πολιτιστική του κληρονομιά και τις παραδόσεις του σχεδόν αναλλοίωτες.

Με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, επιλέξαμε κάποια παιδικά παιχνίδια εκείνης της εποχής, με στόχο να συμβάλουμε , έστω και ελάχιστα στην προσπάθεια αναβίωσης και προβολής τους.

Στο ημερολόγιο της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας, παρουσιάζονται παιχνίδια της Μικράς Ασίας με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, οι Βόλοι-Βόλια-Μπίλιες, τα τσερκένια (αετοί), δεν περνάς κυρά Μαρία, οι κούνιες, η λαμπρίτσα (παπαδιά),περνά περνά η μέλισσα, το δαχτυλίδι, σαλίγκαρος, κουτσό-κουσατέ, Τυφλόμυγα, στραβομούτζουρε kob-ebe (τυφλή γιαγιά), πινακωτή, πινακουτά, στεφάνι-ρόδα ή τροχός- η αρχαία κρικηλασία, αμπάριζα ή σκλαβάκια, το λιθάρι-κουβέτασι, μπιζ, σφεντόνα, τραμπάλα, αιώρα ή βραχιόνιος, το γιάντες, ξυλίκι-βέργα-τζομέτ, κρυφτό-καμμιστό,τα κότσα, τα τσόνια, η μακριά γαϊδούρα, τα παλούτσα, καικάτσα, σβούρα κα.

syntages-mik

Το ημερολόγιο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αλλά και σε όσους αναζητούν κάτι από την χαμένη αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας. Συνοδεύεται και από δεύτερο μικρό έντυπο με συνταγές της Μικράς Ασίας.

Διάθεση από την Ενωση Μικρασιατών Θήβας και το mikrasiatis.gr

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 6936181817, 6932539167

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  48  =  49