You are currently viewing Εκδήλωση μνήμης του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Ραφήνα

Εκδήλωση μνήμης του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Ραφήνα

Δάκρυσαν αρκετοί απο τους προσκέκλημένους που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας , σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Τριγλιανού Αγίου και Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου , Μητροπολίτου Σμύρνης.

Η εκδήλωση αυτή , όπως ανέφερε και ο Πέτρος Βραχιώτης που παρουσίασε τους ομιλητές ” Είναι ελάχιστος φόρος τιμής αλλά και ύψιστο καθήκον της ενορίας μας, της οποίας ο Άγιος Χρυσόστομος είναι δεύτερος προστάτης.Και μολονότι πρωτίστως “Τιμή Αγίου, Μίμησις Αγίου” θεωρήσαμε αναγκαία την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα οι ενορίτες μας , τον Άγιο της Τρίγλιας και της Σμύρνης, ο οποίος αξιώθηκε το στέφανο του μαρτυρίου πριν απο 95 χρόνια”

Η αποψινή εκδήλωση στη Ραφήνα, συνέπεσε με την επίσημη Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην οποία ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας, συμμετείχε, τιμώντας τους προγόνους , με κατάθεση στεφάνου, σήμερα το πρωί, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την συγγραφέα Μαρία Σαριντζιώτου Σπύρου, η οποία αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου , δίνοντας έμφαση στα χρόνια που “διακόνησε” πατρίδα και Θεό σε Δράμα και Σμύρνη , ενω συγκινητική ήταν η αναφορά της στο μαρτυρικό τέλος του Αγίου. Η Μαρίτσα Σαριντζιώτου Σπύρου με καταγωγή απο το Σεβντίκιοϊ ,αναφέρεται λεπτομερώς στο βιβλίο της “Σεβντίκιοϊ πατρίδα μου, στον Μικρασιατικό Ελληνισμό και τον Άγιο Χρυσόστομο. Το βιβλίο αυτό της Μ. Σαριντζιώτου Σπύρου, έχει μεταφραστεί και στην τουρκική γλώσσα και ήταν η γέφυρα που ένωσε την πατρώα γη του Σεβντίκιοϊ με πολλές προσφυγικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας.

Η Θέμις Παπαδοπούλου, Έφορος της Βιβλιοθήκης και των Μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης, με αντιπροσωπεία απο την Εστία, μετέφεραν  στη Ραφήνα, τον Σταυρό, την πένα, το χρυσό ρολόι, το “προσωπικό” Ευαγγέλιο, ιερά σκέυη του Αγίου Χρυσοστόμου , όπως επίσης εικόνες των Δημογερόντων – Μαρτύρων της Σμύρνης Νικολάου Τσουρουκτσόγλου και Γεωργίου Κλιμάνογλου και ένα ιερό πετραχήλι που χρονολογείται απο το 1821 και άνηκε σε ιερά απο το Αϊβαλί, που γλύτωσε απο τις σφαγές που διεπράχθησαν εκεί ώς αντίποινα με την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Η Θέμις Παπαδοπούλου, όταν κλήθηκε στο βήμα, αναφέρθηκε στο ιστορικό των κειμηλίων  και στην “εθελοντική” θυσία των Δημογερόντων της Σμύρνης Τσουρουκτσόγλου και Κλιμάνογλου που συνόδευσαν τον Χρυσόστομο , μέχρι τον Νουρεντίν Πασά.

Ο Μουσικολογιώτατος Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Χουρμούζιος Νταραβάνογλου, ήταν επίσης ένας απο τους συντελεστές της επιτυχημένης – κατά γενική ομολογία – εκδήλωσης. Ο Χ. Νταραβάνογλου, έκανε πολλούς να δακρύσουν με τον τρόπο ερμηνείας και των εκκλησιαστικών ύμνων που έψαλε αλλά και των Σμυρνέικων τραγουδιών που ερμήνευσε, συνοδεία του Σταφάνου Λούντζη στο αρμόνιο. Σμυρνέικα τραγούδια που περιέγραψαν με γλαφυρότητα τον πόνο και τον καημό που βίωσε πριν απο ένα περίπου αιώνα ο Ελληνισμός.

Όταν ακούστηκε “Εάλω η Βασιλεύουσα” , “Η Σμύρνη μάνα καίγεται” και “Στου Βοσπόρου τ’ Αγιονέρια” , το εκκλησίασμα δεν συγκρατήθηκε και σιγοτραγούδησε καταχειροκροτώντας τον Άρχοντα.

Στο τελος ο εμπνευστής της αποψινής εκδήλωσης π. Δημήτριος Μπακόπουλος, ευχαρίστησε ομιλητές , προσκεκλημένους και όσους κοπίασαν για να προετοιμάσουν την εκδήλωση  , επέδωσε ενθύμια στους ομιλητές σε ανάμνηση της επισκεψής τους και “ευλογίες” (μικρή εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης) στους πιστούς.

Ο Σύλλογος Τριγλιανών , μετά το πέρας της εκδήλωσης, προσέφερε στο “Σπίτι της Τρίγλιας” το πατροπαράδοτο τριγλιανό κέρασμα , ενώ μέλη του Συλλόγου “ξενάγησαν” τους καλεσμένους στο “Σπίτι της Τρίγλιας” .

Στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο π. Δήμαρχος και νυν Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Πιστικίδης, η Αντιδήμαρχος Δήμητρα Τσεβά,ο πατήρ Απόστολος Βούλγαρης, η Μαργαρίτα Θεοδώρα Τσουρουκτσόγλου, απόγονος του Δημογέραντα της Σμύρνης Νικολαου Τσουρουκτσόγλου που μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο, ο Επίτιμος Διευθυντής της Διευθύνσεως Πεζικού του ΓΕΣ Στρατηγός Απόστολος Κωστόπουλος,  η Λία Δούκα απο την Εστία Νέας Σμύρνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών Γιώργος Κικής με τα μέλη του ΔΣ και μέλη του Συλλόγου, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας Χριστίνα Παναγιώτου με μέλη του Λυκείου,  ο πρόεδρος της κινηματογραφικής Λέσχης Ραφήνας Βλαδίμηρος Καισερλόγλου , ο π. Αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Παύλος Μπατάλης, ο Δικηγόρος Διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Γεωργακαράκος και πολλοί Ραφήνιώτες που δεν άφησαν κενή θέση στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας.
www.rpn.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

40  +    =  45