Εκδήλωση για τα 3 χρόνια του mikrasiatis.gr

Το Δίκτυο ενημέρωσης Μικρασιάτης κλείνει τα τρία χρόνια λειτουργίας του και προσκαλεί φίλους και αναγνώστες το μεσημέρι της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2011  στη μουσική εκδήλωση :

«Στα χνάρια του καφέ Αμάν» από το μουσικό σχήμα «ΔΗΘΕΝ»

Το 1843, σύμφωνα με τον λαογράφο Λαίλιο Καρακάση, κάποιος Γάλλος, ονόματι Γκιγιώμ, άνοιξε στη Σμύρνη το πρώτο “καφέ-αμάν” φέρνοντας αρχικά ξένους καλλιτέχνες, στα πρότυπα των “καφέ-κονσέρτ” του Παρισίου. Χαρακτηριστικό τους, η έντονη μουσική ατμόσφαιρα. Η δεξιοτεχνία των παιχνιδιατόρων-μουσικών και η πολυπολιτισμικότητα, ώθησαν στη διαμόρφωση και διάδοση της αστικο-λαϊκής μουσικής της Σμύρνης. Τα “καφέ-αμάν” γίνονται χώροι ζύμωσης της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με αυτή των θαμώνων και άλλων εθνοτήτων της Σμύρνης, Τούρκους, Φράγκους, Εβραίους, Αρμένιους, Ρουμάνους.

Το 1870, στην Αθήνα των 60.000 κατοίκων εμφανίζονται μαγαζιά με αλλιώτικο ήχο, ανατολίτικο, τα “καφέ-αμάν” που λειτουργούν σε αντιπαράθεση με τα “καφέ-σαντάν”. Γρήγορα γίνονται διάσημοι χώροι διασκέδασης με πλούσιο και ποικίλο ρεπερτόριο, στο οποίο πλειοψηφούν Γιαννιώτικα, Μωραΐτικα, Κλέφτικα, Σμυρναίικα, Νησιώτικα, Αμανέδες.

Το 1925 ανοίγει το πρώτο “καφέ-αμάν” στη Νέα Υόρκη, στην 34η οδό ανάμεσα στην 7η και 8η λεωφόρο και λεγόταν της Μαρίκας. Ιδιοκτήτρια του η δεξιοτέχνης τραγουδίστρια Μαρίκα Παπαγκίκα από την Κω. Στην Αμερική μέσω των “καφέ -αμάν” έγινε γνωστή η ελληνική μουσική και η παραμονή Ελλήνων μουσικών εκεί ώθησε στη δημιουργία των περίφημων greek-english τραγουδιών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Το μουσικό σχήμα ΔΗΘΕΝ αποτελείται από τους:

Παρασκευή Βουτσελά: τραγούδι-κρουστά

Γιάννη Καραμάνη: κιθάρα-λαούτο-τραγούδι

Νίκο Μουργελά: κανονάκι-μπαγλαμά

Γιώργο Παππά: ούτι

Δημήτρη Καζάνη: βιολί

Θέατρο Αγγέλων Βήμα-Τόπος συνάντησης ανατολής και δύσης

Σατωβριάνδου 36-Ομόνοια (πίσω από το Hondos Center)

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011,  ώρα έναρξης 16:00

τιμή συμμετοχής 10 ευρώ με ποτήρι κρασί

Tηλ για κρατήσεις 6987123073

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  1  =