Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Γλύφα Ηλείας

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με κέντρο αναφοράς στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, 90 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, κορυφώθηκαν χθες το πρωί στη Γλύφα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη «χαμένη πατρίδα», που διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Πηνειού σε συνεργασία με τον Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου καθώς και την Τοπική Κοινότητα Λυγιάς.

 


Συγκεκριμένα χθες το πρωί,  τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Γλύφας στην οποία προέστη ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός, ενώ στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού, στην Κεντρική Πλατεία της Γλύφας, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στην μνήμη των πεσόντων.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, με «επίκεντρο» τον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Μικρασιατών, με κεντρικό ομιλητή τον διευθυντή του Γυμνασίου Βαρθολομιού κ. Χάρη Κότσιφα που ανάπτυξε το θέμα «Η κοινωνικοπολιτιστική πολιτιστική οργάνωση των ελλήνων της Μικράς Ασίας λίγο πριν και λίγο μετά το 1922».

 

 

Ακολούθησαν Μικρασιατικά Τραγούδια από τον ιεροψάλτη ? λαϊκό τραγουδιστή κ. Λάμπρο Κριτσινέλια, με τη συμμετοχή του καθηγητή μουσικής κ. Φώτη Λουρίδα και παραδοσιακοί Μικρασιατικοί χοροί από το μουσικοχορευτικό όμιλο Γαστούνης «Οι Ρίζες μας».

 

 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η πολύτιμή συνεισφορά όλων των κατοίκων της Γλύφας για την επιτυχία της εκδήλωσης, με πρώτες από όλες τις γυναίκες, που έφτιαξαν και προσέφεραν σε όλους παραδοσιακά Μικρασιατικά γλυκά!

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com)

http://www.patrisnews.com/news_details.php?id=12061

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  1  =