Εκδηλώσεις μνήμης στο Ηράκλειο για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης – αφιέρωμα στη Μικρασία από 9-16 Σεπτεμβρίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ομιλίες, μουσική, χορός και εκθέματα από τις περιοχές που βίωσαν τον ξεριζωμό, με κορύφωση την επιμνημόσυνη δέηση για τους μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με τους εκπροσώπους των Μικρασιατικών συλλόγων ο αντιπεριφερειάχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες και δράσεις που αποδίδουν φόρο τιμής στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις τραγικές στιγμές της Ιστορίας της πατρίδας μας. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε θα αναδείξουν και θα θυμίσουν τον σπουδαίο αυτό Ελληνικό πολιτισμό».

Εκ μέρους των Μικρασιατικών συλλόγων, ο πρόεδρος του συλλόγου Καππαδοκών-Μικρασιατών Κρήτης Γιώργος Μαρταβαντζής ευχαρίστησε την Περιφέρεια και τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου για την θερμή υποστήριξη προκειμένου να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις, ενώ κάλεσε το κοινό να συμμετέχει σε αυτές.

Στην διοργάνωση που πραγματοποιείται με τη στήριξη των Δήμων Ηρακλείου, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Αστερουσίων, συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία», ο Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας», ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «Ό Άγιος Πολύκαρπος», ο Σύλλογος Καραμπουρνιωτών Ηρακλείου “Ο Άγιος Γεώργιος”, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Μικρασιατών Κρήτης, ο Σύλλογος Καππαδοκών Μικρασιατών Κρήτης.
Πρόγραμμα

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 Ώρα 8.30 π.μ.

Λειτουργία στον Άγιο Τίτο και ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη π. Θεοφύλακτο Μαρινάκη για Τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και των συν αυτώ αγίων αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ώρα 21.30 μ.μ. Τεφέλι (αυλή Γυμνασίου) Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία Συμμετέχουν: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» με χορούς και τραγούδια από την Καππαδοκία, Ο Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας» με χορούς και τραγούδια από τη Θράκη

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012 Αρκαλοχώρι Ώρα 21.00 μ.μ. Ανοικτό θέατρο Αρκαλοχωρίου, Ομιλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία. Συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, με τραγούδια από την Ιωνία & Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» με χορούς και τραγούδια από την Καππαδοκία.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 Ώρα 20.30 μ.μ. Βασιλική Αγ.Μάρκου.

Εγκαίνια Έκθεσης ψηφιδωτών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» αλλά και φωτογραφική έκθεση με τίτλο : “Το Πανόραμα της Σμύρνης” του κου Κώστα Αρβανιτάκη (μέλος του Συλλόγου Αλατσατιανών). (Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή από 10-15 Σεπτεμβρίου ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00, Σάββατο: 9:30 – 13:30).

Ώρα 21.00 μ.μ. πλατεία Ατσαλενίου Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία. Συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «Ό Άγιος Πολύκαρπος» με τραγούδια από την Ιωνία & Ο Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας», με χορούς και τραγούδια από τη Θράκη

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 πάρκο Μικράς Ασίας Ώρα 21.00 μ.μ.

Μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία & Προβολή ταινίας:”Αγαπημένη Μικρασία” της φιλόλογου Μάγδας Φραγκούλη. Συμμετέχουν:

Ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου με τραγούδια από την Ιωνία & Ο Σύλλογος Καραμπουρνιωτών Ηρακλείου “Ο Άγιος Γεώργιος”.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 πλατεία Αγίου Νικολάου, Ν.Αλικαρνασσός Ώρα 21.00 μ.μ. Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία. Συμμετέχουν: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» με χορούς και τραγούδια από τα παράλια της Μικράς Ασίας & Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Μικρασιατών Κρήτης με πολίτικα και μικρασιάτικα τραγούδια.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο Ώρα 21.00 μ.μ. Μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα «Επτάσημο» τραγούδι: Μάνος Κουτσαγγελίδης.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Ώρα 21.00 μ.μ. Ομιλία με θέμα: «Οι αιτίες του αφανισμού του Ελληνισμού της Ανατολής και η αθάνατη ζωογόνος δύναμη του», Δρ. Ν. Ουζούνογλου, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τμ. Ηλ/Μηχανικών, Καππαδόκης εκ Κων/πολης.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ

Από 8ης πρωινής ώρας ως τη δύση του ηλίου της 16ης Σεπτεμβρίου 2012:

Γενικός σημαιοστολισμός.

Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 16ης Σεπτεμβρίου.

ΕΙΔΙΚΑ

ΩΡΑ 8:00

Επίσημη Έπαρση της σημαίας στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

ΩΡΑ 10:00

Μετά το πέρας της Λειτουργίας ( 10:00 )θα τελεστεί μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων και θα ακολουθήσει επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καπππαδοκών Μικρασιατών Κρήτης κ. Γιώργος Μαρταβαντζής.

(Μετά τη Δοξολογία η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και το άγημα της ΣΕΑΠ , όλοι μαζί συντεταγμένα ( μπροστά η Φιλαρμονική, το άγημα αριστερά και δεξιά και στη μέση οι σύλλογοι με τα λάβαρά τους ) ξεκινούν από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά δια μέσου των οδών : Αγίου Μηνά, Κυρίλου Λουκάρεως, Αβέρωφ, Πλατεία Ελευθερίας για την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη).

ΩΡΑ 11:00

Τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

1) Επιμνημόσυνη δέηση.

2) Κατάθεση Στεφάνων από τους:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,

-Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου,

-Περιφερειάρχη Κρήτης,

-Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,

-Δήμαρχο Ηρακλείου,

-Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

-Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό

Κοινοβούλιο

-Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης,

-Πρόεδρο ΤΕΙ Κρήτης,

-Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου-

Ν. Λασιθίου,

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας,

-Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών,

-Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ Κρήτης και Δωδεκανήσου,

-Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας,

– Σωματεία Μικρασιατών,

-Αναπηρικές Οργανώσεις,

-Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις,

-Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στο Νομό.

3) Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

4) Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Παρακαλούμε όσους από τους παραπάνω καταθέσουν στεφάνι

να ενημερώσουν τον υπεύθυνο για την κατάθεση κ. Κωνσταντίνο Πετράκη

μέχρι την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 στο τηλέφωνο 2813 400379.

ΩΡΑ 19:30

Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν:

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, οι Δήμαρχοι του Νομού, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην Υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, οι πρώην Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, οι πρώην Νομάρχες και Δήμαρχοι Ηρακλείου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, Διοικητής Δ.Υ.Πε. Κρήτης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρωτοδίκες, Πρωτοδίκες Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Σχολικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Δημόσιων Υπηρεσιών, Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, ο Περιφερειάρχης Ε.Ε.Σ., Εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, Αναπηρικών και Αντιστασιακών Οργανώσεων, Εφεδροπολεμικών Οργανώσεων, Πρόξενοι, Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Εργατικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, τα Μ.Μ.Ε. και ο λαός της πόλης.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  86  =  88