You are currently viewing Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

19 maiou 1919

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Αθήνα Πλατεία Συντάγματος στις 12:15
Θεσσαλονίκη Πλατεία Αγίας Σοφίας στις 7:00 μμ

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Μαΐου από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και στις 12.15 στην πλατεία Συντάγματος την Αθήνα.

 

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΟΕ ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Παρχαρίδης, ανέφερε: «Οι Τούρκοι κατά τα έτη 1915-1923 με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» προχώρησαν σχεδιασμένα στην εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας ( Έλληνες – Αρμενίους- Ασσυρίους ). Η Ελληνική Βουλή το 1994 μετά από 70 χρόνια καθυστέρηση ανεγνώρισε ομόφωνα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας. Από το 1994 και μετά ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός δεν αρκείται μόνο στις τελετές μνήμης και διεκδικεί την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Ιστορικά πλέον το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής όπως και των Αρμενίων και των Ασσυρίων είναι αποδεδειγμένο . Έτσι εξάλλου απεφάσισε το 2007 η συντριπτική πλειοψηφία του πλέον αρμόδιου παγκόσμιου επιστημονικού οργάνου η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών.

 

Μέχρι σήμερα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με παρεμβάσεις του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού με απούσα βέβαια την πολιτεία ανεγνώρισαν οι κάτωθι Πολιτείες και Κράτη: 10 Πολιτείες των ΗΠΑ, σπουδαίο ρόλο έπαιξε η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ και η συγγραφέας Τhea Halo που έγραψε το βιβλίο «Ούτε το όνομά μου». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2006, με ιδιαίτερη παρέμβαση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

 

Η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας το 2006 , όπου σπουδαίο ρόλο έπαιξε η Ομοσπονδία των Ποντίων της Αυστραλίας. Εξάλλου ομιλητής το 2009 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας ήταν ο Υπουργός της Ν. Αυστραλίας Μichael Atkinson.

 

Το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2010. Εδώ προσέφερε τα μέγιστα ο Σύλλογος Ποντίων Στοκχόλμης «Εύξεινος Πόντος». Το Κοινοβούλιο της Νότιας Ουαλίας , πριν από μερικές μέρες , με παρέμβαση της Ομοσπονδίας των Ποντίων της Αυστραλίας.

 

Η Πολιτεία της Ελλάδος δυστυχώς δεν ασχολείται με το θέμα της Γενοκτονίας στηριζόμενο στο κακώς εννοούμενο δόγμα της ελληνοτουρκικής φιλίας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι ο επίτιμος τόμος της Γενοκτονίας του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη που μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες από την Βουλή, δεν τόλμησε η Βουλή να το εκδόσει και έτσι παραμένει στα συρτάρια της Βουλής εδώ και 15 χρόνια. Η Τουρκία οφείλει να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν της για να μπορέσει να οικοδομήσει ένα ειρηνικό μέλλον, τόσο μέσα στην ίδια της την χώρα όσο και με τους γειτονικούς λαούς.

 

Εμείς οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, όχι μέσα από την λήθη αλλά μέσα από την ιστορική αλήθεια», κατέληξε ο κ. Παρχαρίδης .

 

Η τελετή Μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 και ώρα 7 μ.μ στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη. Ομιλητής θα είναι ο Στρατηγός εν αποστρατεία – συγγραφέας Φραγκούλης Φράγκος. Την ίδια μέρα και ώρα 12.15 π.μ θα πραγματοποιηθεί επίσης τελετή μνήμης στην Πλατεία Συντάγματος με ομιλητή τον Αμερικανό πολιτικό, Σερίφη της κομητείας Μίντλσεξ Μασαχουσέτης, Πίτερ Κουτουντζιάν (Peter J. Koutoujian) Αρμενικής καταγωγής.

 

Με τις συγκεντρώσεις αυτές θέλει να στείλει μηνύματα 1)Στην Ελληνική πολιτεία, να μπει δίπλα μας στην μάχη για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 2)Να ζητήσει από τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν να πει μια λέξη, την λέξη συγγνώμη στον Ποντιακό Ελληνισμό μιμούμενος τον τέως Γερμανό καγκελάριο Βίλυ Μπραντ που ζήτησε συγνώμη από τον Εβραϊκό Λαό για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

18  +    =  19