ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΝΟ
Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017: Σαν σήμερα, οι τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ παρέδωσαν την «άπιστη Σμύρνη» (Γκιαούρ Ιζμίρ). Οι απόγονοι των ιθαγενών πληθυσμών της Ιωνίας και του Πόντου τίμησαν την 95η επέτειος του ολοκαυτώματος της Σμύρνης με εκδήλωση στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας, παρουσία της πολιτειακής πρωθυπουργού κα. Gladys Berejiklian MP, άλλων πολιτικών, αντιπροσώπων των κοινοτήτων των Αυστραλών Ιθαγενών, Αρμενίων, Ασσυρίων και Εβραίων και πλήθος ομογενών.
Η κα. Berejiklian έδειξε με πρακτικό τρόπο την υποστήριξή της στην ομογένεια, μιλώντας για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και τις επιπτώσεις τους από την θέση του κορυφαίου πολιτικού προσώπου της πολιτείας αλλά και σαν εγγονή επιζόντων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
«Θέλω να πω σε όλους σας εδώ αντιπροσωπεύοντας την Ποντιακή Ελληνική παροικία ότι είμαστε είμαστε όλοι μαζί σας και ότι σας υποστηρίζουμε στην αναγνώριση των γεγονόντων του παρελθόντος. Αρνόντας μία γενοκτονία σημαίνει ότι κανείς μας δεν μπορεί να νοιώθει ανακούφιση; Κανείς μας δεν μπορεί να μείνει ήσυχος.»
Η Σκιώδης Υπουργός και Βουλευτής της περιφέρειας Canterbury κα. Σοφία Κώτση μίλησε εκ μέρους της Αντιπολίτευσης ενώ το παρών επίσης έδωσε και ο γνωστός φιλέλληνας Υφυπουργός Δικαιοσύνης και πολιτειακός γερουσιαστής ο κ. David Clarke MLC.
H εκδήλωση ξεκίνησε με τον αντιπρόεδρο του «Ποντοξενιτέα» κ. Ευθύμη Αυγετίδη να παίζει λύρα την ώρα που οι καλεσμένοι εισερχόταν στην αίθουσα. Την επίσημη έναρξη την έκαναν οι νέοι με παραδοσιαλές ποντιακές στολές να παρουσιάζουν τα εθνικά λάβαρα της Αυστραλίας, της Ελλάδος, της Κύπρου, της Αρμενίας και της Ασσυρίας, μαζί με τις σημαίες των Ιθαγενών της Αυστραλίας και του Πόντου.
Ο Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Οικονόμου, ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Marrickville αντιπροσώπευσε την Ιερά Αρχιεπισκοπή κι ευλόγησε την εκδήλωση. Χρέη τελετάρχη εκτέλεσε άψογα η κα. Αλεξάνδρα Παπουλίδη, την οποία κι ευχαριστούμε για την συνεργασία και συμμετοχή της.
Εκ μέρους των Ιθαγενών της Αυστραλίας, ο κ. Adrian Atkins μας καλωσόρισε στην γη των προγόνων του. Είναι σημαντικό οι απόγονοι των ιθαγενών του Πόντου και της Ανατολίας να αναγνωρίζουμε τους Ιθαγενής της Αυστραλίας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κ. Παναγιώτης Παπουλίδης επικέντρωσε τον χαιρετισμό του στη σημασία εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία καθώς και τη συνέχεια του ιδιαίτερου πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού.
Το ιστορικό πλαίσιο το παρουσίασε ο καθηγητής γενοκτολόγος Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, ο οποίος συνόψισε το προμελετημένο σχέδιο του τουρκικού κράτους από το 1910 για πλήρη εξαφάνιση των ιθαγενών Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μοιράζοντας και ακούγοντας τις ιστορίες επιζόντων της Γενοκτονίας μας συνδέει με τον πόνο τον οποίο ένοιωσαν οι πρόγονοί μας, με τον αγώνα τους για επιβίωση καθώς και για την Τύχη τους. Οι ιστορίες αυτές είναι να ακουστούν, να εκφραστούν, να μοιραστούν, να καταγραφούν και να μη ξεχαστούν ποτέ. Με το σκεπτικό αυτό, η Επιτροπή κάλεσε σαν ομιλητές απογόνους επιζώντων.
Η πρώτη ομιλήτρια ήταν η κα. Άντζελα Κυριαζοπούλου με καταγωγή από την Κρήνη (Cesme) της Ιωνίας. Περιέγραψε τους διπλούς διωγμούς των προγόνων της από τις πατρογονικές τους εστίες, το 1919 και πάλι το 1922, με αποτέλεσμα την μετανάστευση στην μακρινή Αυστραλία για να αποφύγουν άλλους πολέμους.
Ακολούθησε ο κ. Κώστας Καζαντζίδης, ο οποίος αφηγήθηκε με πολύ ενδιαφέρον τρόπο το πως οι εμπειρίες των Ποντίων προγόνων του την εποχή της Γενοκτονίας επηρέασαν τον ίδιο σαν παιδί, σαν έφηβος και σαν ενήλικος. Πολλοί στην αίθουσα ένιωσαν ότι η ιστορία του Κώστα ήταν και δική τους ιστορία αφού είχαν ακούσει παρόμοιες αφηγήσεις από δικούς τους ανθρώπους.
Την εκδήλωση την έκλεισε ο κ. Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σύδνεϋ, Δρ Σταύρος Κυρίμης, ο οποίος σύγχαιρε την Επιτροπή για το σημαντικό έργο της προωθώντας την ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων με εξωστρεφείς κινήσεις και εκδηλώσεις.
Η Επιτροπή Εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελείται από στελέχη των τριών Ποντιακών σωματείων της Νέας Νοτίου Ουαλίας – «Ποντοξεντιέας», «Παναγία Σουμελά» και «Διογένης» Wollongong.
Στόχος είναι να αναβαθμίσουμε τη γνώση του αυστραλιανού κοινού για την Γενοκτονία και να τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας κατά τη δεύτερη και Τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα στον Πόντο, την Ανατολία και την ανατολική Θράκη. Έτσι τιμούμε επίσης και τα θύματα των Γενοκτονιών των ομοθρήσκων μας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Ο ΚΟΣΜΟΣ με τη σειρά του συγχαίρει την Επιτροπή για το εξαιρετικό της έργο και της εύχεται «Καλή Δύναμη» να συνεχίσουν το εθνικής σημασίας έργο τους. Ολόκληρη η εκδήλωση είναι στη σελίδα του ΚΟΣΜΟΥ στο Facebook.