You are currently viewing Eκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου για τους εθελοντές υποστήριξης  των προσφύγων

Eκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου για τους εθελοντές υποστήριξης των προσφύγων

skiathos1

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε το σημαντικό έργο της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), στο προσφυγικό.

Την Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, παρουσίασε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου, κυρία  Μαρία Βερβέρη, η οποία τόνισε εκτός των άλλων, πως η Ένωση είχε υποχρέωση να αναδείξει την αξία και την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς στο προσφυγικό ζήτημα, συγκεκριμένα ανέφερε “ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της προσφυγιάς και της αλληλεγγύης, η αθρόα εισροή προσοφύγων στην ελληνική επικράτεια ως απότοκος της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι χαρακτηρισμένη ως η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία, οι Έλληνες τότε ένιωσαν την υποχρέωση να φροντίσουν του πρόσφυγες, σήμερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι Έλληνες ανταποκρίνονται με μεγαλοψυχία. Την ευαισθησία και την ανάγκη της προσφοράς άγγιξε μια ομάδα νέων συμπολιτών μας, οι οποίοι ίδρυσαν τη Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, και συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Αιγεάς”, για την υποστήριξη των προσφύγων. ”

Στη συνέχεια το μέλος της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου, κυρία Κονδυλία Φεγγερού, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Βάσης, στο πρόγραμμα “Αιγέας”, της Ε.Ο.Δ., όπου κλιμάκια μελών από όλα τα παραρτήματα της Ε.Ο.Δ. στην Ελλάδα, μεταβαίνουν κάθε εβδομάδα στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω, για να συνδράμουν εθελοντικά, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Η δημιουργία της Βάσης ετοιμότητας Σκιάθου ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014. Η εκπαίδευση τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο από εξειδικευμένα στελέχη της Ε.Ο.Δ..

Την εμπειρία του από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα περιέγραψε ο κύριος Φάνης Βελετζάκος, μέλος της ομάδας, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον κύριο Άκη Πασχάλη, για μία εβδομάδα στη Μυτιλήνη, όπου εργάστηκαν  εθελοντικά προσφέροντας τη βοήθειά τους, στον εντοπισμό και τη διάσωση προσφύγων,  σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή.

Σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση από τη Μυτιλήνη,  ο πρόεδρος της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου κύριος Θανάσης Τζούμας, περιέγραψε τις συνθήκες και τη δράση του, στο πλαίσιο της πολύμηνης εθελοντικής συμμετοχής του, στο πρόγραμμα της οργάνωσης ΄ΠΡΑΞΙΣ΄,  που αφορά στην περίθαλψη, προσωρινή στέγαση και  διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων.

219c2cb0-a05c-4453-8155-0a58d20e9a46

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάσθηκε η θεατρική παράσταση ‘Η ιστορία της Λωξάντρας’, μια   ελεύθερη διασκευή της κυρίας Σταματίνας Χονδρονικολή, του έργου της Μαρίας Ιορδανίδου ‘Λωξάντρα΄. Στην εισαγωγική παρουσίαση η κυρία Φιλιώ Βερβέρη, μέλος της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου, αναφέρθηκε στη Λωξάντρα, ως έμβλημα ανθρωπιάς και αλλυλεγύης, αφού ξεχωρίζει για την αγάπη της και την προσφορά σε αυτούς που είχαν ανάγκη.

Η Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου, ευχαριστεί θερμά τη Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που έδωσε την ευκαιρία να παρουσιασθεί το σημαντικό έργο της, στο προσφυγικό ζήτημα, την κυρία Σταματίνα Χονδρονικολή για την γενική επιμέλεια και παρουσίαση της θεατρικής παράστασης, την κυρία Κική Πλωμαρίτη για τη συμμετοχή της στη θεατρική παράσταση, την κυρία Βούλα Χονδρονικολή για τα κοστούμια, τον κύριο Αντώνη Κισσουρά για τη τεχνική κάλυψη, τον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA tv για την βιντεοσκόπηση, το ραδιόφωνο avanti για την απευθείας μετάδοση, το Skiathos Life για την προβολή της εκδήλωσης, για την πολύτιμη βοήθειά τους, την κυρία Συραϊνώ Μπαράκη, την κυρία Αργυρώ Γιοβανάκη, την κυρία Γραμματεία Συμιακού, το ανθοπωλείο ‘Δια χειρός Γραμματεία’, την κυρία Άννα Ταχτσή για το φωτογραφικό υλικό, την κυρία Πηνελόπη Τρακόσα και την κυρία Ντίνα Μαυρογιάννη.

 

Μετά τιμής

Τα Μέλη του Δ.Σ.

86b92ca1-0076-4b99-9343-001f782796d2766158fd-1dfa-4575-898d-6c6ab3305750

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  21  =  30