You are currently viewing Εκδήλωση στο ΠΑΛΛΑΣ της 101ης επετείου  Γενοκτονίας των Αρμενίων

Εκδήλωση στο ΠΑΛΛΑΣ της 101ης επετείου Γενοκτονίας των Αρμενίων

ARM1

Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 και ώρα 11:30 π.μ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Παλλάς, η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 101ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Η φετινή εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από την 20η Επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε ο κ. Κουγιουμτζιάν Σέρκο, ο οποίος αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Αρμενικού λαού τονίζοντας πως « .. η 100η επέτειος της Γενοκτονίας κινητοποίησε και ξεσήκωσε τις νεώτερες γενιές των Αρμενίων σ’ όλο τον κόσμο. Η Αρμενία είναι πλέον ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, έστω και σε ένα μικρό μόνο τμήμα των ιστορικών αρμενικών εδαφών. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ή Αρτσάχ με την ιστορική αρμενική του ονομασία, έστω και χωρίς διεθνή αναγνώριση ακόμη, είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος». Καταδίκασε τις θηριωδίες των Αζέρων, με θύματα τον άμαχο πληθυσμό, εικόνες που συγκρίνονται με τις αντίστοιχες φρικαλεότητες τούρκων στρατιωτών το 1915. Στο σημείο αυτό ο ομιλητής προσκάλεσε τους παρευρισκομένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών Αρμενίων στρατιωτών, που θυσιάστηκαν στις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, στα σύνορα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στην εκδήλωση την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης. Ο Υπουργός καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας πως «η μη καταδίκη της Γενοκτονίας συνετέλεσε στη διενέργεια παρόμοιων βαναυσοτήτων και την επανάληψη αξιόποινων πράξεων σε βάρος και άλλων λαών». Επίσης, χαιρέτισε την 20η επέτειο από την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων.
Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφερειάρχου Αττικής, απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Χρήστος Καπάταης ο οποίος τόνισε πως «Ο αγώνας για την ιστορική δικαίωση του Αρμενικού Έθνους, δε πρέπει να συγκαλύπτεται από το πέπλο της άρνησής και της λήθης. Και αυτό δεν το οφείλουμε σε ένα έθνος. Αυτό το επιβάλλουν οι άσβεστες μνήμες 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων. Αυτό επιβάλλει το οικουμενικό καθήκον προς την Ανθρωπότητα. Ένα καθήκον που πληροί η Ελλάδα. Που πληροί η σπουδαιότερη Περιφέρειά της, η Αττική, συμβάλλοντας σε μια κοινή δυναμική. Μια δυναμική του μέλλοντος, με έμφαση στο σεβασμό των κοινών αξιών που εμβαθύνουν τη συνεργασία».
Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Γκαγκίκ Γαλατσιάν.
Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ραζμικ Ερτσενιάν.
Στο ειδικό αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων, το 1996, παρουσιάσθηκε αναμνηστικό βίντεο από τις διαδικασίες της Βουλής και την τελική έκβαση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρωτεργάτες της επεξεργασίας και προώθησης του νομοσχεδίου το 1996, κ.κ. Αντώνης Σαμαράς (π. Πρωθυπουργός της Ελλάδος), Απόστολος Κακλαμάνης (π. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων) και εκ μέρους του Θεόδωρου Πάγκαλου η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου κα. Σταυρούλα Δήμου. Όλοι εξέφρασαν τη χαρά και τη συγκίνηση τους, που 20 χρόνια μετά τον αγώνα για αναγνώριση και δικαιοσύνη, μπόρεσαν να παρευρεθούν και να τιμήσουν μαζί με τον Αρμενικό λαό, την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Προέδρου κ. Βούτση, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, ο οποίος εξήρε τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, στηλίτευσε την στάση ή μάλλον την απουσία της Διεθνούς Κοινότητας κατά την διάρκεια των σφαγών αλλά και αργότερα, και τόνισε πως «Στην Γενοκτονία των Αρμενίων, στην Μεγάλη Καταστροφή, το Ολοκαύτωμα, δεν εξολοθρεύεται μόνο ένας λαός, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Το κακούργημα είναι οικουμενικό, τα θύματα δικά σας και δικά μας, Αρμένιοι αλλά και κάθε έθνος».
Οι τρεις πολιτικές προσωπικότητες καθώς και το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Αρμενίας με το μετάλλιο της Δημοκρατίας της Αρμενίας «Μιχιτάρ Κός», που τους απένειμε ο Πρέσβης κ. Γαλατσιάν, όπως επίσης και με αναμνηστικές πλακέτες για την συμβολή τους στη ψήφιση του νομοσχεδίου, που τους απένειμαν ο Πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας Ελλάδος και οι π. Πρόεδροι της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής , εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, οι βουλευτές της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος και Θεόδωρος Φορτσάκης, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι κομμάτων, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ και του ΥΠΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Θωμαΐδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γεώργιος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κα. Κούμα Πηνελόπη, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος πρώην Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι και διπλωματικοί εκπρόσωποι πολλών χωρών.
Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Ισραηλιτών.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν».

ARM12
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.
Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, ο εκπρόσωπος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος.
Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη.
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +  1  =