Εκδήλωση για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης στο Ευρωκοινοβούλιο

Η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, ήταν το θέμα που αναδύθηκε στη συζήτηση που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Μαριλένας Κοππά και Γιώργου Κουμουτσάκου.

Η εκδήλωση “Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης: χθες-σήμερα-αύριο” – με προσκεκλημένους στελέχη και μέλη της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, που (όπως είπε ο πρόεδρός της Ν.Ουζούνογλου) ιδρύθηκε το 2006 και αριθμεί 30 σωματεία σε όλο τον κόσμο – συγκέντρωσε πολλούς ευρωβουλευτές και διπλωμάτες.

Κατά την επισήμανση της κ.Μ.Κοππά, το συγκεκριμένο θέμα επειδή άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, “δεν είναι διμερές αλλά υπάγεται στην ύλη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας”, ενώ και ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι στην έκθεση προόδου της Τουρκίας υπογραμμίζεται η ανάγκη “συστημικών παρεμβάσεων” στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν ανέλαβε (μαζί με τον κ. Ι. Κτιστάκι) την υπόθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απόδοση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνεργάστηκαν με έναν Τούρκο δικηγόρο για να καταδειχθεί ακριβώς ότι το επίδικο αντικείμενο δεν είχε το χαρακτήρα της διμερούς διαφοράς, αλλά της παραβίασης του ανθρωπίνου δικαιώματος στην περιουσία, ενώ τόνισε πως στην ομόφωνη απόφαση συνέβαλε και η (θετική) ψήφος του Τούρκου δικαστή.

Ο κ. Ι. Κτιστάκις παρατήρησε επιπρόσθετα πως στην παρούσα φάση θα πρέπει να υποδειχθεί στην Τουρκία η ανάγκη υπογραφής και επικύρωσης της σύμβασης-πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες, ενώ επεσήμανε πως στην εποχή μας “θα πρέπει να πλαισιωθεί η συνθήκη της Λωζάνης με νέα κείμενα, που να αντανακλούν το νέο πνεύμα στο θέμα των μειονοτήτων”.

Ο συγγραφέας κ. Π.Μάρκαρης εξάλλου σχολίασε πως ήδη παρατηρεί ορισμένα βήματα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, ενώ η ιστορικός κ. Μ.Αναστασιάδου αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία των ελληνικών σχολείων της Πόλης.

Χριστίνα Πουλίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +  1  =