Εκδηλώσεις μνήμης από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μ. Ασίας»

Ενενήντα χρόνια πέρασαν από τότε και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μ. Ασίας» μνημονεύει και τιμά την τραγική επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30 μμ στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ο σύλλογος έδωσε στην δημοσιότητα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που είναι :

1. Την παρουσίαση του “Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού” της Καβάλας (σε DVD). Το Μάρτιο του 2009 ο Σύλλογός μας αποφάσισε να δημιουργήσει στην πόλη μας ένα Μουσείο που θα κρατά ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, του αγώνα των προγόνων μας να ριζώσουν στη νέα πατρίδα τους και ν’ αρχί-σουν μια νέα ζωή. Τριάμισι χρόνια μετά ο στόχος έχει γίνει πραγματικότητα. Το Μουσείο, που στήθηκε χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, αλλά μόνο με την πίστη, τον ενθουσιασμό και την προσφορά των μελών και φίλων του Συλλόγου, περιλαμβάνει σήμερα 450 κειμήλια – αντικείμενα και πλήθος παλαιών βιβλίων, φωτογραφιών και εγγράφων. Στεγάζεται (προσωρινά, ελπίζουμε) σε διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Γαλλικής Δημοκρατίας και θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. Για ευνόητους πρακτικούς λόγους τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία μόνο των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου, των τοπικών Αρ-χών και των ΜΜΕ.

2. Την παρουσίαση του βιβλίου της Κατίνας Λαχουβάρη – Χατζη-κωνσταντίνου, Δύσκολα χρόνια. Από τη Σμύρνη στην Καβάλα. Στο Ορφανοτροφείο. Πόλεμος και Κατοχή, Καβάλα 2012, σσ. 48, μια έκδο-ση του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Καβάλας. Η Κατίνα Λαχουβάρη γεννήθηκε στο Οδεμήσιο της Μικράς Ασίας το 1917, στην Σμύρνη έχασε τον πατέρα της και άλλους συγγενείς και στην προκυμαία της έζησε τη φρίκη της φωτιάς και την αποτρόπαιη βία. Οι δρόμοι της προσφυγιάς έφεραν την ορφανή προσφυ-γοπούλα στην Καβάλα κι εδώ έζησε μέχρι το 2005 που έφυγε από τη ζωή. Σε περασμένη ηλικία η Κατίνα ένιωσε την ανάγκη να ανατρέξει στα «δύσκολα χρόνια», ν’ αποτυπώσει σε τετράδιο σκέψεις και συναισθήματα που κουβα-λούσε μέσα της και να διασώσει από τη λήθη ό,τι θεωρούσε σημαντικό. Το κείμενό της είναι μια ελεγεία για την τραγωδία του 1922 και μια πολύτιμη ι-στορική μαρτυρία αφενός για το μεγάλο ξεριζωμό και το δράμα της προσφυ-γιάς και αφετέρου για την πόλη της Καβάλας και τη ζωή των προσφύγων της στα δύσκολα χρόνια της δυστυχίας, της ανέχειας και της καταφρόνιας.

3. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η χορωδία του Συλλόγου Μικρα-σιατών Ν. Καβάλας και η χορωδία “συνΩΔΗπόροι” του Σ.Φ.Γ.Τ. Κα-βάλας, με παραδοσιακά και έντεχνα, αντίστοιχα, τραγούδια για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης στο φουαγιέ θα τιμηθούν με δίπλωμα οι δωρητές του Μουσείου. Παράλληλα θα διατίθεται το βιβλίο “Δύσκολα χρόνια” και το 10ο φύλλο της εφημερίδας “Μνήμη”, που μόλις κυκλοφόρησε.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και ο Σύλλογός μας προσκαλεί όλους τους συμπολίτες μας σ’ αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +    =  3