Εκδήλωση μνήμης για του Γεροντιανούς στην Αυλή Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης

Μια εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού με θέμα τους Πρόσφυγες και τη ζωή τους στο Μεσοπόλεμο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/8 το βράδυ στην Αυλή Πεδιάδος, στο Ηράκλειο Κρήτης, με παρουσιαστή  τον Αριστογείτονα Κώτσα.

Ειδικότερα, η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού με συνεντεύξεις από  τα κυριότερα μέρη και νησιά της Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες προερχόμενοι από το Γέροντα της Μικράς Ασίας και  τονίστηκε  ιδιαίτερα η περίπτωση της Αυλής Πεδιάδος, για την περίοδο 1923-1940!

Το πρώτο μέρος έκλεισε συζητώντας με θέμα ” Με ποια κριτήρια και με πόση ελευθερία διαλέγανε οι Πρόσφυγες τα νέα μέρη για να ριζώσουν; Γιατί τελικά οι Γεροντιανοί επιλέξανε το Νομό Καβάλας ως κύριο τόπο εγκατάστασης;”

Στο δεύτερο μέρος, προβλήθηκε Ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό από την ερασιτεχνική έρευνα του Αριστογείτονα αναφορικά με την  Ιστορία των προσφύγων του Μικρασιατικού Γέροντα από το 1770 έως και το 1950, μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις και από τα αρχεία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Επίσης, προβλήθηκαν video με ενδιαφέροντα στοιχεία και τραγούδια σχετικά με τη Μουσική των Προσφύγων τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  8  =