You are currently viewing Εκδήλωση της Ενωσης Μικρασιατών Μελισσίων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση της Ενωσης Μικρασιατών Μελισσίων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. «Πώς η Κρίση επηρεάζει την σχέση στο ζευγάρι.Η Συμβολή της γυναίκας στη Βελτίωση της σχέσης»

 

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης,  η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, πραγματοποίησε εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας με θέμα « Πώς η Κρίση επηρεάζει την σχέση στο ζευγάρι.

Η Συμβολή της γυναίκας στη Βελτίωση της σχέσης»

Η εκδήλωση ξεκίνησε λόγω του ειδικού αφιερώματος στην γυναίκα με τον ύμνο Αγνή Παρθένε Δέσποινα  από τη χορωδία του σωματείου Ύμνος και Παράδοση

Η πρόεδρος της Ένωσης κα Κ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη στο σύντομο καλωσόρισμα των παρισταμένων αναφέρθηκε στον στόχο της  παγκόσμια ημέρα της γυναίκας  που είναι η διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες σ’ όλους τους τομείς. Η πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία γυναικών εργαζομένων έγινε στις 8 Mάρτη του 1857 στη Nέα Yόρκη των HΠA, οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού οι ονομαζόμενες “εργάτριες ρούχων” ξεσηκώθηκαν διαδήλωσαν για τη μείωση των ωρών εργασίας , για ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής. Στην Ελλάδα η πρώτη απεργία εργατών γυναικών έγινε στις 13 Απριλίου 1892 στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα, όταν η εν λόγω υφαντουργία αποφάσισε μείωση μισθών στις γυναίκες από 80 λεπτά σε 65 λεπτά. Οι «φαμπρικούδες» διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών καθώς οι αμοιβές τους ανέρχονταν στο μισό ή το εν τρίτο των ανδρών. Μην πείς κακό για φαμπρικού γιατί είναι αμαρτία γιατί την τρώει ο πάγκος της και η ορθοστασία. Ήταν ένα από τα σλόγκαν της εποχής

Η ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Ειρήνη Γιαλλουρίδου, κοινωνική λειτουργός αναφέρθηκε, στις δύσκολες καταστάσεις που περνάει η χώρα μας με αρκετή πίεση από οικονομικής πλευράς και όχι μόνο, αφού η προέκταση της οικονομικής κρίσης έχει προκαλέσει και ηθική κρίση, κρίση αξιών, κρίση στην οικογένεια, στις σχέσεις μας με τον/την σύντροφό μας και φυσικά στον εαυτό μας.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, ευνοεί περισσότερο την ευκαιριακή επιβίωση, παρά το δυνατό κολύμπι στη ζωή τού παντρεμένου. Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται, οι προσδοκίες χαμηλώνουν και οι στόχοι μικραίνουν. Στη σημερινή κρίση η συμβολή της γυναίκας και ο αγώνας της για τη βελτίωση της σχέσης και την διάσωση τού γάμου είναι σημαντική

Η γυναίκα είναι γεννημένη να αγωνίζεται και η Ιστορία έδειξε ότι πάντα κερδίζει τους αγώνες που δίνει. Αντιστέκεται και προσφέρει πολύτιμα ερείσματα ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής μας. Η γυναίκα έχει πάντα σημαντικό ρόλο μέσα στην κοινωνία ως γυναίκα, ως σύζυγος και κυρίως ως μάνα.

Η γυναίκα προσφέρει τη συντροφικότητα και πολλές φορές την αυτοθυσία ώστε ν’ αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της κρίσης, θυμίζοντας ότι δεν είναι αντίπαλος, αλλά συνοδοιπόρος και μαζί με τον άνθρωπό της, χέρι-χέρι προχωρά στο χτίσιμο μιας καλής σχέσης για τις γενιές που έρχονται και για μια καλύτερη Κοινωνία.

Η γυναίκα με ευθύνη λόγου και έργου, μπορεί να διεκδικήσει το ξαναστήσιμο μιας Παιδείας, που θα εξουδετερώνει τους νόμους της Ζούγκλας που επικρατούν γύρω μας.

Η Ελληνίδα γυναίκα, ξέρει τη διαφορά μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας. Έχει αντοχές και αποτελεσματικότητα. Προστατεύει τη σχέση της, το σπίτι της, την Ελλάδα μας.

Ειδική αναφορά λόγω της Μικρασιάτικης καταγωγής της έκανε η κα Γιαλλουρίδου για την  Ελληνίδα Μικρασιάτισσα. Τόνισε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στις φοβερές ώρες της καταστροφής τού 1922 και του ξεριζωμού τού Ελληνισμού της Μικρασίας,

Η Μικρασιάτισσα, η γυναίκα τού ξεριζωμού και της προσφυγιάς, παρά τις δύσκολες καταστάσεις και τις σημαντικές απώλειες που αντιμετώπισε  αγωνίστηκε, πολέμησε, νίκησε και μάς άφησε βαριά κληρονομιά και κατέληξε «Μας έμαθε ν’ αντέχουμε και να παλέβουμε.»

Η βραδιά διανθίστηκε με παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία του σωματείου «Ύμνος και Παράδοση» υπό τη διεύθυνση του κ. Χαρίτωνα Γραικού και με τους ήχους από το τουμπελέκι του κου Ευριπίδη Αρμπηλιά.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η  κα Αιμιλία Λεονταρίτου, . μέλος του Δ.Σ του Ο.Κ.Π.Α Πεντέλης, ο κος Κώστας Δημητράκης π. πρόεδρος της Δ.Α.Ε.Μ Μελισσίων, η κα Μαρία Μενεγάκη καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η  κα E. Βλυσίδου-Λεονταρίδου Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (Σ.Φ.Ε), η κα Βιβή Μπάγιου Πρόεδρος της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, ο κος Χρ. Κάζος Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών, Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

7  +  1  =