Εκδήλωση μνήμης Οδυσσέα Ελύτη και ευεργετών Ζάππα στη Ζάππειο Σχολή Κωνσταντινούπολης


Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την εκδήλωση.

 

Την  Πέμπτη 5 Απριλίου  2012, η Ζάππειος Σχολή Κωνσταντινούπολης διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης για το νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και για τους ιδρυτές-ευεργέτες της Σχολής, Ευάγγελο και Κωνσταντίνο Ζάππα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Ζάππα. Στην διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία προετοίμασαν με πολλή αγάπη και φροντίδα εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες της Ζαππείου σχολής και ο μουσικός κ. Δημήτρης Δημητριάδης από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, προβλήθηκε βίντεο από τη ζωή και τη δραστηριότητα του Ελύτη, παρουσίαση Powerpoint για τη ζωή και το έργο των εξαδέλφων Ζάππα, καθώς και ο «Ύμνος για το Ζάππειο», σε μουσική-ενορχήστρωση του βορειοηπειρώτη μουσικού-ποιητή Κώστα Νούσια και στίχους της Κωνσταντινουπολίτισσας Ζαππίδας ποιήτριας Στέλλας Λεοντιάδου  και άψογη ερμηνεία-απόδοση από τον καθηγητή μουσικής-τραγουδιστή Γρηγόρη Κακούρη και τη χορωδία του Ζαππείου, οι οποίοι τραγούδησαν και μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη. Ο Ύμνος παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στην Κωνσταντινούπολη. Συνόδευσαν: στο πιάνο ο καθηγητής μουσικής Δημήτρης Δημητριάδης, στο φαγκότο ο Κώστας Νούσιας. Μουσική υπόκρουση στο πιάνο, συνοδευτική της παρουσίασης powerpoint της κ. Λεοντιάδου για τη ζωή των ευεργετών, από το Γρηγόρη Κακούρη.

Η χορωδία του Ζαππείου, ο καθηγητής-τραγουδιστής Γρηγόρης Κακούρης, πιάνο Δημήτρης Δημητριάδης, φαγκότο Κώστας Νούσιας

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δημήτρης Δημητριάδης.

Ευχαριστούμε θερμά τις διευθύνσεις της Ζαππείου Σχολής για την τιμητική πρόσκληση να παρευρεθούμε, καθώς και για τη βράβευση με αναμνηστική τιμητική πλακέτα.

Βράβευση της ελληνικής αποστολής από τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου, της ελληνικής πρεσβείας, της σχολικής εφορείας της Ζαππείου Σχολής. Εξ αριστερών η διευθύντρια του Ζαππείου Λυκείου κ. Δέσποινα Φιλίππου-Παπίνη, κ. Στέλλα Λεοντιάδου, κ. Χαράλαμπος Καραθάνος πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κ. Γρηγόρης Κακούρης, κ. Κώστας Νούσιας, κ. Δημήτρης Δημητριάδης

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, ο εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της σχολικής εφορείας Ζαππείου, ο Διευθυντής του Ζωγραφείου, εκπαιδευτικοί από τη Μεγάλη του Γένους σχολή και λοιπά σχολεία της ομογένειας, γονείς μαθητών και πλήθος κόσμου.

Η πρώτη μεταλαμπάδευση της αρχικής εκδήλωσης για τους ευεργέτες του Ζαππείου (Ζάππειο Μέγαρο 20.2.2011) έγινε στην Κωνσταντινούπολη και στέφθηκε με επιτυχία. Οραματιζόμαστε την επόμενη μεταλαμπάδευση στο Λάμποβο Βορείου Ηπείρου, ιδιαίτερη πατρίδα των ευεργετών.

Αναμνηστική φωτογραφία στη μεγαλοπρεπή είσοδο της Ζαππείου Σχολής, στο άγαλμα του Κων/νου Ζάππα. Από αριστερά κ. Κώστας Νούσιας, κ. Γρηγόρης Κακούρης, κ. Δημήτρης Δημητριάδης, κ. Στέλλα Λεοντιάδου, κ. Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν, κ. Παρασκευή Μπερμπέρ-Κατάκαλου, κ. Χαράλαμπος Καραθάνος

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν, μας στήριξαν, μας ενθάρρυναν και συνεργάστηκαν, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κωνσταντινούπολη.

 

Στέλλα Λεοντιάδου

 


 

 

 

 

 

     

 Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την εκδήλωση.

 

       

6711 – Η χορωδία του Ζαππείου, ο καθηγητής-τραγουδιστής Γρηγόρης Κακούρης, πιάνο Δημήτρης Δημητριάδης, φαγκότο Κώστας Νούσιας.

 

  

6737 – Βράβευση της ελληνικής αποστολής από τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου, της ελληνικής πρεσβείας, της σχολικής εφορείας της Ζαππείου Σχολής. Εξ αριστερών η διευθύντρια του Ζαππείου Λυκείου κ. Δέσποινα Φιλίππου-Παπίνη, κ. Στέλλα Λεοντιάδου, κ. Χαράλαμπος Καραθάνος πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κ. Γρηγόρης Κακούρης, κ. Κώστας Νούσιας, κ. Δημήτρης Δημητριάδης.

 

 

6744 – Αναμνηστική φωτογραφία στη μεγαλοπρεπή είσοδο της Ζαππείου Σχολής, στο άγαλμα του Κων/νου Ζάππα. Από αριστερά κ. Κώστας Νούσιας, κ. Γρηγόρης Κακούρης, κ. Δημήτρης Δημητριάδης, κ. Στέλλα Λεοντιάδου, κ. Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν, κ. Παρασκευή Μπερμπέρ-Κατάκαλου, κ. Χαράλαμπος Καραθάνος.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  2  =